Petrolün yerini hangi enerji alabilir?
Giderek artan petrol fiyatları ve hava kirliliğinden dolayı yaşanan sorunlar alternatif enerji çeşitlerini her zamankinden daha önemli hale getirdi
Modern insan teknolojinin verdiği nimetler ve huzur sayesinde giderek tüketici yaşam tarzına karşı daha bağımlı hale geldi.
Bugün aracıyla her istediği yere giden ve yoldayken cep telefonu sayesinde işlerinin birçoğunun halleden insanlar asla teknolojinin nimetlerinden vaz geçmek istemez.
Eskiden yaşam alanı, bereketli topraklar ve yemek için çıkan savaşlar çok yakın gelecekte enerji kaynakları yüzünden tekrar yaşanabilir.
Özellikle, Çin gibi yeni süper güçlerin ortaya çıkması ve nüfus fazlalığı devletlerin halklarını mutlu etmek için yeni enerji kaynaklarına yönelmesine neden oldu.
Ancak, tüm tüketim krizi bir yandan doğanın dengesini bozarken öteki yandın fosil yakıtların kıtlaşmasını sağlıyor. Peki, uzmanların korktuğu bu savaşları hangi teknolojiler önleyebilir?
Uzmanların umutla baktığı alternatif enerji teknolojilerinden hangisi geleceğin anahtarına sahip olacak? Petrol fiyatları her geçen gün hangi alternatif enerji dünyayı kurtarabilir? Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net geleceğin en büyük alternatif enerji kaynaklarını araştırıp bu sorunun cevabını aradı.
GÜNEŞ ENERJİSİ
Bilimsel adı solar olan güneş enerjisi uzmanların ve devletlerin en umutla baktığı teknolojilerden biri. Dünyayı değiştireceği düşünen bu enerji üretim teknolojisini günümüzde yavaş yavaş kullanmaya başladık.
Birçok devlet, masraflarını azaltmak için sokak lambalarını ve trafik ışıklarını güneş panelleriyle çalışacak hale getirdi. Güneşin ışınlarını alıp bunu elektriğe dönüştüren paneller, cep telefonlarında da kullanılıyor.
Bazı otomobil firmaları, dış kaplaması güneş enerji paneli olan araçların tasarımlarını başladı bile. Şu anda güneş enerjisinden belki de en iyi yararlanan kurum ise NASA ve onların uzay sistemleri.
NELER YAPILIYOR?
Ancak güneş ernerjisiyle ilgili en büyük sorun yatırım maaliyetinin, getirisine göre oldukça fazla olması. Çoğu devlet adamı bu teknolojiyi son çare ve günümüzdeki sistemlere yardımcı bir üretici olarak görüyor.
GreenPeace gibi kurumlar, halkı bu konuda bilgilendirmeye çalışsa da NASA'nın kullandığı sun harvester (güneş hasatçıları) kadar kullanışlı bir teknolojiyi oluşturmak yıllar süren maaliyetli projelere mal oluyor. Güneş enerjisi yavaş yavaş ilerlese de olası bir kriz zamanında hayatımızın vaz geçilmezi olabilir.Shiftdelete