"Onurlu bir barışa Evet..."
DTP'nin 1 Eylül dünya barış günü nedeniyle düzenlediği mitinge katılım beklenenin çok altında gerçekleşti. Meydanda toplananlar "onurlu bir barışa evet" pankartları açarken, hep bir ağızdan barış talepleri dile getirildi.
Diyarbakır'da DTP'nin İstasyon Meydanı'nda düzenlenen "Onurlu bir barışa evet" mitingi için hazırlıklar günler öncesinden başlamıştı. DTP'nin referandum niteliğinde gördüğü mitinge yurdun dört bir yanından katılım gerçekleşti. İstasyon Meydanı'ndaki mitingde binlerce kişi tek ses olarak barış isteklerini dile getirdi. Miting alanında hakim pankart "Onurlu bir barışa Evet..." oldu. Miting alanında DTP 1 milyon kişi toplamayı hedeflemişti ancak Ramazan'a denk gelmesi ve sıcak hava nedeniyle bu hedefe yaklaşılamadı bile. Meydanda ancak yaklaşık 50 bin kişi toplandı.
DÖRT BİR YANDAN GELDİLER
Diyarbakır'da düzenlenecek olan Barış Mitingi öncesinde DTP'liler, bunun bir referandum niteliği taşıdığı yönünde konuşmalar yaptılar. Bu nedenle miting alanında bir milyon kişiyi toplayacaklarını ilan eden DTP'li yöneticiler, milletvekilleri, belediye başkanları ve il başkanları günler öncesinden halkı dağıttıkları ilanlarla mitinge çağırdı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği Barış mitingi, 21 Mart'ta düzenlenen Nevruz kutlamalarını aratmadı. Mitinge katılmak amacıyla Batman, Mardin, Tunceli, Elazığ, Siirt, Van, Ağrı, Hakkari, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Çanakkale ve Bursa başta olmak üzere hemen her ilde binlerce kişi geceden itibaren Diyarbakır'a akın etti.
'DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ'NE SAYGI
Sümerpak'ta barış nöbeti tutan DTP'liler, mitinge gelen vatandaşları burada karşıladı. Barış nöbeti, miting saatinde sona erdi. Ardından miting saati 16.00'da DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile DTP'li milletvekilleri arkalarında kalabalık grupla mitingin yapıldığı alana geldiler. Protokolün platformdaki yerlerine almasının ardından miting 'demokrasi şehitler'i adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE
Mitingde güvenlik önlemleri de en yüksek seviyede gerçekleşti. Polis, sabah saatlerinde miting alanına giriş noktaları kurdu. Bu noktalarda kadınlar ayrı, erkekler ayrı yerde üzerleri aranarak alana giriş yaptı. Güvenlik noktalarında üst araması yapılırken, yasa dışı pankartların miting alanına sokulmasına izin verilmedi. Ancak aramalara rağmen alanda 'Öcalan' posteri ve sözde 'PKK bayrakları' açıldığı gözlendi. Bir helikopter sık sık alanın üstünde uçuş yaparken, alana yakın olan binaların çatı katları ve istasyon camisinin minaresine özel harekat timleri yerleştirildi. Miting için kentte 5 bin polis görev alırken, çevre il ve ilçelerden de yaşanabilecek olayları engellemek için takviye kuvvet getirildi.
DTP BİN 500 KİŞİYİ GÖREVLENDİRDİ
Polisin yanı sıra DTP'liler de herhangi bir olay yaşanmaması ve miting programının aksamaması için önlemler aldı. DTP'nin Barış Mitingi için 1.500 kişiyi görevlendirdiği öğrenildi. Ayrıca miting nedeniyle 2 adet ambulans alana yakın bir noktada hazır bekletildi. Sıcaklar ve oruç nedeniyle baygınlık geçiren bazı vatandaşlara anında müdahale edildi.
YAKLAŞIK 50 BİN KİŞİ TOPLANDI
Ramazan nedeniyle halkın büyük kesiminin oruçlu olması ve hava sıcaklığının gölgede 39 dereceyi bulmasına rağmen çevre illerden gelenlerin de aralarında bulunduğu 10 bini aşkın kişi mitingin başlama saati olan 16.00'da meydanı doldurdu. Ancak, kamu ve özel sektörde mesai saatinin bitimi, havanın da nispeten serinlemeye başlaması ile birlikte bu saatten sonra miting alanına gelişler de arttı. Kısa sürede alanda toplananların sayısı 30 bini buldu. Ramazan ve sıcak, DTP'nin '1 milyon kişi' hedefini büyük oranda engellemiş oldu. Alanda toplananlar uzun süre Kürtçe türküler eşliğinde halaylar çekti, türkülere eşlik etti.
MİTİNG ALANINDA AÇILAN BAZI PANKARTLAR
"Yüzünü güne çevirmeyen karanlıkta kalır", "Onurlu bir barış için alanlara", "Kürt sorununun çözümü ertelenemez", "Barış için sen de sözünü söyle", "Barış ve kardeşlik için Kürt sorununa demokratik çözüm", "Ya onurlu bir barış, ya görkemli bir direniş", "Kürt halkından özür dilensin", "Türkiye acılarına Kürt sorununu çözerek son verecek", "Milyonların iradesi engellenemez", "Özgürlük, demokrasi, barış için el ele", "Kürt sorunu muhatapları ile çözülür", "Onurlu bir barışa evet"... Miting alanındaki çok sayıda kişi de, yuvarlak kesilmiş sarı, kırmızı ve yeşil renklerin kullanıldığı kartonlara "Zımane min qedexe neke-Dilimi yasaklama" yazılı dövizler taşıdı. Bu yazı Kürtçe'nin yanı sıra bu dilin lehçesi olan Zazaca olarak da dövizlerde yer aldı.
APO'NUN SÖZLERİ VE DEV PANKART
Abdullah Öcalan posterlerinin de yoğun olarak yer aldığı miting alanında bir ara konuşmacılar, Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde avukatları ile yaptığı görüşmelerde Kürt sorunuyla ilgili söylediği sözlerden bölümler okundu. Kalabalık 10 bini aşınca da alanda "Kürdistan'da 30 yıllık savaşta 62.800 kişi yaşamını yitirdi. Bir daha 62.800 kişinin yaşamını yitirmemesi için barış diyoruz. Demokratik çözüm için muhatap Öcalan'dır. Kürt ve Türk halkları için yol haritasını selamlıyoruz. 85 yıldır gasp edilen dilimizi ve kimliğimizi istiyoruz" yazılı büyük bir pankart açıldı.
BAYDEMİR, BAŞBUĞ'UN SÖZLERİNİ ELEŞTİRDİ
Önceki gece başlayan 'Barış Nöbeti'ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un terör örgütüne yönelik sarf ettiği 'Gelin adalete sığının, güvenin' sözlerini eleştirdi. Baydemir, "Hangi adalete güveneceğiz ? Panzere taş atmak doğru değil, ama panzere taş attı diye 25 yıl ceza veren adaleti mi güveneceğiz? Halkın yüzde 66'sının oyu ile seçilmiş birinin elini sıkmayan adalete mi güveneceğiz? 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kürtler Türk halkının vicdanına, Türkler de Kürt halkının vicdanına uzanacaktır. Neye mal olursa olsun barış çabasından vazgeçilmemelidir." dedi.
Osman Baydemir, Diyarbakır'daki Barış Mitingi'nde, Hakkari'deki olayla ilgili olarak, "Ben bir Kürt evladı olarak çıkıp derim ki, askere sıkılan kurşun bundan böyle bana sıkılsın," dedi.
Sabah