Terörle müzakere değil, mücadele edilir
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak ASKON Genel Kurulundaki konuşmasında İmralı ile yapılan görüşmelere değinerek 'Terör örgütüyle, gayri meşru olan bir ekiple,müzakere değil, mücadele edilir. Karşınızdaki meşru bir güç olarak görüyorsa
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak ASKON Genel Kurulu’ndaki konuşmasında AKP’nin “Terör Açılımı” yaptığı günlerde “Bu programla terörü önleyemezsiniz” çıkışı yaptıklarını hatırlattı. Kamalak, İmralı ile yapılan görüşmelere de değinerek “Bugün terör Türkiye’miz için mutlak surette halledilmesi gereken bir problemdir. Şunu ifade edelim ki, ismini net koyalım, evirip çevirmeyelim. Terör örgütüyle, gayri meşru olan bir ekiple, müzakere değil, mücadele edilir. Karşınızdaki meşru bir güç olarak görüyorsanız, o zaman ayrı” ifadelerini kullandı.
Nedim Odabaş
8. ASKON Genel Kurulu Çırağan Sarayı’nda Başbakan Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Mustafa Kamalak, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, çok sayıda bakan ve ASKON üyesinin katılımıyla yapıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, tek arzularının “Hakkaniyet Hattı”la ekonomik katma değer üretmek olduğunu belirterek, “Evrenin merkezi ekonomik, sosyal, kültürel olarak doğu’ya kayıyor. Biz de bundan nasibimizi almalıyız” dedi. Koca, ekonomik verilerin iyi gibi görülmeye çalışılmasının bir yanılsama olabileceğini belirterek, “2023 hedeflerine göre iyi bir noktada değiliz” diye konuştu. Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, terör müzakerelerinde önceki gün Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadının süreci etkilemek isteyen birilerince sabotaj olarak yapıldığını belirterek, “Bu kadınlardan birisi kırmızı bültenle aranıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı’nın bu kadınlarla sürekli görüştüklerini söylemesi, akıllarımızda soru işaretleri oluşturuyor” dedi.
Borç-faiz-borç
ASKON Genel Kurulu’nda konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, kabul edilen yeni bütçe kanununun gider itibariyle 404 milyar lirayla bağlandığını belirterek, “Gelir ise 370 milyar lira olarak öngörülmüş, yani açık 34 milyar lira. Başbakan konuşmasında dedi ki, IMF’ye olan borcumuz 890 milyon liraya inmiştir. Bütçedeki faize bakıyoruz, 53 milyar lira. Açık 34 milyar, faiz 53 milyar. Peki bizim borcumuz 890 milyon dolarsa biz bu faizi nereye ödüyoruz? Ortada ters giden bir şeyler var diye düşünüyorum” dedi. Yatırım bütçesinde ise 33 milyar liralık bir öngörü olduğunu belirten Kamalak, “Yani, bütçe açığından bile daha az bir yatırım bütçesiyle karşı karşıyayız. Öbür taraftan iç borç bakımından kamu bölümlerine göre, 166 milyar lira borç ödüyeceğiz. Bu borcu nerden bulacağız? Eğer bütçeden ödenecekse bu, kanaatimizce borcu karşılamaya bile yetmeyecektir. Borç-faiz-borç. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında dış borçlarımızın tamamı 129 milyar dolar. 2011 yılı itibariyle bakıyoruz, 306 milyar 600 milyon. Aradaki farka bakıyorum, 177 milyar 100 milyon. Cumhuriyet hükümetlerinin 80 yılda yapmış olduğu borçtan daha fazlası 8 yıl içinde yapılmış. İç borca bakıyoruz. 2002 yılında iç borcumuz 155 milyar 200 milyon TL. 2011 yılı sonu itibariyle 387 milyar 400 milyon lira. Dolar cinsinden, 229 milyar dolar. Aradaki fark, 232 milyar 200 milyon lira. 80 yıllık iç borcun iki misli mesabesinde. Toplam borç, 2002 yılında 202 milyar lira iken, 2011 yılında 536 milyar olmuş. Aradaki fark, 304 milyar TL. Buna ferdi borçlar ve bireysel borçlar dahil değil. Merkez Bankasının verilerine göre, kredi kartları borçları ve kredi kartlarını ödeyemeyenlerin sayısı 912 bin 648 kişidir. Bugün itibariyle devlet borçludur, şirketler borçludur, fertler borçludur, işçiler borçludur, emekliler borçludur. Henüz doğmamış olan bebelerle 7 bin 500 dolar borçlu olarak doğmaktadır” diye konuştu.
Biri yer, biri bakar kıyamet ondan kopar
Kamalak, tarihin en önemli hafıza olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bir zamanlar bir başbakan “Borç yiğidin kamçısıdır” demişti, o başbakan döneminde Türkiye 70 cente muhtaç hale gelmişti. Borcun temel özelliği, gelir dağılımını yoksulların aleyhine daha kötü bir şekilde bozmuş olmasıdır. Borç, faiz mekanizmasıyla fakirden alır, zengine verir. Borçlar kaynak olarak iç ve dış borçlar olarak ikiye ayrılır. Nitelik bakımından da ikiye ayrılır, ihtiyari borçlar, cebri borçlar. Haliyle iç borçlar ihtiyari olmak zorunda. Çünkü bir devlet yabancı bir devletten zorla borç alamaz. Neticede, dışardan aldığı borcu ödeyecektir, faizini de ödeyecektir. Bir ülkenin borç alması, kaynaklarını başka bir ülkeye aktarması ve yatırımları kısması demektir. Yatırımların kısılması istihdamın düşmesi demektir. İşsizliğin artması demektir. İstatistiki verilere bakıldığında AK Parti iktidara geldiğinde işsizlik yüzde 6 idi. Bugün yüzde 9.1’dir. Yüzde elli artış var” Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre gelir gruplarının en altında bulunan kesimin Milli Gelir’den yüzde 6’lık pay alırken, üst dilimdeki grubun ise Milli Gelirin yarısını aldığını ifade eden Kamalak, “Bunun yansıması, kapkaç olur, hırsızlık olur, yankesicilik olur, ahlaksızlık olur, fuhuş olur, terör olur. Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar. Bu ekonomik etkilerin terörün doğmasında, beslenmesinde payı var mı? Hiç düşündük mü? Terör olaylarının yoğun olduğu bölge, işsizliğin en yoğun olduğu bölgedir” açıklamasını yaptı. AK Parti’nin “Terör Açılımı” yaptığı günlerde “Bu programla terörü önleyemezsiniz” çıkışı yaptıklarını hatırlatan Kamalak, “Çünkü, bugün terör Türkiye’miz için mutlak surette halledilmesi gereken bir problemdir. Şunu ifade edelim ki, ismini net koyalım, evirip çevirmeyelim. Terör örgütüyle, gayri meşru olan bir ekiple, müzakere değil, mücadele edilir. Karşınızdaki meşru bir güç olarak görüyorsanız, o zaman ayrı” ifadelerini kullandı.
Suriye sınırına yerleştirilen Patriot Füzelerinin getirilmesinin dış politikadaki bir yanlışlığa işaret ettiğini vurgulayan Kamalak, “Dün Esad’la Başbakan kardeş değil miydi? Ne oldu? Amerikan Başkanı Obama, bu kardeşlik ilişkilerinden rahatsızlık duyduğu için, “Esad yaşayan bir ölüdür” dedi. Her şey değişti. Allah aşkına bu füzeleri kime karşı kullanacaksınız? Bunları isteseniz de kullanamazsınız, çünkü tetik başkalarının elinde dedi” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.