TARİHİ ZİL KALE ONARIMA ALINDI

TARİHİ ZİL KALE ONARIMA ALINDI

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan yaklaşık 600 yıllık tarihi Zil Kale'de restorasyon çalışması başlatıldı.

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, tarihi Zil Kale'yi aslına uygun olarak restore ederek en kısa sürede hizmete açacaklarını söyledi.

Zil Kale'nin Rize'nin önemli tarihi mekanlarından biri olduğunu bildiren Hocaoğlu, ''Yapılan çalışmalarda kalenin 600 yıllık bir tarihe sahip olduğunu görüyoruz. Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan Zil Kale, Pazar Kalesi ve Kale-i Bala ile birlikte önemli haberleşme ve konaklama mekanlarından biri. Son yıllarda Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında geliyor'' dedi.



Kalede son yıllarda bazı çöküntüler meydana geldiğini belirten Hocaoğlu, ''Kalenin bazı noktalar tehlike arz etmekteydi. Turistlerin kalede gezinti ve inceleme yapması zorlaşmıştı. 2008 yılında ihale ettik. Katılan sekiz firma arasında en düşük teklif veren firmaya ihaleyi verdik. 240 iş günü içinde tamamlanacak. Bu da 2009 yılı ocak ayında restorasyon çalışmasının tamamlanacağı anlamına geliyor.'' şeklinde konuştu.

Zil Kale'nin ilk kez ciddi bir restorasyon geçireceğini belirten Hocaoğlu, ''Zil Kale'yi en kısa sürede aslına uygun olarak restore ederek hizmete açacağız. Restorasyon çalışmalarının ardından, yolun da uygun hale getirilmesi ile Zil Kale tarihi güzelliğinin yanında barındırdığı doğal güzelliği ile önemli bir turizm merkezi haline gelecek'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı