Trafik lambaları Türkiye'den

Trafik lambaları Türkiye'den

Ortadoğu ve Balkanlar'ın trafik lambası Türkiye'den.

Yıllardır trafik sorununa çare arayan İstanbul, bu konuda ilginç bir girişimcilik örneğiyle gündemde. Büyükşehir Belediyesi, araç sıkışıklığına yönelik çözüm önerilerini değil ama trafiği rahatlatan önemli materyalleri dünyaya ihraç etmeye başladı.

Belediyenin kamu kurumlarına ve özel şirketlere trafik lambaları imal eden şirketi İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri AŞ (İSBAK), ürünlerini Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'ya pazarlıyor. Başta Irak olmak üzere Suriye, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Sudan, Lübnan, İtalya, Rusya ve Amerika, İstanbul'dan aldığı 'trafik sinyalizasyon ve ışıklı trafik ikaz sistemlerini' kullanıyor.

Geçen yıl 75 milyon yeni lira ciro elde ettiklerini belirten şirketin Genel Müdürü Kasım Kutlu, 'akıllı ulaşım sistemleri' üreterek gerçekleştirdikleri atılımlarla ciroyu her geçen gün artırdıklarının altını çizdi. Musul'a sinyalizasyon sistemleri sattıklarını kaydeden Kutlu, Suriye'nin başkenti Şam'ın sinyalizasyon sistemlerinin bir kısmını da kendilerinin ürettiğini vurguladı. Kutlu, "Suriye'nin en büyük ikinci kenti olan Halep'in tüm ana arterlerindeki trafik yönetimini sorunsuz olarak yerine getiriyoruz." dedi.

İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri AŞ, merkezi kontrollü trafik sinyalizasyonu sistemlerini üretiyor. Işıklı trafik ikaz sistemleri ve sinyalizasyon üstyapı donatıları, kavşak kontrol cihazları üretimi de yapan şirket, trafik etüt ve planlama çalışmaları, sinyalizasyon eğitim-danışmanlık hizmetleri, proje analizi ve fizibilite çalışmaları yürütüyor. Trafik ve sistem mühendisliği hizmetlerinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine ait araçların bakım ve onarımını gerçekleştiriyor. İSBAK, yurtiçindeki bu faaliyetlerinin yanı sıra ürünlerini dünyanın dört bir yanında da pazarlıyor. Şirketin toplam ihracatı 3 milyon Euro'yu aşıyor. İhracatta en yüksek satış, 1 milyon 100 bin Euro ile Suriye'ye yapılıyor. Bu ülkeyi sırasıyla 900 bin Euro ile Sudan, 750 bin Euro ile Irak ve 315 bin Euro ile Romanya takip ediyor. Şirketin Balkanlar ve Avrupa'da ihracat yaptığı ülkeler arasından en büyük payı 315 bin Euro ile Romanya alıyor. Romanya'yı 75 bin Euro ile Yunanistan, 50 bin Euro ile Macaristan ve Rusya, 45 bin Euro ile de İtalya izliyor. ABD ise şimdilik 5 bin Euro ile ihracat yapılan ülkeler arasında son sırada. Şirket geçen yıl yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ise 50 bin Euro'luk trafik ışıklandırması ihracatı yaptı. İhracat yaptıkları ülke sayısını artırmak için girişimlerine devam ettiklerini vurgulayan Kasım Kutlu, "Libya, bizim ürünlerimizden almak istiyor. Mısır'la da görüşmelerimiz devam ediyor." şeklinde konuştu. Ürettikleri teknolojinin işadamları aracılığı ile pazarlanmasıyla birlikte gelecek 5 yılda Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde sektörün lideri olabileceklerini kaydeden Kutlu, şöyle konuştu: "Bu işin bir kentteki maliyeti 10 ile 20 milyon dolar arasında değişir. Rusya'nın başkenti Moskova'nın akıllı ulaşım sistemleri yatırımının maliyeti 50 milyon doların üzerindedir." Geçen yıl ciroda yüzde 90 artış sağladıklarını vurgulayan Kutlu, "Bu yıl hem Anadolu'da altyapının yeni bitirilmesi sebebiyle oluşacak yeni ihaleler hem de geçen sene eksik olan teknolojik çalışmamızı tamamlama neticesinde daha büyük bir pazar genişliğine sahip olacağız." dedi.

Zaman - Yasin Kılıç