Özürsüz üniversite

Özürsüz üniversite

YÖK, üniversitede okuyan engelli öğrencilerin öğrenimlerini kolaylaştırmak için bünyesinde Özürlü Öğrenciler Komisyonu kuruyor.

ANKARA (AA)
YÖK, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak için hazırladığı 'Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği'ni yeniden düzenledi.

YÖK bünyesinde yüksek öğrenim aşamasına gelen veya yüksek öğrenim gören özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemek, belirlenen ihtiyaçlara göre yapılması gereken idari düzenlemeleri planlamak ve gerekli alt yapı standartlarını oluşturarak ilgili yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlamak üzere, 'YÖK Özürlü Öğrenciler Komisyonu' oluşturulacak. Komisyon, YÖK üyelerinden birinin başkanlığında 3'ü özürlülük alanında bilgi sahibi, tercihen ilgili alanlardaki akademisyenlerden ve en az yüksek lisans düzeyinde eğitim görmekte olan özürlü bir öğrenci temsilcisinden olmak üzere en az 5 kişiden oluşacak. Komisyon üyeleri YÖK Başkanı tarafından 3 yıl için görevlendirilecek. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilecek. YÖK Özürlü Öğrenciler Komisyonu, Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi, ÖSYM Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ile yükseköğretim kurumları bünyesinde oluşturulacak özürlü öğrenci birimleri koordineli çalışacak.

FİZİKİ ŞARTLARI DÜZELTECEKLER

Komisyon, özürlü öğrencilerin, yüksek öğrenimde karşılaşabilecekleri ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sorunlarına çözüm üretecek. Özürlü öğrencilere uygun eğitim araç-gereçleri, ders materyalleri, ders geçme ve sınav koşullarının hazırlanmasına yönelik standartları oluşturacak. Özürlü öğrencilerin yatay ve dikey geçiş ile ders denkliklerinin ölçütlerini düzenlemek üzere önerilerini ilgili kurullara da sunacak olan komisyon, üniversite yerleşkelerinin özürlülere göre düzenlenmesine ilişkin yapılanmaları da takip edecek. Özürlülerle ilgili derslerin veya konuların yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına alınması yönünde çalışmalar yapacak. Özürlülük alanında bilinç ve duyarlılık düzeyini artırmak için program ve projeler geliştirecek, seminer, konferans ve benzeri faaliyetler düzenleyecek.

Yükseköğretim kurumları özürlü öğrenci birimleri de, her yıl hazırlayacakları faaliyet ve değerlendirme sonuçlarını içeren raporu YÖK'e bildirecek.

Etiketler :