"Protesto tadında kalsın"
Yeni Meclis Başkanı Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili sorunun parlamentoda çözülebileceğini söyledi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin kaybettiği dönemlerin kavga edilen dönemler, kazandığı dönemlerin ise partilerin uygarca ilişki kurduğu dönemler olduğunu söyledi.
TRT Haber kanalında canlı yayın konuğu olan Çiçek, Genel Kurulda yaptığı teşekkür konuşmasının ardından, terör kurbanı olan Yozgatlı bir hemşehrisinin cenaze törenine katıldığını, bunun kendisi için ayrı bir üzüntü verici durum olduğunu ifade etti. Bütün şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Çiçek, ''Biz bu ülkede neye sahipsek şehitlerimize borçluyuz'' dedi.
Yakın tarihe bakıldığında, kavga ederek hiçbir şeyin çözülemediğinin görüldüğünü ifade eden Çiçek, kavganın, problemleri daha da derinleştirdiğine dikkati çekti.
''Yol yakınken hepimizin işin bu noktasını derinden düşünmeye ihtiyacımız var'' diyen Çiçek, şöyle devam etti:
''1950'den bu tarafa 60 yıl geçti. Bu sürede çok tecrübe edindik. Demokratik tecrübeler ve sorun çözme yöntemleri açısından 60 yılın analizi yapıldığında, kavga dönemleri hep kaybettiğimiz dönemlerdir. Kazandığımız dönemler ise partilerin uygarca ilişkiler içinde oldukları dönemlerdir.
Önümüzde çok önemli sorunlar var. Bunları bu dönemde çözme noktasında iyi bir imkanımız var. Meclis yüzde 95 temsil oranına sahip. Bir kısmı daha Parlamentoya katılmadı. Ümit ve temenni ederiz ki bu katılım bir an evvel sağlansın.''
''BUGÜN KENDİMİZİ AŞMA ZAMANIDIR''
Türkiye'nin iyi bir seçim yaptığını, tüm dünyanın bunu gıpta ile izlediğini belirten Çiçek, ''İyi bir başlangıç yaptık, iyi bir seçim yaptık ama iyi bir açılış yapamadık. Sevinç gününde üzüntü yaşadık'' dedi. Bu duruma milletin de üzüldüğünü, kimsenin buna hakkı olmadığını kaydeden Çiçek, Parlamentonun, milleti sevindirecek görüntüleri, kararları, çalışmaları ortaya koyması gerektiğine işaret etti. Çiçek, uygar toplumların, sorunlarını Parlamentoda çözdüğünü, her şeyi Parlamentoda müzakere ettiğini ve bir sonuca vardığını söyledi.
Çözülmesi gereken bazı sorunların devlet sorunu boyutuna geldiğini, bunun tek başına hükümet meselesi olmadığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:
''Hükümetlerin elbette sorunların çözümünde önemli rolleri var. Ama Parlamentoda hükümetin getireceği çözümleri denetleyerek, yol göstererek, eleştiri yaparak bu çözüme katkı sağlayacak, böylece bir noktada buluşmuş olacağız. Devlet sorunu niteliğine kavuşmuş olan sorunları çözebilmek için bir an evvel işe koyulmamız gerekiyor. Yani bir şey denecekse bir protesto da yapılacaksa tadında bırakıp bir an evvel işe koyulmamız gerekiyor.
Peki bu sorunlar nereden çıkıyor? CHP ve MHP'nin geçmişte de beyanlarına baktığımızda evvela Anayasa'nın ciddi bir sorun oluşturduğu konusunda herkes müttefik. Bugün karşılaştığımız, adına ister sorun, ister kriz, ne dersek diyelim, bunun temelinde bu Anayasa yatıyor. Bu Anayasa değişecek. Değişmesi lazım. Hepimizin milletimize olan borcudur. Anayasa'yı bu çatı altında değiştireceğiz. Parlamentonun çalışabilir olması lazım. Parlamento çalışmaz ise bir araya gelmez ise o takdirde bu Anayasa'ya Türkiye mahkum olur, pek çok krizi, pek çok sorunu yaşamak gibi bir kaderle de karşı karşıya kalır. Anayasa değişikliğinin mutlaka bu dönemde ele alınması gerekiyor. Bunun yolu ve yöntemini birlikte konuşmalıyız.
Bakın daha Başkan seçilmiş olmanın sevincini yaşayamadan ki bir fani insan için, siyaset adamı için, Meclis Başkanı olmak hem kendisini hem ailesini hem kendisini sevenleri sevindirecek bir husustur... Ben Başkanlık sevincinin zerresini bile tatmadan koşa koşa bir şehidimize borcumu ödemeye gittim. Bu terör vahşetinin ortaya koyduğu üzücü bir sonuç. Bu sorunu da Parlamentoda oturacağız, konuşacağız ve bir yere varmış olacağız.''
Çiçek, sorunların hepsinin, hükümette kim olursa olsun mutlaka çözülmesi gereken sorunlar olarak durduğunu, bunların Türkiye'nin sorunları olduğunu, milletin de bu sorunların çözülmesi için kendilerine destek verdiğini kaydetti.
Meclisin ilk defa yemin konusunda böyle bir sıkıntı yaşadığını belirten Çiçek, ''Bu Meclis, 91 yıllık geçmişe baktığımızda bir taraftan top sesleri, diğer taraftan bir bağımsız mücadelesini yürütüyor. Top sesleri Polatlı'dan duyuluyor. Meclisi tatil etmek, çalışmamak, aksatmak gibi bir düşünce o zamanki parlamenterlerin aklından bile geçmiyor. Büyük bir kahramanlık ve özveriyle kendilerini aşarak bu milletin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bugün kendimizi aşma zamanıdır'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.