Onun İç Organları Ters
Kalbi ve iç organları ters olan Mardinli 13 çocuk annesi Fehime Çiçek'e, çalışan kalp ile bypass yapıldı
Şiddetli göğüs ağrısı ile Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi'ne başvuran şeker hastası Mardinli Fehime Çiçek'e (56) yapılan muayene sonucunda acilen ameliyat edilmesine karar verildi. Ancak Çiçek'in kalp başta olmak üzere iç organların ters olması nedeniyle ciddi bir operasyon gerekiyordu. Hastanın ritimleri düzenli olduğu için Dr. Fikri Kutlay başkanlığında 4 hekim çalışan kalp ile bypass ameliyat yapılmasına karar verildi. Çiçek'e çalışan ters kalbe başarılı bir şekilde ameliyat yapıldı.
AMELİYAT MASASINDAN KAÇMAK İSTEDİ
Ölüm korkusu ile ameliyat masasından 2 kez kaçmaya yeltenen, ancak doktorlar tarafından ikna edilen Çiçek, yeniden doğduğunu söyledi. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan, en küçüğü 14 en büyüğü 35 olmak üzere toplam 13 çocuk annesi Fehime Çiçek, "Şeker hastalığı nedeniyle gittiğim hastanede tam 51 yıl sonra kalbim ve iç organlarımın ters olduğunu duyunca çok şaşırmıştım, ilk etapta korktum, ancak Allah'ın işine karışılmaz diye kendimi teselli etmeyi başarmıştım. Göğüs ağrısı ile geldiğim hastanede doktorlar kalp sıkışması olduğu için ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Daha önce ameliyat olmadığım için çok korktum. 2 kez yoğun bakımı terk etmeye yeltendim. Doktorlar ?Gidersen yaşamazsın' deyince ameliyatı kabul ettim. Şimdi kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Çocuklarıma sağlıklı kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Veni Vidi Hastanesi Kardiyosküleri Cerrahi Bölümü Direktörü Dr. Fikri Kutlay, Türkiye'de ilk kez çalışan ters kalbe bypass yapıldığını söyledi.
Dr. Kutlay, "Dekstrokardi olarak tanımlanan kalbin sağ tarafta yer aldığı 8 binde bir olarak görülüyor. Bunlardan biri de Fehime Çiçek'ti. Hasta bize geldiğinde acilen ameliyat olması gerekiyordu. Kalp kasları ve damarları düzenli ritim attığı için bu hastanın daha iyi bir zamanda sağlığına kavuşması için Türkiye'de bir ilk olarak çalışan sağ kalbe koroner bypass ameliyatı yaptık. Bu ülkemizde ilk; dünyada 10'uncu vaka oldu. Zor ameliyat öncesi kaygılıydık, ancak hiçbir zorluk çekmeden operasyonu başarıyla tamamladık. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz" dedi.
Yörede yaşayan hastaların büyük ameliyatlar için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlere gitmek yerine Diyarbakır'da şifa bulma şansı yakaladığını ifade eden Dr. Fikri Kutlay, Diyarbakır'da son 3.5 yılda 2 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirtti.