Sırbistan'da Srebrenitsa soykırımının 27. yılı Belgrad'da sahnelenen oyunla anıldı
Sırbistan'da faaliyet gösteren Siyah Giyen Kadınlar Derneği, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'teki soykırımın 27'nci...
BELGRAD (AA) - Sırbistan'da faaliyet gösteren Siyah Giyen Kadınlar Derneği, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'teki soykırımın 27'nci yılı kapsamında başkent Belgrad'da "Srebrenitsa-soykırımın adı" isimli oyunu sahneledi.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan dernek üyeleri ellerinde "8372", "Srebrenitsa-soykırımın adı" ve "Hatırlıyoruz" yazılı dövizler taşırken soykırımın yapıldığı 11 Temmuz'un Sırbistan'da "Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü" ilan edilmesi talebinde bulundu.
Dernekten yapılan açıklamada, Srebrenitsa'daki soykırımın Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olduğu ifade edilerek "Sırbistan'da bir kısım soykırımı inkar ediyor. Bunun en büyük nedeni Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in yaşananları soykırım olarak adlandırmaması." ifadesi kullanıldı.
Sırbistan'da bazı kesimler tarafından Srebrenitsa'daki soykırımdan suçlu bulunan Sırp komutan Ratko Mladic'in yüceltildiğine işaret edilen açıklamada, soykırım inkarına son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Dernek üyeleri tarafından sahnelenen "Srebrenitsa-soykırımın adı" isimli oyun büyük ilgi gördü.
- Srebrenitsa'da ne oldu?
Srebrenitsa'daki soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 50 kurban daha yarın öğleden sonra kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Bu yıl defnedilecek soykırım kurbanlarının en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Salim Mustafic, en yaşlısı ise 59 yaşındaki Husejin Krdzic olacak.
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 721'e yükselecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.