Sarkozy'e Türkiye'den Diplomasi Golü
NATO, Libya'daki operasyonun komutasını devralırken hava operasyonları da İzmir'den yürütülecek.
NATO üyesi ülkeler arasında günlerdir süren yoğun muzakereler sonucunda NATO Libya'daki operasyonun komutasını devralarak ilk uygulama da Türkiye'ye aktif rol verdi. Buna göre Libya'da uçuşa yasak bölgeyi denetleyecek hava harekatının komuta merkezi İzmir'deki NATO hava üssü oldu.
NATO askeri kanadından Albay Geoffrey Booth, "Hava harekatının komuta merkezi İzmir olarak kesinleşti. Operasyonu yürütecek komutanın hangi ülkeden olacağını bilmiyorum ama NATO tarafından atanacak. Türk, Amerikalı ya da diğer NATO üyelerinden olabilir" dedi.
500 asker var
İzmir'in Şirinyer semtinde bulunan NATO Müttefik Hava Komutanlığında Amerika, Danimarka, Fransa, İtalya ve Türkiye'den 500 askeri personel görev yapıyor. NATO üssü, İttifak'ın hava savunmasının güney kanadı. Kuzey kanadı ise Almanya'da bulunuyor.
Üssün komutanı ise Korgeneral Ralph Jadice isimli bir Amerikalı. 2004 yılında ismi Güney Doğu Avrupa Müşterek Komutanlığı iken bugün NATO Müttefik Hava Komutanlığı'na dönüşen üste, bir havalimanı bulunmuyor sadece bir helikopter pisti var. Bu nedenle, İzmir'in bir koordinasyon ve planlama merkezi olacağı, buradan uçakların havalanmayacağı ya da asker gönderilmeyeceği belirtildi. İzmir'in komuta merkezi olmasına, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Fransız, İngiliz ve Amerikalı mevkida-şlarıyla önceki günkü dörtlü görüşmesinde karara bağlandığı bildirildi.
Bütün komuta NATO’da
Libya operasyonunun komutasının NATO'ya geçtiğinin açıklanmasının ardından ittifak Genel Sekreteri Fogh Anders Rasmussen'in sözleri kafa karıştırmıştı. Rasmussen, uçuşa yasak bölgenin NATO tarafı-dan denetleneceğini ancak koalisyon güçlerinin saldırılara devam edeceğini ima etmişti. Ancak Amerikalı yetkililer, tüm komutanın NATO'ya geçeceğini vurguladı.
Kaynaklar, NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasının komuta ve kontrolünden sorumlu olduğunu teyit ederek, "NATO şimdi, sivillerin korunmasının da komuta ve kontrolünü üstlenecek. Bu karar da alındı" dedi.
Erdoğan: Paris devre dışı kalmaya başladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO'nun devreye girmesiyle belli yerlerde bir rahatlama meydana geldiğini ifade ederek , ''Yani Paris, artık devre dışı kalmaya başladı. Ben Paris'in devre dışı kalmasını özellikle Libya'daki bu süreç için çok olumlu görüyorum'' dedi.
Siyasi çözüm girişi
Türkiye olarak, kardeş Libya'da yapacakları çok şey bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, ''İnsani yardım konusunda Türkiye olarak hassasiyetlerimizi koruyacağız. Bu konuda Libya'yı kendi başına bırakmayacağız" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise uluslararası operasyonun NATO şemsiyesi altına gireceğinin kesinleşmesinden sonra siyasi çözüm arayışına başladı. Sarkozy, "Bu, çözümün askeri yöntemlerle olamayacağını gösteren bir Fransız-İngiliz inisiyatifi olacak" dedi.