Türkçe Olimpiyatları halkla buluştu
Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya 5 kıtadan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için ülkemize gelen öğrencilerin yaşattığı bayram coşkusu sürüyor.
Olimpiyat çocuklarının dün akşamki adresi Ankara'daki Altınpark'tı. 18-19 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek Kültür Şöleni'nin açılışı görsel şova dönüştü. Gana, Mozambik, Madagaskar, Bosna Hersek ve Moldova'dan gelen öğrenciler yöresel dansları ve şarkıları ile izleyicileri coşturdu. Bu renkli cümbüş iki gün boyunca sürecek. Altınpark'ı ziyaret edenler, bir yandan olimpiyat çocuklarının hazırladığı stantları gezebilecek bir yandan da yöresel dansları, yemekleri, kıyafetleri ve geleneklerini öğrenme fırsatı bulacak.
Her yıl Ankara içi ve dışından yüz binlerce kişinin izlediği Kültür Şöleni'nin bu yılki açılışında coşku 130 ülkeden gelen öğrencilerin tek tek bayrakları ve milli kıyafetleriyle sahne almasıyla başladı. Şölenin açılışında konuşan Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, amaçlarının 'Türkçe'yi dünyada evrensel bir dil halin getirmek ve Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek' olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın kültürlerarası diyaloğa ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türk okulları yetiştirdiği 10 binlerce öğrenci vasıtasıyla kültürlerarası diyaloğu gerçekleştiriyor." dedi. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek ise "İnanıyorum ki Türkçe İngilizceden sonra dünyada en çok konuşulan lisan haline gelecek. Olimpiyatlara öncülük eden Fethullah Gülen' e şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. Konuşmaların ardından sahneye çıkan Senegalli öğrenci, 'Kaç Yıl Geçti Aradan', Pakistanlı öğrenci ise 'Vay Deli Gönül' şarkısı ile izleyicileri coşturdu. Kosova, Bosna Hersek, Moldova, Endonezya, Hindistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, Irak, Yemen ve Mısırlı öğrencilerin sergilediği yöresel halk dansları ve şarkılarbüyük beğeni topladı. Altınpark'ın ortasına kurulan büyük çadıra sığmayan on binlerce vatandaş gece yarısına kadar süren açılış törenini ayakta izledi. Bugün ve yarın açık olacak Kültür Şöleni'nin açılış kurdelesini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Afganistan ve Kazakistan büyükelçileri, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, 'hayırlı ve uğurlu olması' dileğiyle kesti. Tören 130 ülke öğrencilerinin protokol üyeleriyle birlikte söylediği olimpiyatların 'Yeni bir dünya' şarkısıyla sona erdi.
Olimpiyat çocuklarından Sayıştay'da mini konser
Bu yıl 9.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için farklı ülkelerden Ankara'ya gelen öğrenciler ziyaretlerine başladı. Dün İçişleri Bakanı Osman Güneş'i, Sayıştay'ı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret eden olimpiyat çocukları mini gösterileriyle büyük beğeni topladı. Ziyaretten memnuniyet duyan Bakan Güneş, öğrencilerin gösterdikleri performanstan çok etkilendiğini söyledi. Güneş, Türkçenin dünyada yaygınlaşmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. "Öğrenciler bize unutulmaz anlar yaşattı." diyen Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Umut ediyorum ki Türkçe bütün dünyada ortak kullanılan dillerden biri olur. Bu organizasyonu çok önemsiyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise Nijeryalı bir öğrencinin okuduğu "Eftelya" şarkısının sözlerinden etkilendi. Görmez, öğrenciden şarkıda yer alan "Aynı topraktan geldik, Biz bize benzeriz, Sevda ile dururken, Neden kavga ederiz?" kısmını tekrar okumasını istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.