RTÜK Üyeleri Maaşlarından Şikayetçi
RTÜK Başkanı Davut Dursun, üyelerin maaşlarının iddia edildiği gibi 6 bin lira olmadığını, benzer üst kurullar içerisinde en az maaş alanların RTÜK üyeleri olduğunu bildirdi.
RTÜK Başkanı Davut Dursun, üst kurul üyelerinin maaşlarının 6 bin lira olmadığını belirterek, 'üyelerin lojman kiralarının 4 bin lira, 3 bin 500 lira, 2 bin 500 lira ile 2 bin liranın altında' olduğunu kaydetti.
RTÜK Başkanı Davut Dursun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kurumunun 2010 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, sabah programlarının 2007'de yapılan bir araştırma sonucunda o dönemde kaldırılmasını sağladıklarını söyledi.
Bu programların son dönemlerde yeniden yayınlandığını ifade eden Dursun, bu konuyu tekrar üst kurulun gündemine alacaklarını bildirdi.
Davut Dursun, uyguladıkları bazı müeyyidelerin bazen etkisiz kalabildiğine işaret ederek, çocukların, gençlerin, kadınların ve Avrupa'daki Türklerin televizyon izleme eğilimlerine yönelik yaptırdıkları araştırmalar hakkında bilgi verdi.
'BENZER ÜST KURULLAR İÇERİSİNDE EN AZ MAAŞ BİZDE'
Üst kurul üyelerinin maaşları ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Dursun, üyelerin maaşlarının iddia edildiği gibi 6 bin lira olmadığını, benzer üst kurullar içerisinde en az maaş alanların RTÜK üyeleri olduğunu bildirdi.
Davut Dursun, lojman harcamalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de 9 üyenin 7'sine lojman kiralandığını söyledi. Bu üyelerden birisinin lojman kirasının 4 bin lira, birisinin 3 bin 500 lira, birisinin 2 bin liranın altında olduğunu, 3 üyenin ise 2 bin 500 liraya kiralanan lojmanda oturduğunu ifade etti.
Bunun üzerine CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, 'Diğer üyeler neden 4 bin liralık lojmanda oturmuyor?' diye sordu. Dursun da 'İhtiyaç duyulmamış' yanıtını verdi.
TRT Şeş'in RTÜK'ün denetimine tabi olmadığını belirten Davut Dursun, TRT'nin eurovizyon şarkı yarışmasına Kürtçe şarkıyla katılıp katılmamasının, kurumunu değil TRT'yi ilgilendirdiğini bildirdi.
Dursun, yeni yasa taslağında, çizgi filmlerin en az yüzde 20'sinin yerli olması şartını getireceklerini söyledi.
RTÜK üyelerinin emeklilik haklarının, müsteşar düzeyinde ilişkilendirilmesinin doğru olacağını kaydeden Davut Dursun, RTÜK üyeliğinden ayrılanların 2 yıl herhangi bir yerde çalışamadıklarını ve bu nedenle de işsiz kaldıklarını ifade etti. Dursun, 'Üyelerin bu durumu düzeltilmeli' dedi.
SAYIŞTAY BÜTÇESİ
Sayıştay Başkanı Recai Akyel de kurumunun bütçesi üzerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bütçesel olarak bütün mahalli idare bütçe giderlerinin toplamının yüzde 92'sinin denetlendiğini ifade eden Akyel, 2010'da kurulacak Türkiye kamu harcamalarının arşivlendiği yeni tesislerin özel güvenlik ihtiyacıyla, temizlik hizmetlerindeki artış nedeniyle, 2010 bütçesindeki mal ve hizmet alımı bölümünde yüzde 54'lük artışa gidildiğini açıkladı.
Recai Akyel, 2000'de açılan ve bin 610 odası olan Sayıştay Binasının boya ve badana ihtiyacının da yeni yılda karşılanacağını ifade etti. Sayıştay'ın bağımsız ve tarafsız bir şekilde, TBMM adına denetim yaptığını belirten Akyel, 'Sayıştay kendisini Meclisin bir parçası olarak görmektedir' dedi.
2003'ten beri bekleyen Sayıştay Kanun Teklifinin bir an önce yasalaşmasını beklediklerini dile getiren Akyel, teklifin yasalaşmamasının çalışmalarda duraksamaya ve görevlerin yapılmasında aksamaya neden olduğunu bildirdi. Akyel, çalışmaların daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için bu teklifin bir an önce çıkması gerektiğini kaydetti.
Görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, RTÜK ve Sayıştay'ın 2010 yılı bütçeleri kabul edildi.