Oto fiyatlarına çelik zammı
Demir-çelik fiyatlarının otomotiv sektöründe zamları kaçınılmaz hale getirdiği ileri sürülülüyor
1 yıl içinde 600 dolardan 1.200 dolara yükselen demir-çelik fiyatları otomotiv sektöründe zamları kaçınılmaz hale getirdi. Renault ve Nissan CEO’su Ghosn, “Zamma mecburuz” dedi ve otomobillerin fiyatını yüzde 1.5 artırdı. Audi ve BMW de fiyatları yukarı çekti. Otomobilde çelik zammı furyası kapıda
Otomobil tutkunlarına kötü haber! 145 doları geçen petrol fiyatlarının yanı sıra rekor üzerine rekor kıran demir-çelik fiyatları, otomotiv sektörünü tehdit etmeye başladı. Gelişmekte olan ülkeler Çin ve Hindistan’ın aşırı talebi nedeniyle 2007’nin Temmuz ayında tonu 570 dolar olan çeliğin fiyatı, bu yılın Mayıs ayında 1.200 dolara kadar yükseldi. Son 5 yıldaki fiyat artışı ise 4 katı buldu. Otomotiv sektörünün ana hammadesi olan demir-çelikteki rekor fiyat artışları, zamları gündeme getirdi.
Renault ve Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosn, artan çelik fiyatları karşısında zorlandıklarını belirterek, zam yapmak zorunda olduklarını açıkladı. Ghosn, “Geçen yıl alamadığımız zam kararı yüzünden kârımızdan 270 milyon euro zarar ettik” dedi. Tüm üreticilerin zam yapacağını belirten “Maliyet Katili” lakaplı Ghosn, Renault ve Nissan otomobillerde yüzde 1.5’lik fiyat artışına gittiklerini ifade etti.
Citigroup Analisti John Lawson da halihazırda 1.052 dolar seviyesinde seyreden demir-çelik fiyatları yüzünden araç başına maliyetin ortalama 314 dolar arttığını söyledi.
Renault ve Nissan, 1 Temmuz’dan itibaren zam yaparken, Audi ile BMW Group da otomobillerin satış etiketlerini yüzde 0.5 ile 1.5 arasında artırma kararı aldı. Zamlarla birlikte 30 bin YTL’lik orta sınıf bir aracın fiyatı yaklaşık 500 YTL yükselmiş olacak. Lüks segmentte yani fiyatları 50 bin-350 bin euro arasında değişen araçlarda zam onbinlerce euroya kadar varabilecek.
Ürünlere 4 kez zam geldi
Demir-çelik fiyatları her yıl büyük madenciler ile üreticiler arasında pazarlıkla tespit ediliyor. 2008’in fiyatını dünyanın en büyük üreticileri olan MittalArcelor, Brezilyalı Vale, Thysses-Krupp, Nippon Steel, İngiliz Rio Tinto, Avustralya’lı BHP Billinton ve gibi devler arasında tespit edildi. Bu şirketler fiyatları yüzde 70 artırdı. Bu gelişmeler 2008’deki cevher ithal talebi 11 milyon ton olan Türkiye’de de fiyat artışlarını tetikledi. Erdemir yıl başından bu yana 4 kez ürünlerine zam yaptı.
Nahum: Türk otomotiv ihracatı olumsuz etkilenir
Otomotİv sektörünün duayenlerinden ve Fiat Auto’daki üst düzey görevini bıraktıktan sonra kendi şirketi Hexagon’la otomobil tasarımı alanına ağırlık veren Jan Nahum, demir-çelik fiyatlarındaki rekor artışın Türk otomotiv ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Otomotiv sektöründe fiyatların artabileceğini, ancak bunun Türkiye’ye özgü olmadığının altını çizen Nahum, fiyat artışlarının ihracata negatif etki yapmasının beklenebileceğini kaydetti.
Kaynak: