Siyasi suçtan atılan hocalar ve öğrencilere dönüş yolu

Siyasi suçtan atılan hocalar ve öğrencilere dönüş yolu

YÖK, öğrenci ve öğretim üyelerinin 12 Eylül'den bu yana tâbi oldukları baskıcı disiplin kurallarını değiştirecek.

2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nda 1980 darbesinden sonra getirilen baskıcı düzenlemelere son verecek değişiklikler yapılacak. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan yönetimindeki YÖK, 12 Eylül'den bugüne kadar disiplin yönetmeliğini öğretim üyeleri aleyhine kullanan ve yüzlerce öğretim üyesini soruşturmalarla üniversiteden uzaklaştıran yönetimlerin aksine bir tavır geliştirerek, yeni düzenlemeye gidiyor.

DÖNÜŞ YOLU AÇIK

Buna göre öğrenci ve öğretim üyelerinin tâbi olduğu disiplin yönetmeliğinin kanuni dayanağını oluşturacak şekilde 2547 sayılı kanunun 53. maddesine ek düzenleme taslağı hazırlandı. Buna göre halen yürürlükteki düzenlemeye göre kınama cezası verilen 'borçlarını ödememek' disiplin yönetmeliğinden çıkartıldı. Soruşturma gerekçesi olarak gösterilen "İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek" suçlaması da yeni yönetmelikte yer almıyor. Mevcut yönetmelikte yer alan 'verilen emirleri zamanında yapmamak', 'amire saygısız davranmak', 'güven duygusunu sarsacak nitelikte hareket etmek', 'görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak' gibi cezalar da yeni yönetmelikte yer almayacak. Taslakta daha önce boykot, iş yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak üniversite-den atılma nedeni iken yeni yönetmelikte bu sınırlar da esnetiliyor.

ÜST SINIR 3 YIL

Disiplin Yönetmeliği ile ilgili YÖK'te yapılan çalışmaya göre, terör, intihal gibi öğretim üyeliği görevine son verilmesine neden olan suçlarla ilgili değişiklikler yapılırken, bu suçlardan okuldan atılan öğretim üyeleri eğer 5 yıl içinde aynı suçu işlemezse göreve yeniden dönebilecek. Öğretim üyeleri ancak Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren ve TCK'ya göre üst sınırı 3 yıl olan suçlar nedeniyle üniversiteden atılacak. Taslakta kamu görevinden çıkarılan bir kişi 5 yıl sonra, bir suçtan mahkûmiyet almamışsa kamuda görev alabilecek. YÖK bu öğretim üyeleri için açıktan atama düzenlemesi yapacak.


Öğrenciler de yararlanacak

Taslak düzenlemenin Ekim ayı içinde TBMM'de yasalaşması bekleniyor. YÖK öğretim üyelerinin yanısıra öğrencilerin tâbi oldukları öğrenci disiplin yönetmeliğini de değiştirmeye hazırlanıyor. Öğrenci disiplin yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle öğrenci lehine daha rahat bir öğrenim ortamı oluşturulması planlanıyor. Örneğin terör suçlarından üniversiteden kaydı silinen öğrencilere, öğretim üyelerinde olduğu gibi aynı suçu tekrarlamamak şartıyla yükseköğretime dönüş yolu açılacak.

Yeni Şafak