TSK’da sır dolu 6 gün
Genelkurmay'ın Baskın Oran ve Fikri Sağlar gibi 2 bin sivili yasadışı dinlediği cihazın arama kararından 6 gün sonra incelendiği ortaya çıktı.
Askeri savcılığın soruşturma prosedürü hukuk tarihine geçecek nitelikte.
Genelkurmay Başkanlığı’nın 'Kuzey Irak'taki PKK’lıları dinleme' gerekçesiyle aldığı cihazlarla 2 bin sivili dinlediği minibüste arama kararından tam altı gün sonra inceleme yapıldığı ortaya çıktı. Askeri Savcılığın uyguladığı prosedür de hukuk tarihine geçecek nitelikte.
Arama için karar yok
Taraf Gazetesi'nin haberine göre Genelkurmay Başkanlığı, 1 Eylül 2010’da konunun soruşturulması için askeri savcılığa emir verdi ve üç başlıkta soruşturma açıldı. Soruşturma 'yasadışı cihaz alımı, alımın gizlenmesi ve devletin güvenliği ile ilgili gizli kalması gereken bilgilerin temini, açıklanması, başka ülkeyle paylaşması' konularını kapsıyordu. Askeri savcılık bu soruşturma emrini acil durum olarak tanımladı ve askeri mahkemeden arama kararı almadan, ‘resen’ GES Komutanlığında arama işlemi gerçekleştirdi. Ceza Mahkemeleri Kanunu’na göre gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı ‘resen’ arama yapabiliyor. Arama kararını gerekçesi ‘gecikmesinde sakıncalı durum’ olarak belirtilmesine rağmen askeri savcılık 6 Eylül’de GES Komutanlığı’na giderek, ilgili cihazlarla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırdı.
DELİLLERİ KARARTMA SUÇU
İddialara göre GES Komutanlığı’nda kasıtlı olarak görevi ihlal ve delillerin karartılmasına yardım etme suçu işlendi. Yasa gereği savcılık, 1 Eylül de dinlemenin yapıldığı GES Komutanlığı’na gidip aracı muhafaza altına aldırması gerekiyordu. Genelkurmay Askeri Savcısı Albay Yavuz Şentürk, Yarbay Tezer Türkay Güven ve Yarbay Yaşar Yüce, 6 Eylül 2010’ da GES Komutanlığı’na giderken araç içindeki cihazların altı gün içerisinde değiştirilip değiştirilmediği bilinmiyor.
Dosya elden ele gezdi
Askeri savcılığın dikkat çeken prosedüre bununla sınırlı değil. Savcılık, Genelkurmay Mahkemesi’nden arama kararı alabilecekken dosya önce Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı’na gönderildi. Bu mahkeme ‘Biz itiraz mahkemesiyiz’ diyerek dosyayı askeri savcılığa geri gönderdi. Bu kez dosya Kara Kuvvetleri Askeri Mahkemesi’ne gitti. Bu işlem uzun sürdüğü için arama ancak altı gün sonra yapılabildi.
GÜNER, SAVCI ŞENTÜRK'LE GÖRÜŞTÜ
Bu arada dinleme cihazlarının alımında imzası bulunan Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner’in olayı soruşturan Genelkurmay Asker Savcısı Yavuz Şentürk'le bir saate yakın görüştüğü belirtiliyor. Genelkurmayın açtığı idari soruşturmada görevlendirdiği Genelkurmay İKK ve Güvenlik Daire Başkanı Tümgeneral M. Mutlu Arıkan, Genelkurmay Bilgi Güvenlik Şube Müdürü Kurmay Albay Bayram Tanrısevdi ve MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanı Tuğgeneral Müjdat Uzun’un idari olarak Org. Güner’e karşı sorumlu olmalarının da soruşturmanın güvenliği konusunda şüphe uyandırdığı ileri sürülüyor.
Baskın Oran, Fikri Sağlar gibi yazar ve akademisyenlerin dinlendiği cihazların Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner’in imzasıyla İsrail’den satın alındığı ortaya çıkmıştı. Cihazın takılı bulunduğu araç da kamuoyuna yansımıştı.
BUGÜN