'Türk Başbakanı'nın eşi Ümmet için ağladı'
Myanmar hükümetinin göz yumması ile Rohingya Budistleri tarafından soykırıma uğrayan Arakanlı Müslümanlara New York'tan destek geldi
Myanmar hükümetinin göz yumması ile Rohingya Budistleri tarafından soykırıma uğrayan Arakanlı Müslümanlara New York'tan destek geldi. Kuzey Amerika Müslüman Topluluğu (ISNA), New York merkezli kuruluşlar Rohingya Uluslararası Endişe Derneği (RCI)ve Özgür Rohingya Kampanyası ile Pensilvanya eyaletinde faaliyet gösteren Arakan Rohingya Birliği isimli kuruluşların düzenlediği ortak gösteride, Müslüman gruplar Arakan için İslam dünyasına çağrıda bulundu.
New York'un Manhattan şehrinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi ile aynı sokakta bulunan Dag Hammarskjöld parkında toplanan farklı etnik kökenlere ait Müslüman topluluk, Budistlere lanet okurken, BM'yi üzerine düşeni yapmamakla suçladı.
Hindistan, Pakistan, Keşmir, Filistin ve diğer Arap ülkeleri vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği protestoya 350 civarında kişi katılırken, organizasyon komitesindeki kuruluşların temsilcileri de birer konuşma yaptı.
-Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Prof. Dr. Wakar Uddin-
Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Prof. Dr. Wakar Uddin, AA muhabirine verdiği demeçte, 'Bugün İslam Ümmetinin birbirine bağlılığını göstermek ve Amerika'daki Müslüman toplumunu Arakanlı kardeşlerimiz için harekete geçirmek adına toplandık. Myanmar hükümeti ve işbirlikçileri olan ırkçı Budhist Rokhineliler'in Müslümanlara yaptığı zulümü duyurmak için buradayız. Bir çok farklı etnik kökenden Amerikalı Müslümanlar Rohingyalı kardeşlerinin insani ve politik hakları için bir araya geldi' diye konuştu.
Uddin, BM'nin bölgeye bağımsız bir komisyon görevlendirmesi gerektiğini kaydederek, Rusya, Çin ve diğer Güvenlik Konseyi ülkelerinden oluşan süper güçlerin bu sorunla ilgilenmesini istediklerini belirtti.
'Türk Hükümeti ve Türk insanı çok yaşa, Onlar Rohingya sorununun şampiyonları'
Türkiye'ye şükranlarını dile getiren Wakar Uddin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türk hükümeti bu konunun ortasında Allah'a şükür. Çok yaşa Türk hükümeti ve Türk insanı. Onlar Rohingya sorununun şampiyonları. İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu da bu meseleye müdahil oldu. Türk Dışişleri Bakanı'nın Rohingya ziyareti ve Başbakanın eşinin gözyaşları, onların bu meseleye bağlantısının göstergesiydi.'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bölgeden ayrılmasından sonra polisin dağıtılan yardımlara el koyduğunu belirten Prof. Wakar Uddin, gelen bütün yardımların BM komisyonunun gözlemi altında dağıtılmasının şart olduğunu belirtti.
Uddin, 'Türk halkına yardımlarını devam ettirmesini arzuluyoruz. Rohingya'daki sorunun kısa ve uzun vadede çözüme kavuşması için Türk halkına ve Türk hükümetine çok ihtiyacımız var' ifadesini kullandı.
-Şiddet mağduru Seyyid Kerim-
Bölgede yaşanan şiddete daha önceki yıllarda bizzat şahit olmuş ve Tayland'a bir sığınma kampında 10 yıl yaşam mücadelesi verdikten sonra ABD'ye göç etme şansını yakalamış olan Seyyid Kerim, 1948'den beri Rohingya'da bu sorunun devam ettiğini söyledi.
'Çocuklarımızı okutamıyoruz. Benim babam, erkek ve kız kardeşim Budistler tarafından yakılarak öldürüldü. Bir çocuğumu da öldürdüler. 3 kız ve 3 erkek evladım ile Tayland sınırından kaçtım. Tayland'da 10 yıl boyunca göçmen kampında kaldık. 20 yıldır kalanlar da var' diyen Seyyid Kerim, kendisinin 2008'de ABD'ye gelebildiğini ancak, oğulları ve torunlarının hala Tayland'daki bu kampta yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.
Kuran-ı Kerim ile başlayan protesto gösterisinde konuşmaların ardından Keşmir asıllı iki genç kızın okuduğu şiir, dinleyenleri duygulandırdı.
-BM nerede?-
Şiir okuyanlardan Londra doğumlu olan Sister Aişa, kendine özgü anlatımı ile İngilizce okuduğu şiirde, Burmalı Müslümanların dramını tasvir etti.
'Bazen konuşmak yetmiyor, onun için ben şiir okumayı tercih ediyorum' diyen Aişa, buraya söylenen yalanlar ve medyadaki bilgi eksikliği hakkında insanları uyarmak ve tek bir ümmeti temsil etmek için toplandıklarını söyledi.
New York doğumlu Neval Abduşşahid isimli kız öğrenci ise, 'Ben New York;ta doğdum. Biz Myanmarlı değiliz, ama onlar bizim kardeşimiz. Ve orada bir soykırıma uğruyorlar' derken BM'yi de konuyu hasır altı etmekle suçladı. Neval, 'BM şu an dünyanın o parçası ile ilgili değil. Eğer o bölgede lityum, altın veya petrol olsaydı hemen orada biterler ve insan haklarını savunurlardı' diyerek, BM kurumlarının samimiyetini sorguladı.
'Türk Başbakanı'nın eşi Ümmet için ağladı'
Neval Abdüşşahid, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Rohingya ziyaretinden çok etkilendiğini ifade ettiği konuşmasında şöyle konuştu:
'Ben televizyonda Türk Başbakanı'nın eşinin Rohingya'yı ziyaretinde, oradaki duruma ağladığını gördüm. Biz tek ümmetiz. Başbakanın eşi bu ümmet için ağladı. Maşallah.'
New York'ta taksi şoförlüğü yapan Türk vatandaşı Hüseyin Yılmaz da Arakan protestosuna destek veren birkaç Türk vatandaşından biri olarak, Müslümanlara yapılan şiddeti kınadı. 'Youtube'da yakılan çocukları gördüm. Türk Milleti güçlü bir Millettir ve her zaman mazlumun yanındadır. Biz birlik olursak bunun üstesinden geliriz' diyerek, Türk vatandaşlarını bu tarz organizasyonlara daha fazla destek vermeye çağırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.