Sav'dan Erbakan kanadına taktik
Saadet Partisi’nde Necmettin Erbakan ile Numan Kurtulmuş arasındaki ‘olağanüstü kongre’ tartışması sürüyor.
Bilal Çetin'in haberi
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu, olağanüstü kongre toplanmasına yönelik talebi 33 delegenin imzasını çekmesi nedeniyle reddetmişti.
SAV'DAN CHP ÖRNEĞİ
SP’de yaşanan kongre süreci 2004 yılında CHP’nin başından geçti. Sav'ın Şevket Kazan’a verdiği bilgilere göre Deniz Baykal, muhaliflerin olağanüstü kongre toplanmasına yönelik taleplerini bazı delegelerin imzalarını geri çektirerek püskürttü. Ancak muhalifler olağanüstü kongre taleplerinden vazgeçmeyerek konuyu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na taşıdı.
ANAYASA MAHKEMESİ DEVREDE
Anayasa Mahkemesi, bazı delegelerin imzalarını geri çekmesini geçersiz saydı. Kararda şöyle denildi: “Beşte bir oranına ulaşan delegenin, süresi içinde yaptığı ve her hangi bir kabule bağlı olmayan toplu karar biçimindeki irade beyanıyla oluşan olağanüstü kongre çağrısı hukuki sonuç doğurucu olup, bu sonuç hem kendilerini hem de parti yönetimini bağlayıcı niteliktedir. Bir başka ifadeyle belirlenen sürede oluşan istem, yenilik doğurucu olduğundan sonraki vazgeçmelerin hukuken geçerli olduğu kabul edilemez. Bu nedenle, belirli süreden sonra gerçekleşen vazgeçmelerle beşte bir oranın altına düşülmesi halinde, toplu karar biçimindeki sonucun önceden doğmuş olması ve bağlayıcı olan özelliği nedeniyle parti yönetiminin Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırması gerekir."
ERBAKANCILARIN KOZU
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, 2004 yılında olağanüstü kongre yapılmasını önleyemedi. Erbakan kanadının Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına dayanarak olağanüstü kongre yapılmasında ısrar edeceği ileri sürülüyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunulmasının da gündemde olduğu iddia ediliyor.
Bugün