Şikayet Edilen Meslek Grupları

Şikayet Edilen Meslek Grupları

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na son üç yıl içinde yapılan başvurularda ilk sırayı sağlık ve hasta haklarıyla ilgili şikayetler aldı.

Vatandaşlar, en çok doktor ve hemşirelerin hastalara gerektiği kadar özenli davranmaması, yanlış tedavi sonucunda gerçekleşen olumsuz vakalar yer aldı.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, 2009 yılının ilk 10 ayında kuruma yapılan başvuru sayısını ve başvuru konularını açıkladı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na 2009 yılının ilk on ayında 1.806, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları Başkanlıkları'na 2 bin 105 olmak üzere toplam 3 bin 911 kişi ihlal iddiasıyla başvuruda bulundu. 2008 yılında insan hakları ihlalı ile ilgili 4 bin 788, 2007 yılında ise bin 495 başvuru gerçekleştirilmişti. 2009 yılında bir önceki yıla göre başvuru oranında yüzde 18,3 oranında azalma oldu.

Yapılan başvurular içerisinde 413 başvuru ile Sağlık ve Hasta Hakkı ilk, 272 başvuru ile Yaşam Hakkı ikinci, 163 başvuru ile Çevre Hakkı üçüncü sırada yer aldı. İnsan Hakları konusunda şikayet edilen kurumlar arasında 339 başvuru ile özel sektör geldi. 137 başvuru ile belediye, 111 başvuru ile emniyet, 99 başvuru ile ceza ve tutukevi, 75 başvuru ile eğitim ve öğretim kurumu, 42 başvuru ile sosyal hizmetler kurumu, 38 başvuru ile kaymakamlık, 27 başvuru ile il özel idaresi, 27 başvuru ile köy muhtarlıkları yer aldı.

EN FAZLA DOKTOR VE HEMŞİRELER ŞİKAYET EDİLDİ

Sağlık ve hasta hakları konusunda şikayetlerin ilk sırasında, doktor ve hemşirelerin hastalara gerektiği kadar özenli davranmamaları yer aldı. Sağlık ile ilgili olarak diğer şikayetler ise yanlış tedavi sonucunda gerçekleşen olumsuz vakalar, hastanedeki yoğun kuyruklar ve muayene sırasına uyulmaması, hastanedeki araç gereç eksikliği ve kötü tedavi koşulları ile hijyen sorunları sırlandı.

CEZAEVİ KOŞULARI BEĞENİLMİYOR

Cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin şikayetlerinin başında daha iyi yaşama isteği, yetersiz gıda verilmesi ve sağlık imkanlarıyla ilgili sıkıntılar olduğu belirlendi. Tutuklu ve hükümlüler ilgili diğer sorunlar ise şöyle sıralandı: "İletişimde karşılaştıkları sorunlar, ayrımcılıkla ilgili konular, af talepleri, farklı cezaevlerine nakil talepleri, infazda yaşanan sorunlar, yer sıkıntısı, cezaevlerinin doluluk oranının yüksekliği, genel hapishane koşulları ve fizik yapı."

BAZ İSTASYONLARI RAHATSIZLIK OLUŞTURUYOR

Kurula GSM telefonlarının baz istasyonlarıyla ilgili çok sayıda şikayet geldiği belirtildi. Çevre konusunda gelen şikayet konuları ise şöyle: "Kuraklıkla ile birlikte gelen su sıkıntısı ve içme sularının kalitesinin giderek düşmesi; nüfusu yoğun olan kentlerde yaşanan trafik ve araba park yeri sorunları; yol, köprü, alt-üst geçit ve kavşak talepleri; nükleer santraller; kültür varlıklarının korunması; düzensiz yapılaşma sonucu ortaya çıkan bazı problemler; fabrika atıklarını çevreyi kirletmesi; yerleşim yerlerine yakın eğlence merkezlerinden ve kahvehanelerden kaynaklanan gürültü kirliliği."

YARGILAMA SÜRESİNİN UZUN OLMASI ŞİKAYET EDİLDİ

Adil yargılanma hakkı konusunda ise tutukluluk süresinin çok uzun sürmesi ve yargılamanın geç başlaması en fazla şikayet edilen konular olduğu belirlendi. Davaların uzun sürmesi ve zaman aşımına uğraması da şikayet edilen konulardan oldu. Vatandaşlar, yargı sistemin kapsamlı bir reform çalışması yapılması ve aksaklıkların giderilmesini de istedi.

Başkanlığa başvuru yapan vatandaşlar, kamu kurum ve kuruluşlarının başvurularına cevap alamamasından şikayetçi oldu.

EĞİTİMDEKİ ÇİFTE STANDART SİKAYET EDİLDİ

Başkanlığı başvurular arasında, eğitim ve öğretim hakkının çeşitli sebeplerle engellenmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve öğrenci affı talepleri yer aldı.

Başvurular arasında, sakatlık ve yetim aylıklarının ödenmesinde karşılaşılan bir takım problemler, haksız işten çıkarmalar, hak ediş ve tazminatların eksik ödenmesi ya da hiç ödenmemesi ile ilgili başvurular da bulunuyor.

Bazı devlet kurumlarının elaman alımında ayrımcılık yapması da şikayet konusu oldu.

Etiketler :