"Süreç başarılı olursa ne olacak?"
Başbakan Erdoğan, Borsa İstanbul'un açılış törenindeki konuşmasında akıllardaki sorulara cevap verdi.
Borsa İstanbul'un gong töreninde konuşan Başbakan Recip Tayyip Erdoğan, "Terör bittiğinde Türkiye'ye sınırsız bir şahlanışı kazandırmış olacağız. Ülke, bütün enerjisini kalkınmaya harcayacak." dedi.
Dersaadet Tahvilat Borsası'ndan itibaren 140 yıllık geleneğe sahip İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 'Borsa İstanbul' ismiyle yeni işlemlere başladı. Borsa İstanbul'un İstinye'deki gong törenine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan katıldı. Başbakan Erdoğan, gong töreni öncesi, ‘Osmanlı'dan Günümüze Sermaye Piyasamız' adlı sergiyi gezdi.
Sergiyi gezdikten sonra Erdoğan ve beraberindekiler, borsa ile ilgili hazırlanan sinevizyonu izledi. Sinevizyonun ardından sahneye gelen Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul'un ilk gongunu çaldı. Gong töreninde konuşma yapan Başbakan Erdoğan, İstanbul'u finans merkezi yapacaklarına dair verdikleri sözü hatırlattı. İstanbul'un finans merkezi olmasını güçlü borsa ile pekiştireceklerini belirten Erdoğan, geçtiğimiz günlerde açıklanan büyüme rakamlarına değindi.
Enflasyonu kontrol altına almayı başardıklarını dile getiren Erdoğan, “Enflasyon artık tek haneli rakama inmiş durumda. Biz AB üyesi değiliz ama şöyle bir ele aldığımızda yüksek borçluluk oranlarının Avrupa’da yaşandığını görüyoruz.” dedi.
IMF'ye olan borcun önümüzdeki ay kapatılacağını ifade eden Erdoğan, IMF'nin kendilerinden borç talebi olduğunu söyledi.
"İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLACAK"
İstanbul'un finans merkezi olmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Güçlü bir finansal sistemin önemli ayağı güçlü sermaye piyasasının varlığı ile paraleldir. Güçlü sermaye piyasası üzerinde ısrarla durduk. Finans merkezi Ankara olamaz. Finans merkezi İstanbul diyorsak, o zaman biz finansın en önemli kontrol merkezi olan kamu bankalarını İstanbul'a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası dahil. Anamuhalefet, ‘Türkiye'nin başkentini İstanbul'a taşımak istiyor' diyor. Benim böyle bir derdim yok. Türkiye'nin tarihi itibariyle finans merkezi İstanbul'dur. Türkiye'nin bir siyasi merkezi var. Ama finans merkezi olarak da biz İstanbul'un ticari hareketliliğini merkez olmaya layık olduğu için burada değerlendirmenin uygun olduğunu düşündük. Anadolu yakasında çalışmalar devam ediyor. Buralarda fiziki mekan hazırlandığı andan itibaren hareketliliğin yaşanacağını göreceğiz. İstanbul farklı bir sıçrama yapacak." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, borsanın rekor üstüne rekor kırdığını belirterek, İstanbul Borsası'nın dünyadaki diğer borsalara göre önemli başarı sağladığını ifade etti.
Borsa İstanbul'un binasının yenileneceği müjdesini de veren Erdoğan, "Bu mekanı çok daha modern ileri teknoloji ile donatmak suretiyle burası dünyada örnek bir Borsa İstanbul olarak hizmet verecek. Çünkü bize yakışan neyse onu yapmak durumundayız. Dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği şu süreçte ekonomimizi büyütmek bu noktada gerçekten başarılı bir performans sergiliyoruz.
Kredi notlarına pek önem vermiyorum." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kredi notu ile ilgili de sitemlerini de dile getiren Erdoğan, "Orada gizli bir hesap ideoloji yatıyor. Açık net adil bir şey ortaya konmuyor. Oralarda dönenleri gayet iyi biliyorsunuz ben de biliyorum. Türkiye’nin gerçek durumu bu değil. Kredi notları boyutu ile Türkiye’nin notunu istemeye istemeye artırıyorlar. Batan ülkelerin notlarını artırıyorlar. Herhalde matematik bilmiyorlar
Büyüme sürecini muhafaza etmek konusunda son derece kararlıyız. Sağlam yürüyoruz." dedi.
AKILLARDAKİ SORULARA CEVAP VERDİ
Başbakan Erdoğan Akil İnsanlar toplantısı ile ilgili de şunları söyledi: "Çözüm sürecini başlattık. Başarılı şekilde ilerliyoruz. Akil İnsanlar ile bir araya geldik. Bir arkadaşımız yurt dışında olduğu için katılamadı. Süreci konuştuk. Toplumun her kesiminde olduğu gibi Akil İnsanlar Heyeti'nde umudun heyecanın olduğunu gördük. İnşallah sürecin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Ülkemde 780 bin kilometrekarelik vatan toprağında yatırım arttığında Türkiye sıçramasına farklılık kazanacaktır Çözüm sürecinin en önemli sorucu ekonomik göstergeler olacaktır. Terörün Türkiye'ye maliyeti yaklaşık 300 milyar dolardır. Terörle mücadeleye harcanan ciddi maliyet var. Tahrip edilen okullar, hastaneler, barajlar var. Terör bir yandan canları hedef alırken, malı ekonomiyi hedef aldı. İnşallah içinden geçtiğimiz çözüm süreci ile canları tehditten kurtardığımız kadar ekonomiye can suyu olacak yeni bir süreci başlatmış olacağız. Derin demokrasiye tehdit olduğu kadar, terör, kalkınmaya da tehdit. Türkiye'de terör bittiğinde sınırsız bir şahlanışı kazandırmış olacağız. Türkiye artık enerjisini bütün kalkınma sürecine harcayacaktır. Huzura güvene kavuşacağız. Hele hele Güneydoğu'da, ‘Acaba nerede ne olacak' bu soruyu sormayacak. Anaların gözyaşı dinecek, babalar tüm evladı ile aynı masanın etrafında mutluluğu paylaşmış olacak."
Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından Borsa İstanbul'un seans salonuna indi. Borsa çalışanları ile sohbet eden Erdoğan işlemleri yerinde izledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.