Rantiye Zenginleri Artıyor
BDDK verilerine göre; Ocak 2012 itibarıyla bankalarda toplam 445 milyar lira civarında yerli ve TL cinsinden mevduat bulunuyor.
BDDK verilerine göre; Ocak 2012 itibarıyla bankalarda toplam 445 milyar lira civarında yerli ve TL cinsinden mevduat bulunuyor. Reel ekonomiye yatırım yapmak yerine bankalarda tutulan 445 milyar liralık mevduatın yüzde 44’üne tekabül eden 195 milyar liralık bölümü 1 milyon lira ve üzerindeki miktarlardan oluşuyor. Yarım trilyon liralık parayı faize yatıran rantiyecilerin yanısıra bankalarda 14 milyar liralık altın yatıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Ocak 2012 itibarıyla sektördeki toplam 445 milyar lira civarındaki yurtiçi yerleşik TL mevduatın yüzde 44’üne tekabül eden 195 milyar liralık bölümünü 1 milyon lira ve üzerindeki mevduatlar oluşturdu. 250 bin-1 milyon lira arası ile 1 milyon lira ve üstündeki toplam 264 milyar liralık mevduatın, toplam TL mevduat içinde aldığı pay yüzde 60 civarında. Toplam 195 milyar liralık döviz tevdiat hesaplarında ise 1 milyon lira ve üzerindeki büyüklük bunun yüzde 56’sını oluşturan 109 milyar lira düzeyinde bulunuyor.
281 Milyarı Gerçek Kişilere Ait
445 milyar liralık TL mevduatta gerçek kişilerin payı 281 milyar lira olurken, 1 milyon lira ve üzerindeki yaklaşık 63 milyar liralık gerçek kişi varlığı, buradaki mevduat dilimleri arasında en yüksek ikinci dilimi oluşturuyor. 250 bin lira ile 1 milyon lira arasında 56 milyar lira civarında varlığa sahip gerçek kişilerin toplam TL gerçek kişi mevduatındaki payı yüzde 20 olurken, 1 milyon lira ve üzerindeki yaklaşık 63 milyar liralık mevduat dikkate alındığında 250 bin lira ve üstündeki 118 milyar lira düzeyindeki gerçek kişilere ait mevduatın bu grup içindeki payı yüzde 42’yi buluyor.
14 Milyarlık da Altın Var
Bu arada, mevduat türlerinde çoğunluğu altın hesaplarından oluşan yurtiçi yerleşik kıymetli maden depo hesapları varlık toplamı yaklaşık 14 milyar liraya ulaşırken, burada en büyük dilimi 4,5 milyar lira ile 50 bin ila 250 bin lira arasındaki kıymetli maden depo hesapları oluşturdu. Bunu 10 bin ila 50 bin lira arasındaki 4,2 milyar liralık hesap takip ederken, 250 bin ila 1 milyon lira arasındaki kıymetli maden depo hesapları varlık tutarı 2 milyar lira, 1 milyon lira ve üzeri varlık tutarı ise 1,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Buna göre; 250 bin lira ve üzerindeki kıymetli maden depo hesapları varlık tutarı 3,7 milyar lira düzeyinde bulunuyor.
43 Bin Kişinin 1 Milyon Ve Üzerinde Parası Bankalarda
Mudi sayısına bakıldığında ise 51 milyonun üzerindeki mudi içinde en büyük payı, 49 milyon civarındaki mudi ile 10 bin liraya kadar mevduat hesabı bulunanlar aldı. Bunu sırasıyla 10 bin ila 50 bin lira arası, 50 bin ila 250 bin lira arasındaki mudi izlerken, 250 bin ila 1 milyon lira arasında mevduat sahiplerinin sayısı yaklaşık 205 bin, 1 milyon lira ve üzerinde hesabı bulunanların sayısı ise yaklaşık 43 bin düzeyinde bulunuyor.
Altuğ: Bankaların Borcunu Gösteriyor
Marmara Üniversitesi İİBF Muhasebe Finans Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Bu kadar parayı toplayan bankaların mevduat sahiplerine olan borçlarına dikkat çekti. Altuğ, "Bankalar millete 440 milyar lira para borçlanmış demektir. Topladıkları bireysel, kurumsal ve resmi mevduatları bize gerisin geriye satıyorlar. Bu rakam bankaların ne kadar borcu olduğunu gösteriyor. Halktan alıp halka satıyorlar. Tüketiciye, kredi sahiplerine ve şirketlere satarak kazanmaya çalışıyorlar" dedi.
Kobiler, Finansman Rantiyeciler Nema Derdinde
KOBİ’ler ile yeni yatırımlarla iş dünyasına karışmak isteyen girişimcilerin kredi maliyetlerinin yüksekliğinden ve sıkı finansman prosedürlerinden şikayet ettiği bir dönemde, rantiyecilerin yarım trilyon liraya yakın kaynağın bankalarda tutması dikkat çekiyor. BDDK’nın karşılık ayırma konusunda bankalara sağladığı rahatlık daha yeni devreye girerken, Ocak ayı itibariyle 140 milyar liralık altının da bankalarda tutuluyor olması ilginç bulundu. Bankaların konut ve araç kredilerini olabildiğinde yüksek tuttuğu bir ortamda uzmanlar, bu kadar önemli bir kaynağın rantiyede değerlendiriyor olmasını garip bulmuyor.
Uzmanlar, 1 milyon lira üstü mevduatlarda ciddi oranda artış olduğuna da dikkat çekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.