Suriye'den son haber

Suriye'den son haber

Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler bugun.com.tr'de...

48 İRANLI HACI SURİYE'DE KAÇIRILDI

İran ‘Press-TV'
kanalının haberine göre Suriye'de 11 İranlı hacı silahlı şahıslar tarafından kaçırıldı.

TV kanalının bildirdiği gibi Caleba-Şam yolunda birkaç araçta bulunan 20 silahlı şahıs hacıların bulundukları otobüsü yağmaladı, otobüsün güzergâhını değiştirdi. Silahlılar otobüsteki kadınları serbest bırakıp 11 erkek hacıyı bilinmeyen bir yere götürdüler.

Kaçırılan hacılardan birinin Tahran'daki bir akrabasıyla telefonla görüşüp ondan fidye talep ettikleri öğrenildi. İran Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Ramin Mehmanparast kaçırmayı kınayarak "Bunu hiçbir sebep mazur göstermez. Suriye yetkilileri kaçırılanların kurtarılması için bir an önce harekete geçmeli" dedi.

SURİYE RUSYA'DAN BORÇ İSTEDİ

Suriye hükümeti ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkesinin Rusya’nın öncülüğünde kurulan ve Belarus ile Kazakistan’ın da dahil olduğu “Gümrük Birliğine” kısa sürede girmeyi planladığını söyledi. Moskova’da temaslarda bulunan Suriye hükümeti heyeti, Rusya’dan borç para da istedi. Moskova’nın birkaç hafta içinde taleplere olumlu cevap vermesi bekleniyor.

Daha önce muhalif Değişim ve Liberalleşme Cephesi başkanlığını yapan Celil ve beraberindeki çok sayıdaki bakanlardan oluşan Suriye hükümeti heyeti, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Aleksandr Hloponin ve Dışişleri Bakanlığı Birinci Yardımcısı Andrey Denisov’la görüştü. Cemil, Haziran ayında kurulan yeni kabinede başbakan yardımcısı olarak atanmıştı.

Avrupa Birliği ve ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar sebebiyle Esed hükümetinin ekonomik zorluk içinde olduğunu kaydeden Suriyeli yetkili, “3 yıl içinde Rusya’nın öncülüğünde kurulan Gümrük Birliği’ne girmek istiyoruz. Şimdi ekonomik konularda ilişkilerimizin gelişmesi çok daha önemli.” dedi. Hükümet ve muhalif gruplar arasındaki diyalog çabalarını bir kısım “aşırılıkçı” grupların baltaladığını savunan Cemil, “Yeni kabinede bir kısım muhalif yetkililerine görev vermek istiyoruz. Ancak onlar diyalog istemiyor” eleştirisini getirdi. Yaptırımların yanlış olduğunu savunan Celil, “Onlar Suriye rejimine baskı uyguladıklarını düşünüyor, ancak her bir Suriye vatandaşına zarar veriyorlar” diye konuştu.

Suriye hükümetinin acil görevinin “ekonomik blokajın kırılması” olduğunu vurgulayan Cemil, “Moskova’nın bu konuda vereceği destek hayati öneme sahip. Rusya’nın yardımı konusunda anlaştık. Rus petrolü, petrol ürünleri ve doğalgazının Suriye’ye ulaştırılması konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Sanırım birkaç hafta ya da bir ay sonra mutabakat sağlamış oluruz” dedi.

Suriye petrol ve enerji konularında sorumlu bakan Said Hneydi, yaptırımlar sebebiyle 20 milyondan fazla Suriyelinin çok olumsuz etkilendiğini iddia etti. Suriye Maliye Bakanı Muhammed el-Cleylati de ülke ekonomisinin ayakta durabilmesi için Moskova’dan borç istediklerini, Moskova’nın borç konusuna olumlu baktığını belirtti.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Fattah Ammura ise, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın istifasını değerlendirdi. Annan’ın krizin çözülmesi yönündeki çabalarını “tam bir iyimserlik” olarak gördüklerini ifade eden Ammura, “Ancak çok sert çizgide duran muhalif gruplar Annan’ın barış planını uygulamaya yanaşmadı. Uluslararası toplum da Annan’a tam destek vererek sorunun çözümüne katkı sağlamadı” şeklinde konuştu.

ŞAM VE HALEP'İN ÇEVRE SEMTLERİ AĞIR SİLAHLARLA BOMBALANIYOR

Suriye'de yönetime bağlı birliklerin muhaliflerin yoğun olduğu kentlere ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 42 kişi ölürken, Şam ve Halep'in çevre semtlerinin ağır silahlarla bombalandığı bildirildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin doğusunda yer alan ve Irak sınırına yakın olan Deyr Ez Zor kentinde sabahtan bu yana düzenlenen operasyonlarda 19 kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Örgüt, başkent Şam'ın banliyölerinde 10, Dera ve Halep'te 4'er, Hama ve Humus'ta 2'şer ve Lazkiye kentinde de bir olmak üzere ülke genelindeki operasyonlarda 42 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

Bu arada bölgedeki yerel kaynaklar, ordu birliklerinin hava destekli olarak Sahur ve Meskin Hanun bölgelerini ağır silahlarla bombalaması sonucu birçok yerleşim yerinde hasar oluştuğunu ve halkın korkudan dışarı çıkamadığını ifade etti.

Halep'te ordunun savaş uçaklarını kullandığını dile getiren kaynaklar, kentin askeri bölgesinin de operasyonlara maruz kaldığını ve Özgür Suriye Ordusu'nun İzaa bölgesinden taktiksel olarak çekildiğini, Suriye ordusunun dün gece bölgeyi helikopterlerle saatlerce bombaladığını söyledi.

Suriye ordusunun tank ve hava destekli olarak Şam'ın Dummar, Arbin, Cobar, Tedamun, Kefer Batna, Duma ve Doğu Guta bölgelerine ağır silahlarla baskınlar düzenlediğini ve bazı bölgeleri bombaladığı belirtildi. Başkentin Duma, Cobar ve Dummar bölgelerinde iki ordu arasında şiddetli sokak çatışmalarının başladığını duyuran muhalifler, güvenlik güçlerinin düzenlediği bombardımanda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu dile getirdi.

Şam'ın Kasyun dağından da bazı semtlere top ateşi gerçekletiğini ve açılan top ateşinin kentin tüm kesimlerinden duyulduğunu ifade eden kaynaklar, gece birçok semtin askeri helikopterlerle bombalandığını bildirdi.

RUSYA BM'NİN SURİYE KARARINI KINADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i istifaya çağıran kararın çıkmasının ardından bir açıklama yapan Rusya BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, isyancı gruplara açık bir şekilde destek verildiğini iddia etti.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre Çurkin, çıkan kararın Suriye’de sivil savaşı durdurmayacağını, muhalefetin açık bir şekilde finanse edilmesi ve desteklenmesinin teşvik edildiğini savundu. Kofi Annan’ın ortaya koyduğu barış planı ile kabul edilen tasarının çeliştiğini kaydeden Çurkin, “Bu karar Suriye’de siyasi çözüm şansını daha da zayıflatmaktadır” eleştirisini getirdi.

Karara tepki gösteren Çin Daimi Üyesi Yardımcısı Wang Min de tek tarafa yapılan baskılarla sorunun çözülmesine yardımcı olunmadığını öne sürdü. BM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıya Rusya ve Çin’le birlikte 12 ülke hayır oyu kullandı. 193 ülkenin bulunduğu genel kurulda 31 ülke çekimser kalırken, 133 ülke destek verdi.

Suriye lideri Esed'i istifaya çağıran tasarı, iktidarın geçiş hükümetine devredilmesini, Suriye ordusunun hava saldırılarını durdurmasını ve askerlerin kışlalarına dönmesini talep ediyor. Yaptırım gücü olmayan karar, tavsiye niteliği taşıyor.

Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler bugun.com.tr'de...

TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDAKİ ORMAN YANGINI

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı ormanlık alanda 3 farklı noktada çıkan yangınlar etkisini yitirdi.

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Murtlu ve Kepir köyü yakınlarında dün öğle saatlerinde 3 ayrı noktada dumanlar yükselmeye başladı.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırına 3 ile 7 kilometre arasında uzaklıkta çıkan ve kısa sürede büyüyen yangınlar gece saatlerine kadar sürdü.

Suriye tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmadığı yangınların sabahın erken saatlerinde kendiliğinden etkisini yitirdiği belirtildi.

ÖSO HAVA İSTİHBARAT DAİRESİNE SALDIRDI

Suriye
'nin kuzeyinde yer alan Halep'te Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kentteki bir radyo-TV binasını ele geçirmek için çevresini kuşatırken hava istihbarat birim dairesine de saldırı düzenlediği bildirildi.

Kentteki yerel aktivistlerden Sair Halebi, ÖSO'nun kentin El İzaa bölgesinde nizami ordu ile çatıştığını ve bölgede yer alan bir radyo-TV binasını ele geçirmek için binanın çevresini kuşattığını söyledi.

Çatışmaların sokak aralarında da sürdüğünü ifade eden Halebi, ÖSO'nun kentte yabancılar dairesi, pasaport şubesi ile hava istihbarat birim binalarına saldırıya geçtiğini ve bölgeden şiddetli patlama seslerinin geldiğini belirtti.

Bölgeye Menağ askeri havaalanından bir askeri helikopterin geldiğini vurgulayan Halebi, kentin farklı bölgelerinde de iki ordu arasında çatışmaların sürdüğünü ve rejimin ÖSO'yu geri püskürtmek için operasyonlarını yoğunlaştırdığını dile getirdi.

Bu arada bölgede bulunan yerel aktivistler Suriye devlet televizyonunun ÖSO tarafından radyo-TV binasına yapılan saldırıyı doğruladığını kaydetti. Aynı kaynaklar, Halep'te bir çok askerin de birliklerinden ayrılarak ÖSO'ya katıldığını ifade etti.

SİYASİ GÜVENLİK MÜDÜRÜ ÖSO'YA ESİR DÜŞTÜ

Suriye'nin başkenti Şam'ın banliyölerinin birinde Suriye siyasi güvenlik müdürünün Özgür Suriye Ordusu'na esir düştüğü bildirildi.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Siyasi Güvenlik Müdürü Tuğamiral Husam Haydar'ın ÖSO tarafından başkentin banliyölerinin birinde esir alındığını belirterek Husam'ın video görüntüsünü internette paylaştı.

Video görüntüsünde Husam, tüm talimatları Devlet Başkanı Beşşar Esed'den doğrudan aldıklarını ve rejimin yaptıklarını tasvip etmediğini ifade etti.

MUHALİFLERDEN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ MESAJI

Muhalif Suriye Ulusal Konseyi (SUK) lideri Abdulbasit Seyda, Suriyeli muhalifler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde mücadelelerini sürdüreceklerini, bunun da özellikle PKK’ya yakınlığı ile bilinen PYD için geçerli olduğunu söyledi.

Erbil’de Suriye Muhalif Grubu SUK, Divan Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya SUK Başkanı Abdulbasit Seyda, Suriyeli Muhalif Hristiyanlar adına Abdulahad Sıtayfu, Şeyh Bessam Said İshak ile Şeyh Salim Muslid katıldı.

Erbil’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimini ile toplantı yapmak için buraya geldiklerini belirten SUK Başkanı Abdulbasit Seyda, daha sonra da bu toplantıya Türkiye’nin de katıldığını söyledi. Seyda, Türkiye ile yapılan toplantının önceden belirlenmiş bir toplantı olmadığını özellikle vurguladı. Seyda, ‘Barzani'nin daveti üzerine Kürt bölgesine geldik. Asıl toplantımız Kürt Yönetimi ile bizim aramızda idi. Düzenlenen toplantıya sonradan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da katıldı.’ dedi.

'KÜRTLER SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA'

Şu an Suriye’de yaşanan sorunun Irak meselesine çok yakın olduğunu vurgulayan Seyda, ‘Oradaki Kürtler toprak bütünlüğü içerisinde. Ama haklarına kavuşmuş bir millet gibi ve Suriye’de Suriyeli olarak yaşamak için mücadele ediyor. Biz bütün Suriyeliler adına söylüyorum; Kürt, Arap ve Hıristiyanlar olarak Esad rejiminden eşit bir şekilde zarar gördük. Onun için ele ele verip Esad ve rejiminden Allah’ın izni ile kurtulacağız. Bu kurtuluş çok yakın zamanda inşallah gerçekleşecektir.’

'PYD, SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE RİAYET EDECEK'

Türkiye’nin PYD konusunda ki rahatsızlığına dikkat çeken bir gazetecinin 'PYD’yi kendi meclisinize alacak mısınız?' şeklindeki sorusuna Seyda, ‘Suriyeli muhalifler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu da özellikle de PYD için geçerli.’ şeklinde cevapladı.

'Türkiye’yi mi memnun edeceksiniz yoksa bağımsızlığınız için mi mücadele edeceksiniz' şeklindeki bir başka soruya da Seyda: ‘Bu meclisteki herkes, her taraf, Suriye’nin toprak bütünlüğünden ve sorunun çözümden yanadır. Yine birlike içerisinde Suriye halkının bu zulümden kurtulması için çalışacağız. Bununda anlamı herkesin çıkarına çalışacağız.’ karşılığını verdi.

'BİNALARA ASILAN KÜRT BAYRAKLARI ÖZERK BÖLGE KURULACAK ANLAMI TAŞIMIYOR'

Özerk bir bölge kurulmayacaksa o zaman neden bazı bölgelerde Kürt bayrakları asılıyor yönündeki soruya ise
Seyda, ‘Binalara asılan bayraklar başka bir amaç için yapılmıyor. Sadece oradaki Kürtlerin bir simgesi olduğundan dolayı bayraklar dalgalandırdılar. Buda oradaki Kürtlerin yaşadığını anlamını taşıyor. Biz toprak bütünlüğünden yanayız.’ şeklinde cevapladı.

'İRAN, SURİYE’NİN İÇİŞLERİNE KARIŞMASIN'

Son olarak İran’a da seslenen Seyda, ‘Biz İran’ın tutumunu biliyoruz. Buradan onlara sesleniyoruz. Bu Suriye’nin bir iç meselesidir. Bu bir gençlik ayaklanmasıdır. Onun için bunu bilmeliler ki bu ayaklanma hiç kimsesinin çıkarına değildir. Bu milletin yaptığı bir şey. Bir çıkarın veya başkaları için yapılmış bir şey değil.’

ÖLÜ SAYISI 128'E YÜKSELDİ

Suriye'de ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olduğu bölgelerde ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 128 kişinin öldüğü bildirildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SHRW), rejime bağlı birliklerin Şam'ın semt ve beldelerine gerçekleştirdiği operasyonlarda 37 kişinin yaşamını yitirdiğini çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Ülkenin iç kesimlerinde yer alan Hama kentinde, hava destekli saldırılarda ve yönetim karşıtı gösterilerde açılan ateş sonucu 33 kişinin öldüğünü kaydeden örgüt, İdlib'te 14, Halep'te 20, Humus'ta 9, Dera'da 8 ve Deyru'z Zor kentinde 7 olmak üzere ölü sayısının 128'e çıktığını duyurdu.

Öte yandan aktivistler, Halep'in Salahaddin bölgesinde Özgür Suriye Ordusu ile nizami ordu arasında şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığını ve bir askeri helikopterin bölgeye ateş açtığını bildirdi.

Kentin Furkan ve Meridiyen bölgesinde iki ordu arasında da çatışmalar yaşandığını ve çatışmaların Meridiyen Oteli'nin arkasında yoğunlaştığını ifade eden yerel kaynaklar, ÖSO'nun Halep kentinde nizami orduya karşı ağır silahlara karşı hafif silahlarla ilerleme kaydettiğini belirtti.

ÖSO'nun Halep'teki Menağ askeri havaalanına saldırı başlattığını da kaydeden aktivistler, Firdevs bölgesine ordu tarafından saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Aktivistler, rejim güçlerinin Şam'ın Tadamun bölgesine hava destekli saldırı düzenlediğini, Zübeyr Cami imamı Ahmet Salih Ahmeti ile çocuklarının ve cami cemaatinden bazılarının boğazları kesilerek öldürüldüğü ileri sürüldü.

Aktivistler, Şam'ın Hamuriye bölgesinin de yoğun operasyonlara maruz kaldığını, güvenlik güçlerinin Filistinlilerin kaldığı Yermük mülteci kampına baskınlar düzenlediğini, Şam'ın Meze bölgesindeki askeri havaalanından Kefr Susa bölgesine havan ve roketlerin atıldığını, ÖSO'nun Haresta bölgesinde çok sayıda askeri esir aldığını söyledi.

Deyru'z Zor kentinde de yoğun operasyonların düzenlendiğini ve ordunun kentin belli yerlerini bombaladığını söyleyen aktivistler, ÖSO'nun kentteki siyasi istihbarat merkezini ele geçirdiğini ifade etti.

Aktivistler, Hama, Humus, Dera, İdlib, Şam'ın banliyöleri ve Halep'te operasyonların hava destekli olarak devam ettiğini duyurdu.

Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler bugun.com.tr'de...

525 SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Ülkelerindeki olaylardan kaçan, arasında rütbeli askerlerle, 15 yaralının da bulunduğu 525 Suriyeli Türkiye'ye sığındı. İdlip kentinde çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden 5 Suriyelinin cenazesi de Türkiye'ye getirildi.

Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köyleri sınırına gelen, arasında kadın ve çocukların bulunduğu 471 Suriyeli, Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınan Suriyeliler, Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri'ne getirildi.

Grupta bulunan 1 general, 5 albay, 3 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 4 üsteğmen, 2 teğmen toplam 26 asker ve aileleri Apaydın Kampı'na, diğer Suriyeliler ise Şanlıurfa'ya gönderildi.

Halep kentine bağlı köylerde çıkan çatışmalarda silahla yaralandığı belirtilen 15 Suriyeli de ambulanslarla alınarak Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sınıra yaralı olarak getirilen ve buradan ambulansla Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan bir Suriyeli kadın ise yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yayladağı'ndan geçişler

Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırına gelen 52 Suriyeli de Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Suriye'nin İdlip kentine bağlı köylerden gelen Suriyeliler, işlemlerin ardından otobüsle Şanlıurfa'daki kamplara gönderildi.

İdlip kentinde Esed yönetimindeki Suriye ordusu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında çıkan çatışmada hayatını kaybettiği öğrenilen 5 Suriyeli ile 2 yaralı da yakınlarının yardımıyla Yayladağı ilçesine bağlı Arslanyazı köyü sınırına getirildi.

Burada ambulanslarla alınan yaralılar Antakya'daki çeşitli hastanelere kaldırılırken, cenazeler Adana Adli Tıp Kuruma gönderildi.

(AA)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.