SENDİKA YASASINA TEPKİLER HIZLA ARTIYOR
Desk Konfederasyona bağlı Emekli Bir-Sen; 4688 yasa ile Candaş konfederasyona tepki geldi.
Desk Konfederasyona bağlı Emekli Bir-Sen; 4688 yasa ile Candaş konfederasyona tepki geldi.
Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, tepkisini şöyle sürdürdü: 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan anayasa değişikliğinde,”toplu sözleşme hükümleri emeklilere yansıtılır” ifadesi biz emeklileri sevindirmişti. Ancak TBMM’nde ele alınan 4688 sayılı yasada değişikliği hem emekliler ve hem de çalışanları hayal kırıklığına uğrattı. Yapılacak düzenleme ile toplu görüşme yerine toplu sözleşme yapılacaktı. Uzun süreden beri bekletilen bu yasa imzalanarak TBMM’de ele alındı. Ancak mevcut toplu görüşmeyi de aratacak cinsten bir düzenleme olduğundan, alt komisyona geri çekmek zorunda kaldılar. Çünkü yapılan düzenlemenin içinde “toplusözleşme hükümleri emeklilere yansıtılır” ibaresi vardı. Bu ülkenin her alanında alın teri olan emeklileri içine sindiremeyenler, toplu sözleşme masasında emeklilerin sorunlarını temsil yetkisi vermemek için, işi mevcut yasadan da geriye götürmek zorunda kaldılar. Ne hükümet ve nede yetkili Konfederasyonlar ülkede açlık ve yoksulluk sınırları içerisinde yaşamını sürdüren 9,9 milyon emekliyi gündemlerine almadılar. Çünkü bunların yaptıkları sendikacılık değil günü kurtarmaktır. Yetkili Konfederasyonların, “bugün aidat aldıkları üyelerinin, yarın emekli olacaklarını ve yine kendilerinin de bir gün emekli olacaklarını hiç mi akıl etmezler”. Hükümetle kol kola gezen, emrinden ayrılmayan yetkili ve etkisiz Konfederasyon başkanı, “her şeyi en iyi ben bilirim” anlayışıyla yaptığın sendikacılık için sana bu kadar izin verirler.
ODABAŞ; Kurum ve kuruluşlarda çalışan memurların haklarını alamayan yetkili ama etkisiz Konfederasyonlar, emeklilerin haklarını görmeyerek omuzlarında büyük bir vebal taşımaktadırlar. Mevcut İktidarın iradesiyle hareket eden, gücünü üyelerinden değil siyasete dayandıranlar, özgürlükten nasiplenmeyen, sendikacılığı adeta ikballeri için atlama tahtası olarak görenlerin, bu ülkede demokratikleşme ve sivilleşme mücadelesi yürütmeleri mümkün değildir, dedi.
Odabaş şunları söyledi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, bir önceki bakanlığınız döneminde, biz emeklilerin örgütlenmesi için yasal düzenleme yapma sözünüzü İnşallah unutmamışınızdır. Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergün, Grup Başkan vekiliyken “emeklilerin militanıyım bu işi bana bırak” diyerek bizlere verilen sözler unutulmamalıdır. Emeklileri atlamak için TBMM’e getirdiğiniz düzenlemenin dünyada bir örneği olmadığını sizler daha iyi biliyorsunuz. Nerede görülmüş iş kolu sendikalarını yok sayarak Konfederasyonlarla iş kolu üyelerinin çalışma şartlarını görüşmek. Bu yaptığınız düzenleme ne sendikacılıkla, nede uluslar arası sözleşmelerle bağdaşır. Yapılan yeni anayasada “toplu sözleşme hükümleri emeklilere yansıtılır” ibaresinin, sizleri bu tür yollara yönelttiğini, Açık yüreklilikle söyleyiniz.
Emekli Bir-Sen Başkanı Odabaş; Ülkemizde 9,9 milyon emekli açlık ve yoksulluk sinirleri içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Emeklilerin de çalışanlar gibi korunmalı, sağlık, sosyal ve özlük hakları aranmalıdır. Bu haklar elde edilebilmesi için emeklilerde sendikalaşarak örgütlenmelidir. Avrupa ülkelerinde İLO sözleşmeler çerçevesi gereği emekliler örgütlenerek sendikalaşmalarını tamamlarken, benim ülkemde örgütlenme hakkı yalnız çalışanlara tanınarak 9,9 milyon emekliyi görmezden gelmek düşündürücüdür. Avrupa Sosyal Şartı yasasının 5 ve 6 Maddesinde “herkes sendikalaşır” ibaresini kendimize temel alarak sendikalar kurduk. Anayasanın 90. maddesi gereği iç hukuki kapsamında olduğundan, emeklilerinde örgütlenmesi için yasal düzenlemenin bir an önce TBMM’de geçmesini istiyoruz.
TALEPLERİMİZ:
- Ülkenin her alanında alın teri olan emeklilerin de, toplu sözleşme masasına yerlerini almaları için TBMM yasal düzenlemenin yapılmasını,
- Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli olanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin ve dengesizliğinin giderilmesini,
- 2008 tarihinde Bilecik Millet Vekili Sayın Dr. Fahrettin Poyraz beyin TBMM’ne sunduğu emeklilerin sendikalaşma yasa tasarısının yeniden gündeme alınarak yasallaşmasını,
- Önceden olduğu gibi çalışanlara ne oranda zam yapıldıysa emeklilere de aynen yansıtılmasını,
- Çalışanlar maaş aldığı bankalardan promosyon alırlarken, emeklilerin de ilgili genelgeye dahil edilerek promosyon almalarının önünü açılmasını ve 5 yıl geriye dönük emeklilerin kaybının hak sahiplerine verimlisini,
- Avrupa standardına uygun toplu sözleşmeli ve grevli bir sendika yasasının çıkarılmasını,
- Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
Emekli Bir-Sen Başkanı Odabaş, son olarak şunları ekledi: Ülke nüfusunun % 13’ünü oluşturan emeklilerin görüş ve düşünceleri alınmalı, çalışma performansı değişken olarak ekonomiye yeniden katkılar sağlanmalı ki, sağlıklı bir yaşam ile ülkesine ve milletine verimli olarak kalan ömürlerini rahat ve huzurlu sürdürsünler dedi.
Süleyman Nafiz Ergünay
EMEKLİ BİR-SEN
BASIN DANIŞMANI
Kahramanmaraş İl Temsilcisi
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.