Tehlikeye Karşı Özel Alıcılı Hayvanlar
Memelilerin burnunda, türdeşlerinin tehlikeyle karşılaştığında yaydıkları kokuları algılayabilmelerini sağlayan özel bir alıcı olduğu bildirildi.
Bir fareyi, su kabının tehlikeli olduğunu anladıktan sonra, uyarı için feromon (bir canlıdan salgılandıktan sonra aynı türden başka canlılarda davranış değişikliklerine yol açan kimyasal koku) yayan farelerle bir su kabının bulunduğu ortama koyan Lozan Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu farenin su kabından uzaklaştığını gördü.
Araştırmacılar, bu tepkinin nedeninin burnun girişinde bulunan ve 300 ila 500 hücreye sahip Grueneberg adı verilen sinir düğümü olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, başka feromonlara ve başka kokulara maruz bırakılan farenin sinir düğümündeki hücreler arasında kalsiyumda artış olmadığını gördü. Böylece bir türdeşin salgıladığı sadece tehlike feromonlarının uyarıyı aktif hale getirebileceği anlaşıldı.
Araştırmacıların bir farenin sinir düğümünü aldığı bir başka deneyde ise, fare bir yere gizlenen bisküvinin kokusu gibi bazı kokuları fark etti ancak mevcut uyarı feromonlarına tepki vermedi.
İNSANLARDA DA VAR
Hans Grueneberg tarafından keşfedilen ve onun adını alan bu sinir düğümü insanlarda da bulunuyor. İsviçreli araştırmacılar, insanlardaki sinir düğümünün başka bir kişinin stresini algılamakta kullanıldığını söylüyor.
Science dergisinde yayımlanan bu araştırmaya imza atan araştırmacılar, bu tür uyarı sinyallerinin, tehlikeden ya da düşmandan kaçmak, grubu düşmandan korumak gibi belirli davranışlar sonunda ortaya çıktığını ifade etti.