Soğuk algınlığınızı evde tedavi edin
Soğuk algınlığının belirli bir tedavisi bulunmuyor. Evde uygulayacağınız tedaviler de en az hastalığın kendisi kadar yaygındır. Bu yöntemleri uygulayarak evde hastalığınızı tedavi edebilirsiniz:
Bu tedavilerin birçoğu çok eskilere dayanıyor. Peki soğuk algınlığınızı evde hangi yöntemlerle iyileştirebilirsiniz?
Mayo Clinic'te yer alan habere göre, limonlu tavuk çorbasının soğuk algınlığına iyi geldiği yüzyıllardır biliniyor. İşte işe yarayan diğer soğuk algınlığı tedavileri:
Artık soğuk algınlığına yakalandığınızda 1-2 hafta yatakta kalmak istemiyorsanız, işte size yardımcı tedaviler:
1- Su ve diğer sıvılar: Bol bol sıvı içmek size yardım edebilir. Su, meyve suyu, et veya tavuk suyu ya da ballı limonlu ılık su susuzluğu önlüyor ve burun tıkanıklığını açıyor. Vücudunuzun susuz kalmasına yol açan kahveden, kafeinli içeceklerden uzak durun.
2- Tuzlu su: Bir bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı tuz ekleyip gargara yaparsanız boğazınızı rahatlatacaktır.
3- Tuzlu burun damlası ya da spreyi: Reçetesiz satılan tuzlu burun damlaları ya da spreyleri burun tıkanıklığınızı açar. Uzmanlar, bebeklerde ve daha büyük çocuklarda burun spreylerinin güvenle kullanılabileceğini söylüyorlar. Tuzlu su spreyleri ya da damlaları diğer burun tıkanıklığını giderici ilaçlar gibi tedavi kesildiğinde belirtileri kötüleştirmiyor.
4- Tavuk suyu çorba: Anne-babalar hasta çocuklarına tavuk suyuna çorba içirirlerdi. Şimdi bilim adamları tavuk çorbasını test ettiler ve grip ile soğuk algınlığı belirtilerini 2 şekilde hafiflettiğini belirlediler. İlki, tavuk suyu çorba nötrofillerin hareketini engelleyerek antiinflamatuar gibi etki gösteriyor. İkincisi, burun akışını hızlandırıyor, burnun açılmasına yardım ediyor. Burnun iç kaplamasıyla temas eden virüs miktarını sınırlandırıyor.
5- Çocuklarda ve yetişkinlerde reçetesiz soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları: Reçetesiz satılan burun açıcılar ve ağrı kesiciler bazı belirtileri hafifletse de soğuk algınlığını önlemiyor ya da hastalığını süresini kısaltmıyor. Bunların birçoğunun bazı yan etkileri var. Birkaç günden fazla kullanılırsa, belirtileri daha da kötüleştiriyor.
Uzmanlar, bu ilaçların 2 yaş altındaki çocuklar için tehlikeli olduğu konusunda hemfikirler. "Asetaminofen" etken maddeli ilaçlar önerilen miktardan fazla kullanılırsa ciddi karaciğer hasarına ya da karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Dozu aşmamak için reçetesiz aldığınız ilaçları kullanmadan önce prospektüslerini mutlaka okuyun. Öksürüğünüz soğuk algınlığı belirtileriniz geçtikten sonra öksürüğünüz halen devam ediyorsa, doktora gidin. Ilık limonlu suyla boğazını yumuşatın ve evinizdeki havayı nemlendirin. Fakat bebeklere bal vermekten kaçının.
6- Antihistaminler: Birinci kuşak (yatıştırıcı) antihistaminler öksürük, hapşırık, gözlerin yaşarması, burun akması gibi çeşitli soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye yardım ediyor. Sonuçları çelişkili olan ilacın yararı yan etkisinden daha ağır basıyor.
7- Nem: Soğuk algınlığı virüsleri kuru koşullarda daha çok çoğalıyor. Kuru hava mukoza zarını kurutuyor ve burnunuzu tıkıyor ve boğazınızı tahriş ediyor. Odayı nemlendiren cihazlar, evinize nem sağlarken, uygun şekilde temizlenmediği takdirde ise evinize küf, mantar ve bakteri de saçacaktır. Cihazınızın içindeki suyu her gün değiştirin ve cihazınızı üreticinin talimatlarına göre temizleyin.
Kaynak: