TL banknotlardaki güvenlik özellikleri
Merkez Bankası, halkın 3 gün sonra tanışacağı Türk Lirası banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Merkez Bankası, halkın 3 gün sonra tanışacağı Türk Lirası banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunarak, vatandaşların banknotlarda bulunan gelişmiş güvenlik özelliklerinden en az üçüne dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Yeni Türk Lirası'ndan "Yeni" ibaresi kaldırılarak dolaşıma çıkarılacak olan Türk Lirası ve Kuruş ile tanışmaya 3 gün kaldı. Merkez Bankası, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren halkın hayatına ve cüzdanına girecek olan Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtımı amacıyla yürütülen kampanyanın devam ettiğini hatırlatarak, halkın, paraların güvenlik özelliklerine dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu. Merkez Bankası, halka yaptığı son uyarıda, vatandaşların, paralarda bulunan, her biri farklı güvenlik özelliklerinden en az üçüne dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
BANKNOTLARDA 12 FARKLI GÜVENLİK ÖZELLİĞİ
Türk Lirası ve Kuruş'un dolaşıma çıkmasına 3 gün kala yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile kullanılmaya başlanacak olan yeni banknot ve madeni paraların toplumun her kesiminde en iyi ve doğru şekilde tanınması amacıyla çalışmalarını devam ettiren Merkez Bankası, güvenlik konusunda çeşitli uyarılarda bulundu. Türk Lirası banknotlarda kamuoyuna açıklanan 12 adet gelişmiş güvenlik özelliği bulunuyor. Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, banknotlarla yeni tanışacak halka, paralarda bulunan en az üç güvenlik özelliğini kontrol etmesinin faydalı olacağını duyurdu.
HALKA VE PROFESYONELLERE YÖNELİK GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ
Halkın, Türk Lirası banknotların üzerinde yer alan güvenlik özelliklerinden kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Bunun yanısıra, Türk Lirası'nda para ile ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin de mor ışık (UV ışık) altında kontrol edebileceği çeşitli özellikler bulunuyor. Ayrıca, banknotlar, görme engelli vatandaşların da paraların güvenlik özelliklerini ve kupür değerlerini rahatlıkla kontrol edebilecekleri özelliklere sahip.
BANKNOTLARDAKİ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ NELER ?
Vatandaşların kolayca tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri şöyle sıralanıyor:
•Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.
•Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülür.
•Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki "TL" harfleri kupür değerine dönüşür.
•Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde kupür değeri ve "TL" harfleri bulunur.
•Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür değeri ile "TL" harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.
•Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.
•Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.
•Mikro Yazı: Banknotların ön yüzünde ay-yıldız motifinin içindeki kupür değeri ve "TL" harfleri ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki "TCMB" ibaresi mikro yazılıdır.
•Mini Yazı: Banknotların ön ve arka yüzünde mini yazılar bulunmaktadır.
•Banknotlar Arasında Boyut Farkı: Farklı değerdeki 6 banknot, 6 farklı boyuttadır. Banknotların uzun kenarlarında 6 mm, kısa kenarlarında ise ikili gruplar halinde 4 mm fark bulunmaktadır.
•Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin tonunda açık renkte kağıt kullanılmıştır.Para ile ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin mor ışık (UV ışık) yardımıyla tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri ise şu şekilde belirlendi;
• Banknot kâğıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.
• Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve "TL" harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir.
• Emniyet şeridinde 5 - 10 TL için mavi, 20 - 50 TL için kırmızı, 100 - 200 TL için sarı renkte parlama görülür.
• "Kırmızı" seri ve sıra numarasında "canlı ve parlak kırmızı", "siyah" seri ve sıra numarasında "sarımsı yeşil" parlama görülür.
• Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.Merkez Bankası, ayrıca, görme engelli vatandaşlar için, Türk Lirası banknotları farklı boyutlar ve etkin olarak kullanılan kabartma baskı motifler gibi temel ayırt edici özelliklerle güçlendirdi. Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında bulunan kabartma baskılı noktalar, 5 TL'den 200 TL'ye doğru sırasıyla 1'den 6'ya kadar rakamların Braille alfabesiyle yazılı şekli olup dokunulduğunda hissedilmekte.
Cihan