Türkçe'yi en kötü kullanan devlet adamı kim?

Türkçe'yi en kötü kullanan devlet adamı kim?

Bakiler, "bu 'sel' ve 'sal' ekleri Türkçemizi anlatılmaz ölçüde çirkinleştirmiştir'' dedi ve Türkçe'yi en kötü kullanan devlet adamımızın kim olduğunu söyledi.

Bakiler, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde verdiği ''Türk Dilinin Önemi ve Dilimizdeki Kirlenme'' konulu konferansta, Türkçe'nin önemi üzerinde durarak, özellikle -sel, -sal eklerinin kullanılmasına tepki gösterdi.

''Ben açık ve kesin cümlelerle söylüyorum. Bu 'sel' ve 'sal' ekleri Türkçemizi anlatılmaz ölçüde çirkinleştirmiştir'' diyen Bakiler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şimdi çocuklarımız, bir takım siyasilerimiz, devlet adamlarımız kelimelerin arkasına -sel ve -sal yapıştırarak, öz Türkçe konuştuklarını sanıyorlar. Eskiden biz 'tarihi' diyorduk. Tarih Arapça doğru, şimdi tarihsel diyorlar. Portakal ağaçsal bir meyvedir diyorlar, yağmursal bir gün, düşünsel konularımız, sanatsal çalışmalarımız diyorlar... Bu -sel ve -sal ekleri son derece çirkin eklerdir. Dilimizi kurtarabiliyor muyuz bunlardan? O zaman Türkçenin güzelliği ortaya çıkacaktır.''

-TÜRKÇEYİ EN KÖTÜ KULLANAN DEVLET ADAMI-

Yavuz Bülent Bakiler, katılımcılardan gelen, ''Devlet büyüklerinin üslupları nasıl olmalıdır?'' sorusuna ise, ''Devlet büyüklerimizin üslupları da Türkçe olmalıdır. Devlet adamlarımız Türkçeyi çok güzel konuşuyorlar mı derseniz, buna evet diyemem. Konuşanda var konuşamayan da var. Balık baştan kokar. Onlar Türkçeyi yanlış kelimelerle konuşurlarsa bu olduğu gibi vatandaşa da sirayet eder'' diye cevap verdi.

Bakiler, ''Türkçeyi en kötü kullanan devlet adamı''nın bundan önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olduğunu savundu.

Etiketler :