Tatil yöreleri yanıyor

Tatil yöreleri yanıyor

Turizmin gözde merkezleri Bodrum, Çeşme Alaçatı ve Patara antik kentinde orman yangınları çıktı.

Antalya Vali Vekili Hasan Özhan, sabah saatlerinde yangın bölgesini havadan inceledi. Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan ve diğer yetkililerle birlikte yanan alanları da gezen Özhan, Gelemiş köyündeki 3 mahallede kullanılamaz hale gelen biri ahşap baraka, ikisi betonarme üç evi inceleyerek, ev sahipleriyle görüştü.

Evi, içindeki eşyalarıyla birlikte kullanılamaz hale gelen Şaban Kiriş, gözyaşları içinde yaşadıklarını anlattı ve büyük zararının bulunduğunu belirterek, Özhan'dan yadım istedi.

Kiriş'i teselli eden ve her türlü yardımın yapılacağını belirten Hasan Özhan, daha sonra Patara Antik Kenti'nde kazı çalışmalarını sürdüren ekibi de kazı evinde ziyaret etti.



Dün akşam saatlerinde kazı evi çevresine kadar sıçrayan ve orman yangın ekiplerin yoğun çalışması sonucu ilerlemesi durdurulan yangının, bölgedeki kilisede büyük tahribat yarattığını bildiren Patara Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, tüm ekiplerin yoğun çabasıyla yangının ilerlemesinin durduruluğunu anlattı.

Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık da içindeki ağaçların tamamen yanması nedeniyle küllerle kaplanan kilise kalıntıları hakkında Özhan'a bilgi verirken, “Burayı gözümüz gibi koruduk, ancak yangın büyük zarar verdi” dedi. Kilise kalıntısının ve iki tapınak mezarın duvarları ve zeminindeki antik kalıntıların yangın nedeniyle siyah renge büründüğü görüldü. Prof. Dr. Işık, kazı evinin simgesi tavuskuşunun da yangında telef olduğunu anlattı.
Işık, dün gece bölgedeki bazı tarihi kalıntıların yakınına kadar ulaşan yangın nedeniyle kalıntıların çevresindeki otluk alanlar ve ağaçların da tamamen kül olduğuna dikkati çekti.

ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKTI

Bölgedeki incelemelerin ardından açıklama yapan Vali Vekili Hasan Özhan, Patara Özel Koruma Bölgesi'nde dün saat 17.30 sıralarında başlayan orman yangınına, aşırı rüzgar nedeniyle oluşan hortumun hatları etkilemesi sonucu oluşan “elektrik kontağından” kaynaklandığını bildirdi.



Jandarmanın tespitleri ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, hatlardaki elektrik kontağının Gelemiş köyündeki iki noktada orman yangının başlamasına neden olduğunun tespit edildiğini belirten Özhan, aşırı rüzgar nedeniyle yangının kısa sürede büyüdüğünü ifade etti.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile takviye ekiplerin süratli şekilde orman yangınına müdahale ettiklerini, bu sırada Gelemiş köyündeki biri ahşap, üç evin yandığını kaydeden Özhan, “ekiplerimiz olağanüstü gayret gösterdi. Hepimize geçmiş olsun. Az bir zayiatla ucuz atlattık. Yaralanma ve can kaybının olmaması sevindirici” dedi.

Evleri ve tarlaları kullanılamaz hale gelen vatandaşlara her türlü desteğin sağlanacağını, Türk Kızılayının da Ankara, Antalya ve Fethiye'den gelen 6 kişilik ekibiyle bölgede çalışma yürüttüğünü bildiren Özhan, evi yanan mağdur vatandaşların Türk Kızılayının Denizli'den gelecek konteyner evinde barınmalarının sağlanacağını kaydetti.

BODRUM'DA İKİ AYRI YERDE AYNI ANDA YANGIN
Bodrum'da ise iki farklı noktada orman yangını çıktı. Yangın kısmen kontrol altına alındı.

Bodrum'un Kissebükü mevkisinde, saat 17.00 sıralarında, 2 farklı noktada aynı anda çıkan orman yangını, kısmen kontrol altına alındı. Müdahale çalışmaları, etkili olan rüzgar nedeniyle güçlükle yapılıyor.

17 AYRI YERDEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA
Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Muğla ve ilçelerinde 17 ayrı yerdeki orman yangınlarının kontrol altına alındığını, Ekincik Koyu'ndaki yangına müdahale çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

İbrahim Aydın; Muğla Merkez, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Yatağan ve Köyceğiz'de 18 farklı yerdeki yangınlardan 16'sının ekiplerin havadan ve karadan yaptığı başarılı müdahalelerle tamamen kontrol altına alındığını söyledi.

Aydın, Köyceğiz'in Ekincik Koyu'ndaki yangına müdahale çalışmalarının, bölgedeki vatandaşların da desteğiyle devam edildiğini söyledi.

Aydın, yangınlarda ilk tespitlere göre toplam 8 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

MARMARİS'TE ORMAN YANGINI
Muğla'nın Marmaris ilçesi Osmaniye köyünde orman yangını çıktı. Yangına, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğüne ait çok sayıda arazöz ve orman işçisinin müdahale ettiği bildirildi

SELÇUK'TA 2 KİŞİ TUTUKLANDI
Bu arada, İzmir Selçuk'ta dün çıkan yangında 25 hektarı orman alanı büyük bölümü zeytinlik toplam 150 hektar alanın zarar gördü.

Yangın bölgesinde rüzgarın etkisiyle zaman zaman alevlerin canlandığı, bölgedeki ekiplerin anında müdahalesiyle yangının büyümesinin önüne geçildiği belirtildi. Yangın alanında çok sayıda ekip soğutma çalışması yapıyor.

Yangına Pranga mevkisinde bahçede temizlik için otların tutuşturulmasının neden olduğu, alevlerin kontrolden çıkarak yayıldığı bildirildi. Yangına sebebiyet verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişi ise adliyeye sevk edildi. Adliyede yapılan sorgulamaların ardından 2 kişi tutuklandı.


Kaynak:Haber Kaynağı