'ŞANGHAY BEŞLİSİ' İLE İLK İMZA ATILDI
Türkiye ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) arasında kurumsal işbirliğini sağlayacak "diyalog ortaklığı" anlaşması bugün Kazakistan’da imzalandı.
Bu imzayla, Avrupa Birliği’ne (AB) alternatif olup olmayacağı tartışılan Şanghay Beşlisi ile işbirliği yönünde ilk resmi adım atımış oldu.
Türkiye ile ŞİÖ arasındaki mutabakat belgesine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ŞİÖ Genel Sekreteri Dimitri Mezentsev Kazakistan’da imza attılar. İmzalanan belgeyi iki tarafın "ortak kader beyanı" olarak tanımlayan Davutoğlu, tarafların "el ele ve omuz omuza yürüyeceği uzun bir yolun başlangıcında" olduklarını dile getirdi.
Çin, Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından 1996’da kurulan ŞİÖ’ye Özbekistan da 2001’de katılmıştı.
Türkiye’nin ŞİÖ ile diyalog ortaklığı kurması 2012’de yapılan Pekin Zirvesi sırasında kararlaştırılmıştı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, imza töreni sırasında yaptığı konuşmada "tarihi bir an"a tanıklık yaptıklarını belirterek şöyle dedi: Tüm üye ülkelere ve örgütün genel sekreterliğine, son zirvede varılan mutabakatla, Türkiye’nin, yüzlerce değil binlerce yıldır beraber olan ülkelerden oluşan bir ailenin üyesi haline geleceği bu yeni dönemi mümkün kıldıkları için teşekkürlerimi sunuyorum.
Türkiye’nin, örgütün Bişkek'te yapacağı bir sonraki zirveye ve diğer bakanlar seviyesindeki toplantılarına katılma isteğini dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu sadece bir başlangıç. Belki bir prosedürün tamamlanışı ancak birlikte el ele ve omuz omuza yürüyeceğimiz uzun bir yolun başlangıcı. Bizim ŞİÖ'ye bakışımız budur ve bundan böyle de bu doğrultuda hareket edeceğiz.
Mezentsev ise Türkiye’nin katılımasıyla "Şanghay ruhunun" güçleneceğini belirtirken, "Bu yalnızca Türkiye Cumhuriyeti için değil, Şanghay İşbirliği Örgütü için çok önemli bir gün" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.