Prim Borcu Olan Esnaflara Müjde
Birikmiş prim borcu olan esnafa sağlık hizmeti verilmemesine yönelik uygulamada değişikliğe gidiliyor.
Sosyal GüvenlikKurumu (SGK), borçların taksitlendirilmesi şartıyla sağlıkhizmeti alınmasına imkân sağlayan yeni düzenleme hazırladı. Değişikliğin önümüzdeki günlerde Meclis'te yasalaşması bekleniyor. Tartışma, 2 milyonu bulan borçlu esnafa yönelik SGK'nın yaptığı bilgilendirmeylebaşladı. Taksitlendirme için kurumun il müdürlüklerine başvuran esnaf, sürprizle karşılaştı. 36 ay taksitlendirme yaparak borçlarını ödemek isteyen Bağ-Kur'lulara, önceki duyuruların aksine, sağlıkhizmeti alamayacakları söylendi. Binlerce Bağ-Kur'lu, il müdürlüklerinden geri dönerken, SGK yeni düzenleme için düğmeye bastı.
Prim borcunu tahsilde zorlanan SGK, işveren ve esnafı 36 ay taksitlendirme yapmaları için bilgilendirdi. Yapılan duyuruda taksitlendirmeyebaşvuran esnafın sağlıkhizmetindenyararlanacağı açıklanmıştı. Bunun üzerine binlerce esnaf, SGK'ya akın ederek taksitlendirme yapmak istedi. Ancak il müdürlüklerinde büyük bir süprizle karşılaştılar. Taksitlendirmeye gelenlere sağlıkhizmeti alamayacakları söylendi. Ayrıca taksitlendirme yapacak bilgisayar programları olmadığı için il müdürlüklerinde büyük sıkıntı yaşandı. İl müdürlerinin talimatıyla taksitlendirmeler manuel yapılırken sağlıkhizmeti alamayacağını duyan esnaf, taksitlendirmeden vazgeçti. İlk günlerde büyük talep gören taksitlendirmebaşvuruları, yaşanan sıkıntı sebebiyle bıçak gibi kesildi.
Prim borcu olanlara sağlıkhizmeti verilememesinin sebebi ise SosyalGüvenlik Reformu olarak da bilinen 5510 sayılı yasa. SGK'dan farklı açıklamalar yapılmış olsa da yasada iki aydan fazla prim borcu olanların sağlıkhizmeti alamayacağına yönelik hüküm var. Bu sebeple borcunu taksitlendiren Bağ-Kur'luların sağlıkhizmeti alması mümkün değil. 36 ay taksitlendirmeyebaşvuran biri, ancak 34 taksidini ödedikten sonra sağlıkhizmeti alabilecek. Sağlıkhizmeti alınamaması durumunda ise taksitlendirme cazibesini kaybediyor. Çünkü prim borçlarına uygulanan gecikme yıllık faiz yüzde 23'ü buluyor. Bu faiz oranları aşağı çekilmesine rağmen önceki borçlara uygulanamıyor. Dolayısıyla geçmiş yıllardaki borçlar için yüklü faizle karşılaşılıyor.
SGK'nın büyük umut bağladığı taksitlendirmebaşvurularının kesilmesi üzerine harekete geçen kurum, ilk başta bu sorunu genelge veya idari bir kararla aşmaya çalıştı. Ancak yasadaki açık hüküm sebebiyle bu mümkün olmadı. Bunun yerine yeni bir yasa maddesi hazırlandı. Anayasa değişiklikpaketigörüşmelerinden ötürü gündeme alınamayan yasal düzenlemenin ilk fırsatta gerçekleştirilmesi bekleniyor. Böylece taksitlendirmeyebaşvuran borçlu esnafın sağlıkhizmetindenyararlanması mümkün olacak.
Üç esnaftan ikisinin prim borcu var
Bağ-Kur'a kayıtlı olarak çalışan esnaftan prim tahsilatı çok büyük bir problem olmaya devam ediyor. SGK'nın verilerine göre 3 milyon 262 bin esnaftan 2 milyon 78 bin kişinin prim borcu var. 567 bin kişi hiç prim ödemesi yapmamış durumda. Borcu olmayanların sayısı ise bir milyon 184 bin. Buna göre her üç esnaftan ikisinin prim borcu var. SGK'nın tahsil edemediği alacak ise 19,9 milyar TL.