Saldırının sebebi POAŞ'a ceza!
Aydın Doğan'a ait kartel medyasının TÜBİTAK'a yönelik ‘Darwin' kampanyasının altından ‘POAŞ'a kesilen vergi cezaları' çıktı.
TÜBİTAK; geçtiğimiz yıl EPDK tarafından alınan akaryakıt numunelerinde, başta Doğan'a ait Petrol Ofisi olmak üzere birçok firmanın ulusal marker değerlerinin altında ve kaçak akaryakıt kullandığını tespit etmişti.
Kartel medyasının TÜBİTAK'a yönelik ‘Darwin' kampanyasının arkasında Tüpraş, Petrol Ofisi, Shell ve Opet gibi büyük firmaların kaçak akaryakıt kullandığının TÜBİTAK tarafından ortaya çıkarılmasının rol oynadığı iddia edildi.
TÜBİTAK, PETROL OFİSİ'NİN KAÇAKÇILIĞINI TESPİT ETTİ
Bilindiği gibi, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından akaryakıt istasyonlarından alınan numuneler TÜBİTAK tarafından inceleniyor. TÜBİTAK, geçtiğimiz yıl EPDK tarafından alınan akaryakıt numunelerinde başta Aydın Doğan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Petrol Ofisi olmak üzere birçok firmanın kaçak akaryakıt kullandığını tespit etti. Ancak TÜBİTAK'ın raporları doğrultusunda EPDK'nın ceza kesmesi gereken Petrol Ofisi ve diğer büyük firmalarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
TÜBİTAK İNCELİYOR, EPDK İSTEDİĞİNE CEZA VERİYOR
Akaryakıt istasyonlarında satılan benzinin EPDK tarafından belirlenen kalite standartlarına uygunluğunun (ulusal marker) TÜBİTAK tarafından incelendiği ve bu incelemeler sonucunda bazı firmaların kaçak akaryakıt kullandığı ortaya çıkarılırken, sadece küçük firmalara ceza kesilmesi dikkat çekiyor. TÜBİTAK'ın incelemeleri sonucunda aralarında Petrol Ofisi, Tüpraş, Shell ve Opet'in de bulunduğu büyük firmaların kaçak akaryakıt kullandığının tespit edilmesine rağmen, EPDK sadece küçük firmalara cezai işlem uyguladı.
SADECE KÜÇÜK FİRMALAR İŞLEME KONULDU
Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda 25-28 Mart 2008 tarihleri arasında yapılan denetimler sonucunda ulusal marker (EPDK'nın belirlediği kalite standardına uygunluk) içermeyen, kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen başta Tüpraş, Petrol Ofisi, Opet, Shell ve bazı küçük firmalara cezai işlem uygulanmasına yönelik raporlar, EPDK'nın gündemine alındı, ancak TÜBİTAK'ın hazırladığı bu raporlardan sadece üç küçük firmayla ilgili olanları işleme konuldu.
BÜYÜK FİRMALAR İÇİN TÜBİTAK RAPORU KABUL EDİLMEDİ
EPDK, kaçak akaryakıt kullandığı TÜBİTAK tarafından belirlenen firmalardan sadece Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama Anonim Şirketi ile Termopet Akaryakıt Nakliyat ve Ticaret Ltd. Şti firmalarına Aralık 2008'de 600 bin TL para cezası, Siyam Petrolcülük San. ve Tic. A.Ş'ye de teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmalinden dolayı 250 bin TL para cezası kesti. Aynı denetimler sonucu alınan numunelerin TÜBİTAK tarafından incelenmesi sonucu, Petrol Ofisi, Shell, Opet ve Tüpraş gibi firmaların da kaçak akaryakıt kullandığı tespit edildi, ancak bu firmalara cezai işlem uygulaması EPDK tarafından “Detaylı çalışma yapma” gerekçesiyle geri çekildi.
TÜBİTAK'IN BİLİMSELLİĞİNİ TARTIŞMA KONUSU YAPTI
EPDK, bugüne kadar yapılan analizler sonucu küçük bayilere ceza uygulanmasında TÜBİTAK'ın incelemelerini bilimsel rapor olarak kabul ederken, büyük firmalar için TÜBİTAK'ın hazırladığı raporların bilimselliğini tartışma konusu yapması ise dikkat çekiyor.
YARIN TOPLANIYORLAR
Öte yandan kendilerine haksızlık yapıldığını öne süren akaryakıt dağıtıcı dernekleri yarın (13 Mart Cuma) EPDK ve TÜBİTAK yetkilileriyle bir araya geliyor. TÜBİTAK'ın raporlarına rağmen EPDK'nın büyük firmalara cezai işlem uygulamasından kaçındığını iddia eden küçük firmaların, toplantıda bu konudaki sorunlarını dile getirmesi bekleniyor.
EPDK YETKİLİLERİ BÜYÜK FİRMALARDA ÇALIŞTI
Bu arada, Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonuyla EPDK Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından kesilen cezaların büyük firmalara uygulanmaması, EPDK Başkanı ve üyelerinin daha önce bu büyük firmalarda çalışmasına bağlanıyor.
YENER DÖNMEZ