"Tarım Bakanı değişmeli, üretici küçümseniyor"
"Tarım Bakanı değişmeli, bürokratları makam peşinde, üretici küçümseniyor".
Aynes Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, bürokratların kendilerini gösterme gayretiyle normal işlerini yapmadığını, üreticileri küçümseyici sözler sarf ettiğini belirterek Tarım Bakanı Mehdi Eker'in değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin önde gelen süt ve yem üretim firmalarından Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı'nın tarihinde tarım ve hayvancılığa bu kadar destek veren bir hükümet olmamasına rağmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in başarısız olduğunu, her bakan değişikliği gündeme geldiğinde kendisinin değişmesini dua ederek beklediklerini söyledi. Nevzat Serin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üst düzey bürokratların kendilerini gösterme gayretiyle siyasi makam peşinde koşmaktan normal işlerini yapmadığını, toplantılarda üreticileri küçümseyici sözler sarf ettiğini belirtti. Serin, süt tozu teşviklerinde de yolsuzluk yapıldığını iddia etti.
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF)'nun Tarım ve Gıda Komisyon Toplantısı Denizli Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD) binasında yapıldı. Toplantıya GETİAD Başkanı Erdem Aydın, ESİDEF Tarım ve Gıda Komisyon Başkanı ve Alaşehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Sami Çeltikoğlu, İzmir, Denizli, Aydın, Manisa, Uşak, Burdur, Balıkesir, Isparta, Muğla, Afyonkarahisar il ve ilçelerinin ESİDEF temsilcileri katıldı.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serin, Aynes'in kuruluş öyküsünü ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Konuşmasında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ve bürokratlarını eleştiren Serin, Eker'in başarısız bir bakanlık yaptığını öne sürdü değişmesi gerektiğini söyledi. Serin, "Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı'nın tarihinde tarım ve hayvancılığa bu kadar destek veren bir hükümet göremezsiniz. Buna rağmen tarımda başarılı değiller. İlla Diyarbakır'dan bir bakan yapılması gerekiyorsa başka bir bakanlık ver kardeşim. İnşallah önümüzdeki seçimden sonra değişir. Çünkü her bakan değişikliğinde biz 'İnşallah Tarım Bakanı gider.' diyoruz ancak adam hep yerinde kaldı." ifadesini kullandı.
Tarım Bakanlığı'nda planlama olmadığını, buna bir an önce başlanması gerektiğini ifade eden Serin, "Soya fasulyesi besin değeri yüksek bir ürün. Havadaki azotu alır toprağa verir. ABD'deki çiftçi bunu ekmek istemez. Ama dünyanın en çok soya fasulyesi üreticisi de ABD'dir. ABD Tarım Bakanlığı 'Üç yıl mısır ektiysen, 4 yıl soya fasulyesi ekeceksin.' diye mecbur bırakıyordu. Bu diğer ürünlerde de geçerli. Tarım Bakanlığının böyle bir planlaması becerisi yok. Fiyatlara devletin yapabileceği bir şey yok, bu arz talebe göre değişir. Her yıl birkaç üründe çıkış iniş olur." diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın et fiyatlarını yükseldiği bir dönemde üreticisinin para kazanması için ithalatı geç yaptığını öne süren Serin, yapılan toplantılarda öneri ve uyarılarının Bakanlığın bürokratları tarafından önemsenmediğini, herkesin siyaset ve makam peşinde koştuğunu ileri sürdü. 2008 yılında süt fiyatlarındaki düşüşün ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda yaptıkları bir toplantıdan örnek veren Serin sözlerine şöyle devam etti: "2008'de Türkiye'de süt sektöründe sıkıntı olacağı görüldü. Bununla ilgili süt sanayicileri yem sanayicileri birlikleri, ziraat mühendisleri odası, veterinerler birlikler; Tarım Bakanlığı'nda toplantı istendi. Yem sanayicilerini temsilen ben katıldım. Bürokratların, siyasetçilerin ve üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantılarda herkes kendini anlatmaya uğraşıyor. Öyle sıkıntı yaşıyoruz. O toplantıda herkes kendilerini öne çıkarmaya çalışınca, konu çok önemsenmedi. Ben sıkıntılarımızın hepsini anlattım, kayıtlarda var. 'Bugün süt fiyatlarının aşırı derecede düşmesine tedbir almalıyız. Üretimi artırmak için her şeye teşvik veriyorsunuz. Ama tüketimi artırmak için kimse kılını kıpırdatmıyor. Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi 180 litre iken Türkiye'de 30 litre. Bizim almamız gereken çok yol var. Okullara bedava süt dağıtabiliriz. Süt tozu yaptırsın, Afrika'ya Kızılay'la göndersin gibi çözümler sunduk. Eğer bunlar yapılmazsa bu hayvanlar 2009'un baharından itibaren kesime gider. Hazirandan sonra yaz ayında dondurmacı, yoğurtçu, ayrancının ihtiyacı artar süt ister. Süt fiyatları yeniden artmaya başlar. Hayvanlar kesildiği için yeni süt üretecek damızlık hayvanlara ihtiyaç olur. İthal hayvan getirmek zorunda kalırız. Süt fiyatları aşırı artınca kimse verimsiz hayvanı da kesime göndermez. Et fiyatları yükselir. Et fiyatları yükselince siz perişan olursunuz, ithalatın önünü açarsınız, şimdiden bu işleri yapın.' diye söylediğim zaman şimdiki Müsteşar Vedat Mir Mahmutoğlu; 'Sen ne kadar karamsar tablo çizdin, olmaz böyle bir şey, dikkate alınacak bir şey söylemedin.' dedi. Oradaki bakış şu 'Ben koskoca Tarım Bakanı'nın müsteşarıyım. Acıpayam Ovası'ndan gelmiş, dağın başından bana akıl öğretiyor.' diye bakıyor. Onun için sizi dinlemiyor."
Problemleri çözmek için iradeli adam olmak gerektiğini vurgulayan Serin, "Oradaki birkaç tane bürokrat iradeli olsa, hepsi siyasi makam peşinde koşmasa, genel müdür yardımcısı ise 'genel müdürün ayağını kaydırsam da genel müdür olsam', genel müdürse 'müsteşar yardımcısının ayağını kaydırsam müsteşar yardımcısı' olsam diye hepsi orada birbiriyle uğraşıyor. Azıcık irade sahibi olsalar da bu işlere kafa yorsalar çok daha kolay çözülür." şeklinde konuştu.
SÜT TOZU TEŞVİĞİNDE KONYA'DA YOLSUZLUK İDDİASI
Yaşanan sıkıntının ardından hükümetin süt tozuna teşvik verdiğini anlatan Serin, ancak uygulamada bazı usulsüzlükler yapıldığını öne sürdü. Nevzat Serin şunları kaydetti: "Hükümet şu anda süt tozuna teşvik veriyor. Teşviki şöyle veriyor: İhracat yapan firmaya ihracat karşılığı ne kadar süt tozu hak ettiyse diyor ki '3 lira kiloda ben veriyorum. Süt tozu üreten firmalardan süt tozunu al' diyor. 'Yurt dışından getirme' diyor. Yurt dışından getirirsen fonsuz. İhracatta sistem çok basit. Gümrükten işlemler yapıldı mı yarım saat sonra hazine müsteşarlığının web sitesinden şifrenizi giriyorsunuz, orada kaç ton süt tozu hak etmişsiniz görüyorsunuz. Çok da güzel bir sistem. Biz onların anlaşmalı süt tozu tesislerini aradık, dedik ki 'Biz süt tozu alacağız, kaç para? 6.5 lira kilosu. Bizim şu kadar ihracat karşılığı belgemiz var. Bunu ne zaman alabiliriz? O zaman olmaz dediler teşvik belgeliyse 3.4 dolar. Alacağım ne olacak 1 lira 250 kuruş. Devlet 3 lira veriyor. 1. 750 kuruşu nerede? Birisi paramı çalıyor. Bunu başındaki genel müdüre anlattık. Genel müdür Konyalı. Bu süt tozu yapanların çoğu da Konya'da. Bu sefer başka bürokrata anlattık. Hemen bu işi incelemeye almış. Hepsi eski belgeleri koyarak devletten teşvik almış. Hepsinin anasını ağlattılar. Ama bizim tarafı daha çözemedik. Hala o genel müdürün inisiyatifinde o iş, devam ediyor. Biz diyoruz ki ihracat yapıyor muyum, ver bana paramı istediğim yerde yaptırayım. Yurt dışından da getirmeyeyim, içerdeki süt değerlensin. Ne yapacağım bilmiyorum, gümrüktekiler hariç elimizde 350 ton süt tozu var. Buradaki sütçünün üretimin değerlenmesi için benim onu getirmemem lazım. Devlet bunu engellemek için teşviki doğu yere vermesi lazım."
Yapılan konuşmaların ardından GETİAD Tarım ve Gıda Komisyonu Başkanı Bülent Taslacı, Nevzat Serin'e bir plaket takdim etti.
Kaynak: