Tefeciler krizden nemalanıyor
Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonunda ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştay düzenledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, içinde bulunduğumuz dönemde Merkez Bankası faizi ve piyasa faizi dışında üçüncü bir faizin ortaya çıktığını belirterek, ''Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek'' dedi.
Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonunda ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştay düzenledi.
BDDK Başkanı Bilgin toplantının açılışında yaptığı konuşmada, krizi değerlendirirken, dönemin Amerikan Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'ın 11 Eylül saldırısını öğrendiğinde ''artık B planına geçebiliriz'' dediğini anımsatarak, her şeyin bu ölçüde dizayn edildiği bir ülkenin, ''yıllarca bu kadar şişmiş bir balonu'' nasıl göremediğini anlamakta zorlandığını belirtti.
Kriz hakkında bir çok veri ve endeks bulunduğunu, ancak kendisinin bir takım başka göstergelere de baktığını ifade ederek, ''Ankara'da OSTİM'de 6-7 aydır elektrik tüketimi giderek azalıyor. Bankaların çağrı merkezlerine gelen telefonlar şiddetli bir şekilde azalıyor. Bilgisayar oyun satışları çok yüksek bir oranda artıyor ve Milli Piyango biletlerinin yüzde 90'ı dün itibariyle satılmış...bunlar da farklı göstergeler'' dedi.
Konuşmasında, kriz sürecinde ''tefeci faizinin'' gündeme geldiğine dikkati çeken BDDK Başkanı Bilgin, konuya ilişkin şunları kaydetti:
''Şu anda piyasada 3 tür faiz bulunuyor. Birincisi Merkez Bankası faizi, ikincisi piyasa faizi ki normal dönemlerde Merkez Bankası faizi ile bankaların uyguladığı faizin birbirine yakın olması lazım, ama arada bayağı bir fark görüyoruz şu anda, bu da piyasadaki tansiyonu gösteriyor.
Yalnız bu dönemde üçüncü bir faiz daha çıktı karşımıza. Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Eğer bankalara gidemeyen iş adamı varsa ya da paraya ihtiyacı olan kesimler varsa... maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek.''
Kaynak: