STK'DA ARAMA YAPILDI
Beş savcı, Bülent Arınç'ın evinin yakınında yakalanan iki subayla ilgili soruşturmada STK Ankara Bölge Başkanlığı'nda arama yaptı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın evinin yakınlarında yakalanan iki subayla ilgili soruşturma Ankara'yı sarsan bir boyut kazandı. Eski adı Özel Harp Dairesi olan Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nun (STK) Kirazlıdere'deki Ankara Bölge Başkanlığı'na dün akşam sürpriz baskın düzenlendi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve beraberindeki 4 savcı, Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G.'nin görev yaptığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın da bir dönem karargah olarak kullandığı merkezde "delillerin yok edileceği şüphesiyle" arama yaptı. Arama kapsamında elde edilen dokümanlar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine tutanakla teslim edildi.
DELİLLER YOK EDİLECEĞİ ŞÜPHESİ
Başkent'teki baş döndürücü trafik Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü anma panelinde yaptığı konuşmadan sonra hızlandı. Başbuğ'un, Arınç olayı ile ilgili olarak "belki bazı suallere cevap verememiş olabiliriz" dediği sırada savcılar Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne arama kararı çıkartmak için başvurdu. Karar için mesai saati bitimi beklenerek bilgi sızması önlendi. Saat 19.00'da alınan mahkeme kararından sonra savcılar 20.00 sularında adliyeden ayrıldı. Mahkeme kararı güvenlik önlemi de alınması için özel bir kurye ile Emniyet'e de iletildi. Savcı Bilgili, "delillerin yok edileceği şüphesi" ile harekete geçti. Arama kararında iki subayın evinde el konulan Bilgisayarlardan elde edilen ipuçlarının etkili olduğu bildirildi. Teknik incelemelerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı kabine üyelerine ilişkin önemli kayıtlar çıktığı ifade edildi. Savcılar, arama işlemi için saat 21.00'de STK'ya gelince Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu da haberdar edildi. Mahkeme kararı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesinde tanımlı "terör ve devletin güvenliğine karşı" işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili özel yetkili savcının talebiyle alındı.
TARTIŞMA YAŞANDI
ARAMA işlemine askeri savcılar da eşlik etti. Askeri yetkililerin gizlilik gerekçesiyle gelen savcıların tüm odalarda arama yapmasına izin vermediği ve bu nedenle tartışma yaşandığı ileri sürüldü. Askeri savcı, sadece görevli personelin odasında ve kullandığı bilgisayarlarda arama yapılabileceğini savundu. Ancak mahkemenin genel bir arama kararı alındığı askeri makamlara anlatıldı. Aramada polis çevre güvenliği alırken, STK merkezine girmedi. Arama işlemi gece yarısına kadar sürdü.
Kaynak: