Türk korkusu İsrail'in katılımını engelledi
İsrail, Türkiye'nin muhtemel bir tepkisinden çekindiği için NATO tarafından Akdeniz'de sürdürülen Aktif Çaba Operasyonuna savaş gemisi göndermekten vazgeçti.
İsrail, Türkiye'nin muhtemel bir tepkisinden çekindiği için NATO tarafından Akdeniz'de sürdürülen Aktif Çaba Operasyonuna savaş gemisi göndermekten vazgeçti. Haaretz gazetesinde Amir Oren imzasıyla yayınlanan bir analiz haberde İsrail'in daha önce Saar füzeleriyle donanımlı bir gemiyi NATO operasyonu bünyesine vermeyi planladığını yazdı.
Haberde İsrail'e düşman olan Erdoğan hükümetini kızdırmamak için bu kararın alındığı öne sürüldü.
11 Eylül terör saldırısından sonra NATO bünyesinde Akdeniz'de teröre karşı ortak operasyonlar ve devriyeler gerçekleştiriliyor. Operasyonun en aktif üyelerinden olan Türkiye, zaman zaman NATO dışı ülkeler Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin de NATO bünyesine verdiği gemilere ev sahipliği yapıyor.
Operasyonlara katılmak için 2006 yılında NATO ile mektup teatisinde bulunan İsrail, geçtiğimiz yıl bir savaş gemisini operasyonlara dahil edeceğini duyurmuştu.
NATO savunma sistemlerinin Türkiye'ye konuşlandırılması konusunda son günlerde Türkiye ve ABD arasında sıkı diplomatik müzakereler yürütülüyor. Türkiye bu sistemlerin İran'ın isminin zikredilerek, konuşlandırılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca Türkiye bu sistemlerden elde edilecek bilgilerin İsrail'e verilmesi ihtimalini de göz önünde bulundurarak, ABD'nin bu konuda garanti vermesini istiyor.
2008 yılı sonundan beri Türkiye ile diplomatik gerginlik yaşayan İsrail, özellikle son günlerde Ankara'yı rahatsız edecek ya da kışkırtacak eylemlerden özenle kaçınıyor.