'Türkiye, Arap dünyasına ders veriyor'
Filistin davasının öncülüğünü İran'ın yerine Türkiye'nin yapmasının çok daha olumlu olduğu yorumunu yaptı. Makalede, ''Türkiye, Arap ülkelerine, siyasi becerinin etkisini gösteriyor'' denildi.
Gazetede Bernard Guetta imzasıyla çıkan makalede, ''Türkiye, Arap ülkelerine, siyasi becerinin nefretten, İsrail'in inkarından ve terör saldırılarından daha etkili olduğunu gösteriyor'' görüşü dile getirildi.
İran'ın İsrail'i haritan silme tehdidinin sadece İsrail'deki sağcıları güçlendirdiği ifade edilen makalede, ''Türkiye'nin politikasıyla İsrail'i uluslararası alanda tecrit ettiği, İsrail'deki muhalefeti ve kamuoyunu bir anlamda uyandırdığı'' belirtildi.
Makalede, kökten dincilerin terörünün İslam hakkında kötü bir görüntü vererek, El Kaide'ye karşı ABD, Avrupa, Rusya ve Asya'yı birleştirirken, Türkiye'nin güçlü, kararlı ve aynı anda barışçıl politikasıyla İslam'ın yeni imajını ortaya çıkardığı ifade edildi.
Arap ülkelerinin Filistinlilere somut bir şekilde yardımcı olamadığı kaydedilen makalede, Türkiye'nin İsrail yönetimini savunmaya iterek, bütün dünyanın Gazze'deki ablukanın kaldırılması yolunda tavır almasını başardığı yorumu yapıldı.
-''TÜRKİYE DERS VERDİ''-
Liberation gazetesinin makalesinde, Türkiye'nin Müslüman ve Arap dünyasına siyasetin yararı hakkında bir ders verdiği ve fanatiklere darbe vurduğu görüşü dile getirildi.
Arap dünyasında İran ve Türkiye'nin etkili olmak istediği savunulan yazıda, son 10 günde yaşanan gelişmelerin ''Müslümanların kahramanının'' İran değil Türkiye olduğunu gösterdiği, bunun da ''çok olumlu bir gelişme'' olduğu yorumu yapıldı.
Makalede, ''Batıya yakın, demokratik, İsrail ile ilişkilerini kesmek istemeyen, ama Filistin devletinin inşa edilmesini kabul ettirmeye çalışan Türkiye'nin İran ile yapılan yarışta öne çıkmasının herkes için daha olumlu olacağı'' görüşü dile getirildi.
''Türk hükümetin başarısını kontrol altında tutması'' tavsiyesine yer verilen makalede, Türkiye'nin Hamas'a fazla yakınlaşması, Doğuya yönelmesi ve Orta Doğu'yu etkilemek yerine bölgeden etkilenmesinin radikalleşme sonucunu doğurabileceği savunuldu.
Makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun izlediği politika hakkında, ''Erdoğan ve Davutoğlu, otoriter kökten dincileri ve İran'ı barış ve İsrail'i kabul etmeye davet ederler ve bunda başarılı olurlarsa, adlarını tarihe yazdırırlar'' ifadesi kullanıldı.