Saraybosna Film Festivali başlıyor

Saraybosna Film Festivali başlıyor

Balkanların en büyük sinema etkinliği olarak göze çarpan Saraybosna Film Festivali "Kar" filmiyle bugün başlıyor

Bu yıl 14. düzenlenecek festival, Bosnalı ünlü yönetmen Aida Begiç'in son filmi 'Kar' ile açılıyor. 15 - 23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeden filmler yarışacak.


Festival kapsamında gösterilecek filmler, 9 sinema salonunda sinemaseverlerle buluşacak. Festival kapsamında 174 film gösterilecek. Festivali, 32 ülkeden toplam 600 basın mensubu festivali takip edecek. Geçen yılki festivalde toplam 100 bin kişi salonlar doldurmuştu.


Bu yılki festivalde Türk rüzgârı esecek. Festivalin yarışma bölümlerinde dört Türk yapımı eser, ödül arayacak. Festivalin uluslararası uzun metrajlı film yarışmasının jüri başkanlığını da Cannes Film Festivali'nde son filmi "Üç Maymun" ile en iyi yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan üstleniyor. Ceylan dışında İngiliz yönetmen Hugh Hudson, Hırvat aktris Marija Škaricic, Alman film pazarlama şirketi yöneticisi Michael Weber ve Taormina Film Festivali'nin sanat yönetmeni Deborah Young yer alıyor.

Genç yönetmen Özcan Alper'in eski bir mahkûmun son günlerini anlattığı ve bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi film ödülünü alan ilk uzun metraj filmi "Sonbahar", Derviş Zaim'in hat sanatından ilham alarak çektiği, tarih üçlemesindeki son halkası "Nokta" ve yine bir ilk film, Hüseyin Karabey'in temeli gerçek bir aşk hikâyesine dayanan "Gitmek"i, festivalin uluslararası uzun metraj film yarışmasında büyük ödül için yarışacak 10 film arasında yer alıyor. Seyfi Teoman'ın 2008 Berlin Film Festivali'nde görücüye çıkan "Tatil Kitabı" da festivalin Doğu Avrupa sinemasına odaklanan "In Focus" adlı bölümünde yarışıyor.

Festivalin "Heart of Sarajevo" (Saraybosna'nın Kalbi) olarak adlandırılan ve 25 bin dolar para ödülü olan en iyi film ödülünü geçen yıl da bir Türk filmi, Özer Kızıltan'ın yönettiği 2006 yapımı "Takva" almıştı.