Tercihiniz dondurma mı baklava mı?
Doç. Diyetisyen Emel Özer, sağlığınız için Ramazan'da şerbetli tatlılar yerine sütlü olanların tercih edilmesini öneriyor.
Tatlılar, ramazan sofralarının olmazsa olmazlarıdır. Doç.
Diyetisyen Emel Özer, sağlığınız için tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü lezzetlerden yana yapmanızı öneriyor ve ekliyor: Baklava yerine dondurma yiyerek hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyun!
HT Magazin - Ceyda Erenoğlu
Ramazan ayında kurulan iftar sofraları; su ve hurmayla açılan, çorbayla başlayıp çeşitli yemeklerle devam eden ve tatlı ile biten birer ziyafet sofrasına dönüşür. Bu dönemde artmaya
başlayan tatlı tüketimi, Şeker Bayramı boyunca katlanarak
devam eder. Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıbbi Beslenme Tedavisi BilimDalı
Başkanı Doç. Dyt. Emel Özer, ramazan boyunca baklava, revani ve kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesini tavsiye ediyor. Şerbetli hamur tatlılarının aşırı miktardaki tüketiminin obeziteye neden olabileceğini belirten Doç. Dyt. Özer, ekliyor:
ŞERBETLİLERDE FAZLA ENERJİ VAR
“Ramazanda, özellikle iftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açar. Ramazan sofralarında bulunan yemekler, genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengindir. Bunların yanına öğün sonunda bir de tatlı tüketiminin eklenmesi, gereğinden fazla enerji almaya dolayısıyla da kilo artışına neden olur. Hamur tatlıları içerdikleri yağ, un, şeker ve şerbet nedeniyle sütlü tatlılara oranla daha ağırdır. Gerek ramazanda
gerekse ramazan ayı dışında, kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük tatlılar tercih edilmelidir. Buzdolabından çıkarılarak tüketilen güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi soğuk tatlılar, bu yıl sıcak günlere denk gelen ramazan ayına uygun çeşitler arasındadır. Bunlar şerbetli tatlılara nazaran daha fazla kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içerir.”
GÜLLAÇ VE SÜTLAÇ YİYEBİLİRSİNİZ
Günlük ideal enerjimiktarının artmasına neden olmayacak tür vemiktarda tatlı tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten
Doç. Dyt. Özer, şöyle devamediyor: “Bir tatlının içerdiği un, şeker ve süt ile karbonhidrat; hamur harcı yapılırken konulan yağ ve sütle de yağ almış oluruz. Sağlıklı bir beslenme planı içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı, günlük enerji gereksiniminin yüzde 45’i ile 60’ı arasında olmalıdır. Günlük tüketilen şekermiktarı yüzde 10’u, yağ miktarı ise yüzde 30’u aşmamalıdır. Ramazanda tüketilen şerbetli tatlılarının porsiyon ölçüsü ve tüketimsıklığı azaltılmalıdır. Tatlı çeşidi olarak enerji, karbonhidrat ve yağ yoğunluğu daha düşük olan güllaç, sütlaç,muhallebi ve dondurma gibi hafif lezzetler tercih edilmelidir.
SÜTLÜ TATLILAR KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Sadece dondurmanın değil, tüm sütlü tatlıların tüketiminde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dyt. Emel Özer, şöyle devam ediyor: “Gelişen teknoloji ile birlikte dondurma, yaz-kış tüketime sunulan bir besin haline gelmiştir.
Sağlıklı koşullarda üretilmeyen dondurmalar, gıda zehirlenmesi ve ishal gibi hastalıklara yol açabilir. Sıcak havalarda süt ve sütlü tatlıların buzdolabında saklanması, koruyucu bir yöntemdir. Dondurma, glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle
uygun miktarlarda tüketildiğinde, kilo alımına neden olmayan bir tatlıdır. Sanılanın aksine, sütlü tatlıların uygun porsiyonlarda tüketimi, hem kan şekeri kontrolünü hem de kilo kontrolünü sağlamaktadır.”
HANGİ TATLI KAÇ KALORİ?
1 porsiyon külbastı: 416 kalori
1 porsiyon sütlaç: 299 kalori
1 porsiyon baklava: 425 kalori
1 porsiyon şekerpare: 446 kalori
1 porsiyon lokma: 362 kalori
1 porsiyon kazandibi: 329 kalori
1 porsiyon Kemalpaşa: 467 kalori
1 porsiyon güllaç: 235 kalori
1 porsiyon dondurma: (çeşidine göre) 110 - 220 kalori
Şekeri abartmamak için meyve tüketin
Süt şekeri laktoza karşı tolerans bozukluğu olan kişilerin
sütlü tatlı tüketmekten kaçınmaları gerektiğini dile getiren
Doç. Dyt. Emel Özer, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Böyle bir durumunuz varsa, porsiyo nmiktarını düşürerek şerbetli tatlı tüketebilirsiniz. Ancak şeker yoğunluğu çok fazla olan bu tatlıların yerine kavun, karpuz, şeftali ve armut gibi meyveleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.”
HABERTÜRK