R4bia her yerde
Mısır'daki askeri darbenin ardından yaşanan katliamları unutturmamak için ilan edilen '14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde Türkiye'nin pekçok şehrinde çeşitli etkinliklerle anma günü düzenlendi
Mısır'da seçimle iktidara gelmiş Muhammed Mursi'ye yapılan darbe ve ardından darbeyi protesto etmek için Rabiatü-l Adeviyye Meydanı'nda toplanan silahsız halka yönelik girişilen katliamı unutturmamak için ilan edilen 'Dünya Rabia Günü'nde Türkiye sokaklara döküldü. Kars'tan İstanbul'a, Hatay'dan Bursa, Sakarya ve Konya'ya, yurdun pek çok kentinde etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler arasında en ilginç olanıysa Rabia sembollü pankartlarla Kapadokya semalarında dolaşan balonlardı. Rabia Günü'nde Başbakan Erdoğan da konuştu.
YA ŞEHADET YA ZAFER
Yurdun çeşitli yerlerinde Sisi'ye lanet, Rabia'ya selam vardı. Bursa'da Şehreküstü Meydanı'nda toplanan kalabalık grup, 'Ya şehadet ya zafer' yazılı pankartlarla bir süre yürüdü. Sakarya'da ise Rabia Platformu öncülüğünde bir dizi etkinlik yapıldı. Etkinlikte konuşan Rabia Platformu Sözcüsü ve Gazeteci Abdurrahman Dilipak, 'Rabia hareketi, Müslümanlar arasındaki 'vahdet hareketi' olduğu gibi yeryüzündeki bütün mazlumlar için ve değer üreten tüm erdemli insanlarla da ittifakı öngörüyor' dedi.
SESİNİ YÜKSELT
Erzurum, Kars, Konya, Düzce, Malatya, Hatay gibi pek çok kentte de Genç Memur Sen öncülüğünde yürüyüşler düzenlendi. Yürüyüşlerin ortak sembolü Rabia işareti, ortak sloganı ise 'Tüm mazlumlar için sesini yükselt!' pankartı oldu. İstanbul'da Taksim'de başlayıp, İstiklal Caddesi'nde devam eden ve Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüşte Genç Memur Sen İstanbul Şube Başkanı Mustafa Yılmaz bir açıklama yaptı. Yılmaz, 'Zulüm kimden gelirse gelsin, zalimlerin karşısında duran bir medeniyetin çocuklarıyız. Ne Rabia'yı ne de Mursi'yi unutturacağız' dedi.
Dünya Rabia Günü'nde Kapadokya'da balonlar Rabia pankartlarıyla havalandı. Nevşehir'in Göreme beldesinden sabah 06.00'da İngilizce, Türkçe ve Arapça '14 Ağustos Dünya Rabia Günü. Tüm mazlumlar için balonlarımızı yükseltiyoruz. Siz de sesinizi yükseltin' yazılı pankartların asılı olduğu balonlar içindeki turistlerle birlikte havalandı. Kapadokya semalarında gerçekleştirilen uçuş yaklaşık 1 saat sürdü.
İstanbul Boğazı'nda Rabia gemisi
Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde İstanbul'da düzenlenen etkinlikler dikkat çekiciydi. Rabia sembolleriyle donatılan bir tekne, İstanbul Boğazı'nda dolaşarak 10'a yakın iskeleye uğradı. teknenin uğradığı her iskele meydanında gençler, Rabia baskılı balon ve broşür dağıttı.
Direnişin sembol meydanı
Sivil ve demokratik bir seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen darbenin ardından Mısırlılar iradelerine sahip çıkarak darbe karşıtı protestolar düzenledi. Rabiatü-l Adeviyye ve Nahda Meydanı'nda protesto gösterileri düzenleyen darbe karşıtlarına karşı Mısır ordusunun açtığı ilk ateşte 278 kişi yaşamını yitirirken, tüm bu süreçte Mısır'da yaklaşık 6 binden fazla kişi katledildi, 20 bin kişi tutuklandı. Darbe karşıtı protestolar ile demokrasi yanlılarının merkezi ve sembolü olan Kahire'deki Rabiatü-l Adeviyye Meydanı'nda Mısırlılar haftalarca eylem yaptı. Rabia işareti, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin, meşruiyetin sembolü olarak Rabiatü-l Adeviyye Meydanı'nda doğdu ve kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Rabia işareti sadece Mısırlılar'ın değil dünya mazlumlarının özgürlük sembolü oldu. Uluslararası Rabia Platformu 14 Ağustos gününü 'Dünya Rabia Günü' ilan etti.
Türkiye Mısır'dır, Mısır Türkiye'dir
Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, 'Darbenin stratejik arka planı, Mısır halkının iradesini kırmaktı' dedi. Fehmi, 'Dünya Rabia Günü' dolayısıyla Feshane'de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Türkiye halkıyla bizim davamız birdir. Türkiye halkıyla Mısır halkının aslında kaderi birdir. Bu manada Türkiye Mısır'dır, Mısır Türkiye'dir' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.