Sözleşmelilerin Kadro İsyanı

Sözleşmelilerin Kadro İsyanı

Mahalli idarelerde 5393 sayılı kanuna göre istihdam edilen sözleşmeli personeller Başbakan'ın "Tüm Kamuda Çalışan Sözleşmeli Personel kadrolu olacak" taahhüdünün ardından sükutu hayale uğradı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta içerisinde birden fazla medya kuruluşunda bahsetmiş olduğu kamu kurumlarında görev yapan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenleme 04.06.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Sözkonusu bu düzenlemeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bir televizyon kanalında yaptığı "Ayrım yapılmaksızın tüm kamudaki sözleşmeliler kadrolu olacak" taahhüdü ile ümitlendi ve kanun hükmündeki kararnamenin çıkmasının ardından gözler mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personele çevrildi.

5393 sayılı Belediye Kanununa göre istihdam edilen sözleşmeli personelin tüm özlük haklarının 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre düzenlendiği ifade ediliyor.

BEM-BİR-SEN'in yaptığı yazılı açıklama ile bu konuda hiçbir karmaşanın olmadığı ve herşeyin gayet açık olduğu, mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personellerin de çıkarılan kanun hükmündeki kararname kapsamında olduğu vurgusu yapıldı.

Sendikanın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta içerisinde birden fazla medya kuruluşunda bahsetmiş olduğu kamu kurumlarında görev yapan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenleme 04.06.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözkonusu bu düzenleme Sayın Başbakanımızın da defaatle altını çizdiği üzere tüm kamu kurumlarında görev yapan sözleşmeli personeli kapsamaktadır.

Bu doğrultuda Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personel de kadroya alınmıştır.

Çünkü Mahalli idarelerde görev yapan personele ilişkin hükümleri düzenleyen 5393 sayılı Kanunun 49. Maddesinde;

“ … Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır…” ; ile 5302 sayılı Kanunun 36. Maddesinde ise yine 5393 sayılı Kanuna atıfta bulunularak;

“ … İl özel idarelerinde sözleşmeli personel ile kısmi zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılması hususunda Belediye Kanununun 49 uncu maddesi hükümleri uygulanır…” denilmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz mahalli idarelerdeki personelin istihdam edildiği kanun metninden de açıkça görüleceği üzere mahalli idarelerdeki personel hakkında 5393 ve 5302 sayılı Kanunlarda hüküm bulunmadığı hallerde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi uygulanacaktır. Buna göre mahalli idarelerde görev yapan personel 4/B’li değildir demek hukuka aykırıdır. Mahalli idarelerdeki personelin kamu görevlisi olduğuna dair hem Devlet Personel Başkanlığının görüşleri hem 4688 sayılı Kanunun 3. Madde hükmü hem de birçok yargı kararı bulunmaktadır. Bir kişinin kamu görevlisi sayılması halinde tabi olacağı kanun da malum olduğu üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’dur.

Kanun koyucular tarafından yapılan yasal düzenlemelerde aksine istisnai bir hüküm bulunmadığı sürece metinde bahsedilen hükümler genel olarak doğrudan uygulanır. Bu kapsamda yukarıda da açıklandığı üzere yayınlanan değişiklik metninde 657 4B’li personelin kadroya geçirilmesi konusunda bir muğlaklık bulunmamaktadır. Ayrıca mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. Maddesinin (B) Fıkrası’na tabi olduğu yukarıdaki açıklamadan anlaşılmaktadır. Resmi gazetede yayınlanan değişiklik metninde de mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personele ilişkin herhangi bir istisnai düzenleme bulunmamaktadır.

Bazı kamu görevlilerine yönelik yayın yapan internet sitelerinde söz konusu değişiklik metni kendilerince, hukukun genel ilkelerine aykırı olarak yorumlanmış ve kamu çalışanları arasında gereksiz bir kafa karışıklığına yol açmıştır.

Konfederasyonumuz ve Sendikamız olarak bu konudaki talebimiz Başbakanlığa ve İçişleri Bakanlığı’na iletilmiş olup, şimdiye kadar talebimizin olumsuz değerlendirildiğine dair herhangi bir bilgi de verilmemiştir. Hatta Başbakanlık tarafından İçişleri Bakanlığı’ndan mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli çalışanların toplam sayısı da istenmiştir.

Özetle Mahalli idarelerde görev yapan personel bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamındadır ve kadroya geçirilmesi gerekmektedir. Aksi görüş kabul edilemez olup Anayasa’da aykırı olacaktır. Her türlü olasılığı göze alan sendikamız herhangi olumsuz bir durum karşısında, Sayın Başbakan Erdoğan’ın taahhüdünü yerine getirmediği gibi Anayasaya aykırı olduğundan bu değişikliği görevli olan yargı koluna taşıyacak olup gerektiği takdirde üyesi olan tüm kamu çalışanları adına da yargı yolunu işletecektir."

Şimdi kadyo heyecanı yaşayan mahalli idarelerdeki sözleşmeli personeller, Başbakan'ın bu taahhüdüne nasıl bir açıklama getireceğini merakla bekliyorlar.

Öte yandan belediyelerde çalışan sözleşmeli personelsosyal medya üzerinden de Başbakan'a seslerini duyurmak için harekete geçtiler.

"5393 ve 5302 Sözleşmelilere Kadro İstiyoruz” Sloganıyla imza kampanyası başlatan belediye personelleri http://www.gormeli.com/ internet sitesi üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.