Osmanlı arşivleri kayıt altına alınıyor

Osmanlı arşivleri kayıt altına alınıyor

Kayıt altına alınan Osmanlı mirasının tapuları dijital ortama aktarılıyor.

Büyük bir kısmı Avrupa'da olmak üzere Asya ve Afrika kıtaları üzerinde bulunan yaklaşık 20'den fazla ülkeye ait olan ve mülkiyet hakkının tanınarak kayıt altına alınan Osmanlı mirasının tapuları dijital ortama aktarılıyor.

Osmanlı Dönemi Arşiv Belgeleri'nin sergileneceği ''Server Efendi Sergi Salonu'nun açılışını yapan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Günümüz coğrafyasında, büyük bir kısmı Avrupa'da olmak üzere Asya ve Afrika kıtaları üzerinde bulunan yaklaşık 20'den fazla ülkeye ait olan ve mülkiyet hakkının tanınarak kayıt altına alınmaya başlandığı açıkladı.

Bakan Demir, açılışta yaptığı konuşmada da bir ülkenin, tarihi ve kültür mirası olan hazinelerini muhafaza etmesinin ve bu hazineler ışığında devlet ve millet hayatının hafızasını gelecek nesillere aktarmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

''ARŞİVCİLİĞİN ÖNEMİ ARTTI''

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arşivciliğin öneminin gittikçe arttığını ve bilimsel gelişmelerin ve teknolojik yeniliklerin ışığında arşivcilik çalışmalarının yürütülmeye başlandığını anlatan Demir, şöyle devam etti:

''Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi, ülkemizin tarihi ve kültür hazinelerinden olan ve Osmanlı Devleti Döneminde 15. yüzyıldan bugüne kadar tutularak gelen kayıt ve belgelerin muhafaza edildiği en önemli arşivlerimizden birisidir.

Günümüz coğrafyasında, büyük bir kısmı Avrupa'da olmak üzere Asya ve Afrika kıtaları üzerinde bulunan yaklaşık 20'den fazla ülkeye ait olan ve mülkiyet hakkının tanınarak kayıt altına alınmaya başlandığı 1847 tarihinden 1917 tarihine kadar tutulan Osmanlı tapu kayıtları, bugün de uluslararası hukukta geçerliliğini korumakta ve ihtiyaç duyulduğunda başvurulan önemli ve vazgeçilmez belge kaynağı durumundadır.

Bu nedenle, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'nde muhafaza edilen Osmanlıca Arşiv Belgeleri millî olduğu kadar milletler arası bir önem ve değer de taşımaktadır.''

Demir, sahip olunan bu zengin kültür hazinelerinin daha fazla yıpranmasını önlemek, gelecek nesillere aktarabilmek için tarihi belgelerin teknoloji ile buluşturulduğu Tapu Arşiv Bilgi Sistemi kısa adıyla TARBİS Projesi'nin hayata geçirildiğini hatırlattı.

Bakan Demir, 2005 yılının Aralık ayında çalışmalarına başlanan proje ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivinde bulunan Osmanlıca belgelerin görüntülerinin bilgisayar ortamına alındığını, bu görüntüler üzerinden mikrofilmlerinin oluşturulduğunu ve Osmanlıca'dan Türkçe'ye çevirileri yapılarak belgelere bilgisayar ortamından kolayca ulaşılması, ulaşılan belgelerin ise Türkçe'ye çevrilen bilgilerinden yine kolayca anlaşılmasının sağlandığını söyledi. Demir, ''Bu çalışma ile 14 bin cilt defter, 270 bin fasikül, 31 bin 695 adet belge, 3 milyonu aşkın görüntü ile 26 milyona yakın yurt dışına ait Osmanlı tapu kaydı sistemi bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu rakamlar yapılan bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir'' diye konuştu.

Bakan Demir, daha sonra Server Efendi Sergi Salonu'nun açılışını gerçekleştirdi.