Otomobilde cam açmak mı klima mı daha sağlıklı?
Otomobillerde cam açmak mı yoksa klima açmak mı daha sağlıklı? Yaz sıcaklarından bunalan sürücü ve yolcuların seyahat ederken tercihleri sağlıklarını etkiliyor. Peki uzmanlar ne öneriyor?
Esra Tüzün'ün haberi
Klimalar doğru kullanılmadığında yaz sıcaklarında zatürreye bile neden olabiliyor. Op. Dr. Kemal Demir, klimalı ortamda bol su içmek konusunda 7'den 70'e kadar herkesi uyarıyor. Demir, "Arabalarda klima açmak, seyir halindeyken cam açmaktan daha sağlıklı ve daha tehlikesizdir" diyerek ekledi: "Hız çok çok düşükse kişiye uzak bir pencere açmak da doğru olur..."
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Demir, klimalardan kaynaklanan hastalıklar ve bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı:
Klima zatürreye neden olur mu?
Klima doğru kullanılmazsa, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, çocuk veya yetişkinlerin birden çok hastalığa yakalanma riskini artırır. Zatürre de bunlardan biridir. Doğrudan zatürre olunabileceği gibi, önce üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayan daha sonra zatürreye dönüşen durumlar da ortaya çıkabilir.
Yaz gribi klima hastalığı mıdır? Yoksa başlı başına bir hastalık mıdır?
Yaz gribi hekimlik literatürüne yerleşmiş bir ifade olmasa da, dünyanın bazı ülkelerinde halk arasında kullanılmaktadır. Yaz gribi olarak kastedilen hastalık, 'lejyoner hastalığı'dır. 'Lejyoner hastalığı'nın belirtileri gribi andırır ve yazın sık görüldüğü için yaz gribi yakıştırması yapılan bir hastalıktır. Grip sınıfına girmez.
GRİP VİRÜSÜ YAYMAZ
Klimadan kaynaklanan zatürre ile lejyoner hastalığı aynı mıdır? Eğer farklıysa iki hastalık arasındaki farklar nelerdir?
Akciğer, nefesimiz ile kanımız arasındaki oksijen-karbondioksit değiş tokuşunu yapmakla sorumlu olan, bu yönde farklılaşmış çok özellikli bir dokuya sahiptir. İşte bu dokuyu tutan enfeksiyon hastalıklarına zatürre denir. Birden fazla tür mikroorganizma bu hastalığı yapabilir. En çok rastlanan mikroorganizmalar bakterilerdir. Sıklığı az olmakla beraber bu listedeki bakterilerden biri de 'Legionella Pneumophila' adı verilen bir bakteridir. Sadece bu bakterinin yaptığı hastalık, 'Lejyoner Hastalığı' (klimadan kaynaklanan zatürre) olarak anılır.
Klimalar gribe neden olur mu?
Klimalar, grip virüslerinin yaşayabileceği, insanlara bulaşmak için kullanabilecekleri ortamlar değildir. Dolayısıyla klima kişiye doğrudan grip virüsü bulaştırmaz. Ancak daha önemlisi; klimalar, sıcak ile mücadeleyi kolaylaştırdığı halde, belli kurallara dikkat edilmediğinde vücudun su tüketim dengesini bozabilir. Bu denge bozukluğu yoluyla vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizması zayıflar. Savunma zayıflayacağı için de kişinin yakalanabileceği hastalıklar arasına grip de girer.
SABİT AYARDA OLMALI
Araç klimaları sağlıklı bir şekilde nasıl kullanılmalı? Araca binildiğinde hemen açılmalı mı yoksa biraz beklenmeli mi?
Araç klimaları sabit ayarda, uzun süreli ve orta üflemede kullanılmalı. Klimaların soğuk havayı araç tavanına ve camlarına dönük olarak üflemesi sağlanmalı. Güneşte kalmış araca girildiğinde hemen tüm camlar açılmalı, motor ve klima çalıştırılmalı, araç içi hava sıcaklığı çevre sıcaklığına indikten sonra camlar kapatılmalıdır.
Araçta cam mı yoksa klima açmak mı daha sağlıklı?
Araçta klima ile serinlemek ve bu şekilde hava değişimi esastır. Seyir halinde cam açmak hem sağlıksız hem de tehlikelidir. Ancak çok çok düşük hızda seyrediyorsa, kişiye uzak bir araç penceresi açmak kabul edilebilir.
BUNLARA DİKKAT!
Yaz gribi ya da klima hastalıklarına karşı vücudu nasıl kuvvetlendirmek gerekir? Vücut direncini klimalar düşürür mü?
Klimalar, vücut direncini doğru ve kurallarına uygun kullanıldığında düşürmez. Vücut direnci ve klima hastalıklarına yakalanmamak için günde 2.5 litre su tüketimi gereklidir. Sindirimi zor, ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk besinler yavaş tüketilmelidir. Meyve ve sebze gibi su içeriği yüksek besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Az ve sık beslenmelidir. Cildin hava temasını kesmeyen, hafif kumaşlardan yapılmış kıyafetler tercih edilmelidir. Ağır sporlar yapılmamalı, ancak hareketsiz yaşamdan da uzak durulmalıdır.
VANTİLATÖR SERİNLETMEZ KLİMA NEMİ ALIR!
Klima ile serinlemek mi daha sağlıklı yoksa vantilatör (pervane) ile serinlemek mi daha iyidir? Aralarında ne gibi farklar vardır?
Vantilatör havayı serinletmez. Sadece arkasındaki havayı alır ve bize doğru iter. Soğuk olmayan ama hareket eden bu hava akımı, vücudumuzun kendi ürettiği; cildimizin yüzeyinde bulunan ve kıyafetlerimizi de saran küçük çaplı ve nemli ısı bulutunu dağıtır. Bu yöntemle cilt yüzeyindeki ısıyı çalan bu hava akımı, kendimizi serinlemiş hissetmemizi sağlar.
KLİMA ÜÇ KATI KADAR ETKİLİ!
Vantilatörün arkasının, açık bir pencere gibi temiz hava alabileceği bir yere dönük olması iyi sonuç almayı sağlar. Vantilatör kullanımı serinlemeniz için yeterli oluyorsa, klimaya gerek yok demektir. Klima ise; havayı soğutur, nemsizleştirir ve nemsiz havayı üfler. Dolayısıyla vantilatörün üç katı etkilidir. Vantilatörün aksine klima, kapalı ortamda daha verimli çalışır.
KAS KRAMPLARINA DAVETİYE ÇIKARIR
Klimaya maruz kalmak sinüzite yol açar mı? Islak saçla klima karşısında oturmak bunda etkili olur mu?
Klimaya aşırı maruz kalmak, yalnızca sinüzite değil; nezle ve boğaz iltihaplanması gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Klima; baş, boyun, sırt, bel omuz gibi bölgelerde değişen şiddetlerde kas kramplarına yol açabilir. Islak saçla; klimaya doğrudan maruz kalmak, ciltten çok yoğun ısı çıkışına neden olur. Islak saçla klima önünde uyumak, hastalıklara davetiye çıkarır.
YAZIN SU KAYBINA NEDEN OLUR MU?
Sıcaklıkların birden düşmesi vücut direncine nasıl bir etki yapar?
Sıcaklık değişimleri, vücudun ısı regülasyonu ve su kullanımı açısından çok önemlidir. Vücut, her aktivitesiyle ısı üretir. Açığa çıkan bu ısı, vücuttan nefes verme ve terleme gibi yöntemlerle vücuttan uzaklaştırılır.
VÜCUT DİRENCİ DÜŞER Mİ?
Havanın sıcaklığına ek olarak; klimalar su kaybı sebebidir. Vücudun çevredeki sıcaklığa uyum sağlamakta yetersiz kalması, mikroplara kolaylık sağlayarak, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Vücut direnci düşer. Kişi hastalıklara meyilli olur.
BEBEKLİ ODADA HİÇBİR ZARARI YOK
Çocuklar, bebekler klimalı ortamda bulunmalı mı?
Bebek ve çocuk odalarının klima ile kontrollü serinletilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak klimanın ayarı 24 derece civarında olmalıdır.
Klima odanın neresine konulmalı? Konumu nasıl olmalı? Serinlemek için neresinde bulunulmalı?
Klima; odanın oturulan ya da uyunan kısmında duvara yakın bir yere konulmalıdır. Serinlemek için klimaya çok yakın olmaya gerek yok! Çünkü klima, odanın her yerini homojen olarak serinletir. Klimanın yakınına gelenler, serin havadan daha sert bir şekilde etkilenir.
Günaydın