Ses kaydı Hurşit Tolon'un
30 yıllık ses uzmanı profesörden ses kayıtlarının kendisine ait olmadığını söyleyen ve inkar eden Hurşit Tolan'a hodri meydan.. Prof. Dr. M. Erdoğan Sürat, bu konuda çok iddialı.
Ergenekon terör örgütü sanıkları ile ilgili ortaya çıkan ses kayıtları tartışılıyor. Bilim adamlarına göre seslerin gerçekliğini tespit etmek aslında çok kolay. Seslerin kime ait olduğunu ayırt etmeye yarayan Verdikatör isimli cihazın mucitlerinden Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, bu konuda iddialı.
30 yıllık ses uzmanı Sürat, emekli Org. Hurşit Tolon'a ait olduğu iddia edilen ve internete düşen kayıttaki sesle ilgili ilginç bir teklifte bulundu. Kendisine ait özel laboratuvarda sesleri karşılaştırdığını açıklayan Prof. Sürat, "Söz konusu sesler Tolon'a aittir. Ses kaydı, dijital ya da kurmaca değil, gerçek. İnanmayan varsa gelsin yeniden ölçelim." diye konuştu.
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan ancak 'sağlık gerekçesiyle' tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Hurşit Tolon'un başı ses kayıtlarıyla dertte. İlk olarak 5 Mart 2009'da internete düşen kayıtta, teğmenlerin tutuklanması süresinde Genelkurmay'ın tavrı eleştiriliyor, savcıya 'Sen kimsin lan?' deniliyordu. Tolon, kilo vermenin sırrını da açıklıyordu: "Günde 5 km yürüdüm, 100 mekik çektim."
18 Mart 2009'da internete düşen ikinci ses kaydında ise basındaki haberlere yeterli tepki verilmediği için Genelkurmay eleştiriliyor. Kaydın bir bölümünde asker ve polis arasındaki ilişkilerde emniyet müdürü için 'ayaklarını keserim' ifadesi kullanılırken, ordu içindeki atamaların kişisel nedenlerle doğru yapılmadığından şikayet ediliyor. Bu bölümde 'ordunun başına molla geldi' ifadesi kullanılıyordu. Hurşit Tolon, her iki kaydın da kendisine ait olmadığını savundu. Avukatı İlkay Sezer aracılığıyla yaptığı açıklamada kayıtları 'ileri teknoloji ürünü' olarak nitelendirdi; ancak bu sahtekârlığı yapanlarla ilgili hiçbir hukuki işlem yapmadı. Bu yöndeki soruları da avukatı İlkay Sezer geçiştirdi. Tolon'un gerçeklerin ortaya çıkması için suç duyurusunda bulunması yeterli olacaktı.
Ses kayıtlarının internete düşmesi ve sahibinin 'bize ait değil' iddiaları üzerine yıllarını sesler üzerine yaptığı araştırmalara veren Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, özel bir çalışma yaptı.
Sesleri laboratuvarda karşılaştırdı
Ses ve akustik üzerine ilk kitabı 1989'da yayınlanan Sürat, internetten indirdiği Tolon'a ait olduğu iddia edilen ses kaydını laboratuvarda inceledi. Tolon'un gerçek sesiyle, internetteki sesini karşılaştırdı. Ve sonuç olarak söz konusu kaydın Tolon'a ait olduğunu ispatladı. Üstelik ses 70'li yaşlara, yani yakın döneme aitti. Sürat, her ihtimale karşı Tolon'a ait eski konferans kayıtlarından numuneleri de kontrol ettiğini anlatıyor. Kesin sonuçlara ulaştığını belirten Sürat, "Ses kaydı, dijital ya da kurmaca değil, gerçek. Hurşit Tolon'a ait. İnanmayan varsa gelsin yeniden ölçelim." diyor.
Mustafa Erdoğan Sürat ayrıca, Türkiye'deki cihazlara güvenmeyenler için Amerika ve Japonya'daki ses kuruluşlarını öneriyor: "Artık teknoloji sayesinde sesin gerçek mi dijital mi olduğunu anlamak çok kolay. Spekülasyonların arkasına kimse sığınamaz. Gerçeği kolayca gösterebiliriz. Yeter ki Tolon istesin."
Zaman