The Guardian'dan 'Recep İvedik' yorumu
The Guardian gazetesi, “Dünyanın en çok sevilen sinema filmleri” ne dikkat çektiği haberinde, Türkiye muharibi Robert Tait'nin kaleme aldığı “Recep İvedik” portresine de yer verdi.
"Recep İvedik"in şöhreti, Türkiye'nin sınırlarını iyice aştı. The Guardian gazetesi, “Dünyanın en çok sevilen sinema filmleri” ne dikkat çektiği haberinde Türkiye muharibi Robert Tait'nin kaleme aldığı “Recep İvedik” portresine de yer verdi. Tait, Recep İvedik için “Edepsiz ve kaba; öfkeli patlamalara ve fizik şiddet tehditlerine eğilimli. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük sinema başarısı öyküsüdür” ifadelerini kullandı.
The Guardian gazetesi, “Dünya'nın en çok sevilen sinema filmleri” ne ilişkin geniş haberinde “gişe rekorları, sadece Hollywood'un çok para kazandıran filmlerin tekelinde değil” diye yazdı. Gazetenin yurt dışındaki muhabirlerinin görev yaptıkları ülkelerdeki gişe rekorlarını kıran filmleri anlattıkları haberinde Türkiye muharibi Robert Tait'nin kaleme aldığı,“Recep İvedik" portresine de yer verdi. Robert Tait, Recep İvedik için şöyle dedi:
“Edepsiz ve kaba; öfkeli patlamalara ve fizik şiddet tehditlerine eğilimli. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük sinema başarısı öyküsüdür. Komedyen Şahan Gökbakan'ın oynadığı Recep İvedik ile tanışın. Ahlaksız ve kaba davranışlarıyla Türklerin sinema koltuklarında kahkahalar ile gülmesine neden olan geveze bir taksi şoförü karikatürüdür. Recep İvedik, geçen yıl gösterime girdiğinde tüm gişe rekorlarını kırdı. Devamı Recep İvedik 2, Şubat ayında büyük bir ticari başarı ile gösterilmeye başlandı.
Hiç kimse, yaygın çekiciliğini sorgulayamaz ama İvedik karaterinin Türk kültürüne dair yansıttıkları farklı bir mesele. Birçok kişi, onu, davranışları toplumda genel bir bayağılığı yansıtan grotesk bir tip olarak görüyor. Bazıları da, İvedik'i, halen Türkiye'nin eskiden sarsıntısız olan, rafine laik orta sınıfını zorlayan sosyal muhafazakar güçlerin bir simgesi olarak görüyor. Başkaları için ise, İstanbul'taki en alt sınıflarda çok sık rastlanan hoyrat karakterlerin tipik bir örneğidir.”
Robert Tait, görüntüsü itibariyle korkutucu gibi nitelediği Recep İvedik'i, “şişman”, “berbat giyniyor” “birkaç gün tıraş”la gezen bir karakter olarak da tanıtırken modern toplumda nasıl davranılacağından habersiz biri olarak otel odalarında tuvalet kullanmayı bilmediğini de anlatıyor.
Buna karşın, “yumuşak bir kalbi”ne de sahip olarak Recep İvedik'in yaptığı iyilikleri çeşitli örnekleriyle aktaran Tait, “Recep İvedik'in, ondan önce en başarılı Türk filmi olan Kurtlar Vadisi Irak”dan çok farklı olduğunu belirtirken de Kurtlar Vadisi'nin, ABD'nin Irak işgalini sert dille kınarken“Türk milli ruhunda kalıcı bir iz bırakan”, 11 özel kuvvet mensubunun 2003 yılında Suleymaniye'de göz atına alınması olayına odaklandığına dikkat çekti.