TADF Başkanı Çınar, Hunter Kolej’de Konferans Verdi
Turk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar, New York Şehir Üniversitesi'ne bağlı 22 bin öğrencisi olan Hunter Koleji Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Kürsüsü’nde konuşma yaptı.
Turk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar, New York Şehir Üniversitesi'ne bağlı 22 bin öğrencisi olan Hunter Koleji Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Kürsüsü’nde konuşma yaptı.
"Türkiye'nin Ortadoğu'daki Gücü ve Etkileri" konulu bir konuşma yapan Çınar, Türkiye'nin Ortadoğu’da lider ve güçlü bir konuma geldiğini söyledi. Başkan Çınar,Türkiye'nin dünya'nın en büyük 16. ekonomisine sahip olduğunu ve Avrupa Ülkeleri sıralamasında da 6. olduğunun altını çizdi.
Başkan Çınar, Türkiye'nin ekonomik gücünün artmasının, politik alanda da güçlenmesi anlamına geldiğini belirterek, “Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeler , Türkiye'nin önemini daha da arttırmıştır” dedi. Domino taşı gibi başlayan devrimlerin, tüm dengeleri alt üst ettiğini belirten Çınar, Libya'da hem gazetecileri, hem Türk vatandaşlarını, hem de diğer yabancı vatandaşları, Türkiye'nin koruyucu güç olarak koruduğunu söyledi. Amerika'nın ünlü think tank kuruluşu Brooking Enstitüsü'nün yaptığı ankete göre, Türkiye'nin bölgede en yapıcı güç olarak ortaya çıkan ilk ülke olduğunu vurgularken, TESEV adlı diğer bir kuruluşun yaptığı ankette, Ortadoğudaki ülkelerin yüzde 78'nin Türkiye hakkında olumlu düşündüğünü belirtti.
Başkan Çınar, Suriye'de yaşanan olaylara Türkiye'nin sessiz kalamayacağını belirterek, “yan komşunuzda binlerce insan öldürülürken siz sessiz kalamazsınız” dedi. Türkiye'nin Suriye Büyükelçisi’nin de Ankara'ya çağrıldığını belirterek, Türkiye'nin Nisan 2012 itibarı ile 25,000 Suriye vatandaşını Türkiye'de ağırladığını belirtti. Bunun bir güvenlik riski ve kapasite sorunu taşıdığını belirten Çınar, uluslarası örgütlerin bilhassa Birleşmiş Milletler’in daha aktif şekilde Suriye konusuna el atmasının şart olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu belirten Çınar, 1492'den beri gelen tarihi dostluğun önemine değinerek, Mavi Marmara olayı ile ilişkilerin sorunlu hale geldiğini belirtti. İsrail tarafının özür konusunda direnmesinin, ilişkileri normale döndürme samimiyeti ile orantılı olduğunu da belirtti. Son olarak, İran konusuna da değinen Çınar, 12 milyar dolarlık ticaret hacmi olan iki ülke arasındaki sorunların uluslarası alandaki politik sorunlar nedeni ile gelişemediğini söyledi. Çınar, İran'ın güvenirliği olmadığı için Türkiye’nin de temkinli davrandığını ve Nükleer Program konusunda Türkiye'nin dikkatli olduğunu dile getirdi.
Ortadoğu'da muhtemel bir savaşın olmasının zor olduğunu ve hiç bir ülkenin bu riske giremeyeceğini sözlerine ekledi. Başkan Çınar, Türkiye'nin Ortadoğu'da barış istediğini söyleyerek, “hangi ülke huzursuzluk çıkarıyorsa, sorunların üzerine gitmek ve uluslarası kamuoyununu bu çözüm sürecine sokmak çok önemlidir” dedi.
TADF Başkanı Çınar yaptığı sunum sonrasında, Siyaset Bilimi ve Uluslarası ilişkiler öğrencilerinin sorularını cevapladı. Türkiye’nin Batı yerine Doğuya kayması konusunda soru sorulması üzerine, Çınar, Türkiye’nin 50 yıldan beri Avrupa Birliğine girmek için beklediğini ve AB’nin Türkiye’yi almak için samimi davranmadığını söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslar’da gücünün arttığı bir dönemde, sadece Batı’ya yönelik bir politika yapma gereğinin kalmadığını, artık Batı ve Doğu ile orantılı, ciddi ve sağlam adımlar attığını sözlerine ekledi. Başkan Çınar, Türk-Amerikan ilişkilerine de değinerek, Türkiye’nin uluslarası barışa katkıda bulunmak için Afganistan dahil birçok ülkede askeri hizmet verdiğini söyledi.
Türkiye'deki İnsan Hakları ve Güneydoğu'da yaşanan sorunlar konusunda gelen bir soruya cevap veren Ali Çınar, Türkiye'nin demokratik ve laik bir Cumhuriyet olduğunu belirterek, hangi ırk ve dinden olursa olsun, Türkiye'de her Türk vatandaşı'nın özgürce yaşadığını söyledi. Başkan Çınar, bir örnek vererek, Amerika'da herhangi bir eyalette, bazı gruplar tarafından çıkacak isyanda, sözde bir ülke kurulmasına Amerika nasıl taviz vermeyecekse, Türkiye'ninde PKK konusunda ve Türkiye aleyhine bölücülük yapanlara karşı asla taviz vermeyeceğini söyledi.Türkiye’nin kürt kökenli Cumhurbaşkanı ve Bakanlar çıkaran bir ülke olduğunu hatırlatarak, 30,000 vatandaşımızı katleden bir terör örgütünün Avrupa desteğinin de kesilmesi gerektiğini söyledi. Çınar, Türkiye’nin onurlu bir tarihi olduğunu sözlerine ekler iken, Türkiye’den hiç kimsenin bir karış dahi toprak alamayacağının altını çizdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.