Rektör bu kadar eti ne yaptı?
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de 'kaçak' et skandalı patlak verdi..
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde yapılan usulsüzlükler tek tek ortaya çıkıyor. Eski Rektör Bernay'ın 2007'de üniversiteye ihtiyacın dışında 95 ton et aldığı ortaya çıktı. 1 milyon 154 bin YTL olan etin nerede kullanıldığı merak konusu.
Bugün'ün, 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki yolsuzluklar zincirini "Rektör Ferit Bey'in 70 marifeti" başlığıyla duyurmasının ardından, bir skandal haberi daha geldi. Sayıştay denetçileri, geçen yıl üniversitenin ihtiyacın 95 ton üzerinde et alımı yaptığını tespit etti. Prof.Dr. Ferit Bernay'ın rektör olduğu dönemde üniversitenin et, tavuk, ekmek, sebze, meyve, tatlı ve LPG alımlarında yolsuzluk yapıldığı belirlendi.
MÜHENDİS RAPORU
Sayıştay, üniversitenin 2007 yılında yaptığı harcamaları denetlemek amacıyla başdenetçiler Salih Temirci ve Muzaffer Sağlık başkanlığında 12 müfettiş görevlendirdi. Harcamaları 5 ay boyunca inceleyen müfettişler önemli usulsüzlükler tespit etti. Raporda, 19 Mayıs Üniversitesi'nde görevli gıda mühendisleri Cengiz Ayık, Fatih Yılmaz, Seray Akarçay ve Özlem Güneş'in hazırladıkları bir rapor da yer aldı. Rapor, 2007 yılında yemek yiyen kişilerin azami sarf edebilecekleri et ve tavuk miktarlarını gözler önüne serdi. Azami et ihtiyacı 124 bin 33 kilogram kilogram olarak belirledi.
DEVLET ZARAR ETTİ
Denetçiler, et ihtiyacının 124 bin 33 kilogram olmasına rağmen üniversitenin 190 bin kilogram dana but aldığını tespit etti. Bu miktarın yetersiz bulunduğu gerekçesiyle yeni bir ihale açıldığı ve yüzde 15,5 iş artışı yapılarak toplam 219 bin 518 kilogram et alındığı ortaya çıktı. İhtiyaç dışında 95 bin 485 kilogram et alınmış oldu. Sayıştay denetçileri sadece et alımında devletin 1 milyon 154 bin 666 YTL zararını tespit etti.
ÇÜRÜK KOMiSYONU
Sayıştay raporunda dikkat çeken bir diğer husus ise, bizzat üniversite tarafından çürük raporu alınan demirlerin inşaatlarda kullanıldığı iddiası. Buna göre eski Rektör Prof. Bernay, 268 ton demirin çürüdüğü iddialarını araştırmak üzere 2001 yılında bir komisyon kurdurdu.
Komisyon, 268 ton demirin uzun süre bulunmaması gereken şartlarda saklandığını ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı idarecilerinin görevi ihmal ettiğini rapora yazdı. Söz konusu Daire Başkanı için de görevi ihmalden kınama cezası talep edildi. Sayıştay denetçileri 2001 yılında Bernay'ın komisyonunca çürüdüğü belirlenen 268 ton demirin 2007'de Ziraat Fakültesi Merkezi Isıtma İşleri Galeri inşaatında kullanıldığını tespit etti.
DÖRT DANIŞMANLI REKTÖR
Sayıştay raporunda, Rektör Prof.Dr. Ferit Bernay, kanuni dayanağı olmadığı halde kamu görevi de bulunmayan Mehmet A.'yı danışman olarak atayıp üniversite bütçesinden maaşa bağladığı da iddia edildi. Danışmanlık yapmak üzere dört kişinin görevlendirildiği ve makam odası, üç sekreter, telefon ve bilgisayar tahsis edildiği belirtildi. Mehmet A.'ya Döner Sermaye Saymanlığı'na hizmet veren Zirve Bilgisayar adlı şirket üzerinden maaş verildiği de iddialar arasında yer alıyor.
USULSÜZ HARCIRAH ÖDEDİ
Eski görev yerleri Samsun merkez ve ilçeleri olan bazı memurların ise tayinleri çıkmış gibi Ankara-Samsun arası için harcırah alarak devleti zarara uğrattığı da belirtildi. Ziraat Bankası'ndan 2002 yılında üniversiteye atanan Mürsel E., Sami A., Rahmi Ş.'ye eski görev yerleri Samsun olmasına karşın, Ankara-Samsun arası sürekli görev yolluğu ödendiği rapora yansıdı. Belgelerin Ziraat Bankası'nın Samsun, Çarşamba ve Çiftlik şubeleri tarafından düzenlenmesi, bu personellerin Samsun'daki şubelerde çalıştıklarını gösterdiği savunuldu.
(Bugün)