Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama
"Aşılarla ilgili yapılan mesnetsiz açıklamalar sosyal ve bilimsel sorumluluktan uzak maksatlı iddialardır"
Sağlık Bakanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, "Domuz gribi aşılarına 500 trilyon harcandığı ve Hıfzıssıhha tarafından bozuk raporu verilen domuz gribi aşılarının insanlara yapıldığı" yönündeki açıklamalarını "ulusal ve uluslararası bilim camiasında saygın bir yeri olan böyle bir merkez ve toplumun bulaşıcı hastalıklardan korunmasında en etkili yöntem olan aşılarla ilgili yapılan mesnetsiz açıklamalar sosyal ve bilimsel sorumluluktan uzak iddialardır" olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı medya organlarında MHP Kırıkkale Milletvekili ve Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un "Domuz gribi aşılarına 500 trilyon harcandığı ve Hıfzıssıhha tarafından bozuk raporu verilen domuz gribi aşılarının insanlara yapıldığı" yönündeki açıklamalarına yer verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, bu konunun toplum ve insan sağlığını ilgilendiren önemli bir konu olduğu ve bilimsel kimliği de olan eski bir bakanın böylesine hayati bir konuda siyasi
spekülasyon yapmasının doğru bulunmadığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribinin dünya gündemine girmesiyle birlikte derhal bilim kurulunu toplayarak alınacak tedbirler konusunda çalışmalar başlattığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Konusunda uzman bu değerli bilim adamlarımızla birlikte Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere uluslararası sağlık kuruluşlarıyla koordineli olarak ülke insanımızın fazlasıyla hak ettiği gerekli tedbirler tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geç kalınmadan alınmıştır. Değerli bilim adamlarımız ve uluslararası sağlık kuruluşları böyle bir salgın olması durumunda alınacak en önemli tedbirin aşılama olduğunu bildirmiştir. Bunun üzerine Bakanlığımız hemen harekete geçerek gerekli akreditasyonları yapmıştır.
Yapılan sözleşmelere, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kadar aşı teslim edilmesi ve teslim edilen aşı miktarı kadar ödeme yapılmasına ilişkin hükümler konulmuştur. Bu arada devam eden pandemi süreci yakından izlenmiş ve gelişmelere göre yaklaşık 6 milyon doz aşı alınmış, bunun yaklaşık 3 milyon dozu kullanılmıştır. 3 milyon doz aşı ise virüsteki muhtemel değişimlere karşı tedbir amaçlı stoklanmıştır. Daha önce de defalarca açıkladığımız gibi ülkemizin ihtiyaç duymadığı aşıları satın alması ve karşılığında bahsedilen miktarlarda ödeme yapılması söz konusu değildir.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Laboratuarları ülkemizin sağlık alanındaki en önemli referans merkezidir. Bu laboratuarlar, aynı zamanda Kuş Gribi, Domuz Gribi, Hanta Virus Enfeksiyonu, Batı Nil Ateşi gibi birçok hastalığın tanı ve doğrulama merkezidir. Gerek pandemi döneminde gerekse diğer zamanlarda ülkemizde kullanılan tüm aşılar öncelikle Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarlarında Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü standartlarında analiz edilmektedir. Analiz sonucu uygun çıkmayan hiçbir
ürün kullanıma sunulmamaktadır. H1/N1 aşıları ile ilgili tüm analiz sonuçları da ilgili standartlara uygun çıkmıştır. Ulusal ve uluslararası bilim camiasında saygın bir yeri olan böyle bir merkez ve toplumun bulaşıcı hastalıklardan korunmasında en etkili yöntem olan aşılarla ilgili yapılan mesnetsiz açıklamalar sosyal ve bilimsel sorumluluktan uzak maksatlı iddialardır. Ayrıca toplumu aşıdan soğutarak bağışıklık çalışmalarını zora sokmak büyük bir sorumsuzluk örneğidir."
Kaynak: