TUBİTAK lazerli füzelere 'yerli göz' üretti!
Türkiye'nin ilk milli seyir füzesi SOM seri üretim safhasına geçerken, TÜBİTAK füze teknolojisinde yeni bir adım daha attı. Lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörler, yüzde 100 yerli kaynaklar kullanılarak geliştirildi.
Lazer dedektörler, ilk olarak yerli füze ‘Cirit'lerde kullanılmaya başlandı. Dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu teknolojilerle üretilebilen ve yurtdışından ithal edilen lazer dedektörler, TÜBİTAK mühendislerinin çalışmalarıyla artık yerli olarak üretilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin hem füze hem de füzeler için stratejikürün niteliğindeki parçaları ihraç edebilecek noktaya geldiğini söyledi.
Lazer dedektör, hedefi çok hızlı ve doğru bir şekilde görme ve hedefe kilitlenerek vurulmasını sağlıyor. Türkiye'nin geçmiş dönemlerde, gelişmiş ülkelerin ürettiği teknolojileri kullanan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu durumun tersine dönmeye başladığını söyledi.
Tamamen yerli kaynaklar kullanılarak üretilen yüksek katma değerli lazer dedektörler, TÜBİTAK araştırma geliştirme uzmanlarının iki yıllık çalışmaları sonucunda geliştirildi.
Füze teknolojisinde kritik parçalardan biri olan yerli lazer dedektörler, yurtdışındaki örneklerine göre de bazı üstüntekniközelliklere sahip. ‘4 kadranlı' olarak bilinen bu cihazlar, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, genişdinamikçalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip.
Yeni geliştirilen parçaların yurtiçinde üretilerek lazer güdümlü roketlerin arayıcı başlıklarında kullanılabilmesi için TÜBİTAK ile Roketsan arasında sözleşme imzalandı. Roketsan, projedeteknikihtiyaçların belirlenmesi ve test aşamalarında katkı sağladı. Cirit füzesinde kullanılan lazer dedektörler testlerden de başarıyla geçti.
Kaynak: Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.