Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat kabri başında anıldı

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat kabri başında anıldı

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, vefatının dördüncü yılında Fatih Haziresi'ndeki kabri başında yad edildi.Sevenlerinin ve öğrencilerinin...

İSTANBUL (AA) - Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, vefatının dördüncü yılında Fatih Haziresi'ndeki kabri başında yad edildi.

Sevenlerinin ve öğrencilerinin katılımıyla İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma etkinliğinde, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karpat'ın Türk tarihine ve Türk milletine hizmetlerinin sayılmakla bitmeyeceğini söyledi.

Kemal Karpat'ın verimli bir hayat sürdüğünü, kendisinden ve eserlerinden çokça istifade edildiğini dile getiren Yıldıztaş, "Rabb'im hepimize yolunda yürümeyi nasip etsin. Hocamız biz tarihçiler için bir kutup, bir emsaldi. Gençlerimizin de kendisini örnek alması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum." dedi.

Uzun yıllar ABD'de kalan, ardında pek çok eser bırakan usta tarihçinin ülkenin çok yönlü bir değeri olduğuna işaret eden Yıldıztaş, Kemal Karpat'ın kabrinin Ali Emiri Efendi, Halil İnalcık, Mehmet Genç ve Semavi Eyice gibi isimlerin de metfun olduğu Fatih Haziresi'nde bulunduğunu kaydetti.

Anma programı Karpat'ın kabri başında hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

- Kemal Karpat hakkında

Dünyanın sayılı ilim insanlarından, tarih alanında çok sayıda yayını kaleme alan Prof. Dr. Kemal Karpat, 1924'te Romanya'nın Dobruca kentinde doğdu.

Romanya'daki Mecidiye Medresesi'nde uzun süre eğitim alan Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra ABD'de Washington ve Rewington üniversitelerinde lisansüstü eğitimine devam etti.

Karpat, lise öğrenimi sırasında Romanya'da karşılaştığı Müslüman Türklere yönelik ayrımcılık nedeniyle gelecek planlarını kendini yetiştirmek ve bu ön yargıları değiştirmek üzerine kurdu.

Akademik çalışmalarına 1950'de New York ve Washington üniversitelerinde başlayan Karpat, Birleşmiş Milletler Toplumsal Araştırmalar Bölümü, Montana, Princeton, New York, Washington, Harvard, Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent gibi eğitim kurumlarında çeşitli görevler üstlendi.

Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödüllendirildi.

TBMM tarafından 2009'da Onur Ödülü'ne layık görülen Karpat, "Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji", "İslam'ın Siyasallaşması", "Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye'si", "Osmanlı Nüfusu (1830-1914) Demografik ve Sosyal Özellikleri", "Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din", "Osmanlı'da Değişim Modernleşme ve Uluslaşma", "Ortadoğu'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk", "Türkiye'de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980", "Osmanlı Modernleşmesi Toplum, Kurumsal Değişim ve Nüfus", "Osmanlı ve Dünya", "Balkanlar'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk" eserlerini kaleme aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.