Oruçlu bünyeye güç katan meyve

Oruçlu bünyeye güç katan meyve

Ramazan’da sindirim sisteminizin yorulmaması ve veriminizin düşmemesi için beslenme düzenine dikkat etmeniz gerekiyor.

İşe, hem kendiniz hem de iftar yemeğine davet ettiğiniz konuklarınız için özel mönüler hazırlamakla başlayın.

Çabuk yemek: Sindirim ağızda başlar. İyi çiğnenmeyen besin sindirim organlarında ekşir. Çok çiğneyin. Yavaş ve sindirebileceğiniz kadar yiyin, açlık duygusuna yenilmeyin.

Çok yemek: Tam olarak doymadan kalkın ve öğününüzü belli aralıklarla bölün. Sofrada az çeşit bulundurun. Mide ve bağırsak görevini yerine getirmek için zamana ihtiyaç duyar. Normal bir sindirim için 4-5 saat gereklidir.

Baharatlı yemekleri erteleyin: Sindirim öz suyunu tahriş ederek midenin kimyasal bileşimini bozar. Ramazan’da acılı yiyeceklerden kaçının.

Fazla çay, kahveden kaçının: Şeker çabuk ekşir. Sindirimle ilgili tüm organları olumsuz etkiler. Çay-kahve de sindirimi olumsuz etkiler. İftara hafif, örneğin çorba yahut kahvaltılıklarla başlayın, bir süre sonra sebze ve salatayla devam edin. Kan şekerini dengeli yükseltin.

Şeker sadece kalori verir. Şeker yenildiği zaman insulin salgılanımı uyarılacağı için açlık hissi uyanır. Vücut daha çok tatlı ister. Kan şekerini dengeli yükseltmek için kepekli ekmek, kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih edin.

VERiMiNiZi DÜŞÜRMEYiN

Ramazan’da sağlıklı beslenmenin önemi sadece kilo kontrolü olarak sınırlanamaz. Kişilerin sahurda ve iftarda aldıkları gıdalardaki protein, vitamin, mineral, karbonhidrat gibi yaşamsal enerjilerinin yakıtı olan temel unsurların dengelenmesi onlara oruçlu oldukları gün boyu enerji verecek ve verimliliğini artıracaktır.

LiFLi GIDALAR TÜKETiN

Bol miktarda lif ve posa bulunan gıdalar sizi inceltir. Bu maddeler mideyi doldurduğu gibi az miktarda tüketilmesi halinde bile tokluk hissi oluşturur. Bu lifler enerjinin bedene yayılmasına da yardım eder. Rafine edilmiş karbonhidratlı besinlerden uzak durmak gerekiyor. Vücuda alınan karbonhidratların da proteinlerin de fazlası yağ olarak depo edilir.

TATLI iHTiYACI iÇiN: KURU ÜZÜMLÜ YOĞURT

Kuru üzüm az yağlı, düşük kolesterollü son derece sağlıklı bir besindir. Yağsız yoğurt ile karıştıracağınız kuru üzüm tatlı ihtiyacınızı karşılarken daha az kalori almanızı sağlayacaktır.

BEYAZ DEĞiL ESMER PiLAV

Rafine gıdalar yerine işlenmemiş ürünler tercih edilmelidir. Pirinç pilavı yerine esmer pirinç veya bulgur pilavı beyaz makarna yerine kepekli makarna, beyaz ekmek yerine tam kepekli ekmek, çavdar ekmeği veya yulaf ekmeği terci edilmelidir. Meyve olarak glisemik indeksi düşük veya orta dereceli meyveler tercih edilmelidir. Karpuz, üzüm, incir, muz gibi yüksek glisemik indeksli meyveler yerine elma, armut, şeftali, mandalina, erik gibi meyveler tercih edilmelidir.

BUGÜN

Etiketler :