Onlar yolda oynuyor

Onlar yolda oynuyor

Hakkari -Şırnak Karayolu Üzerinde, Zap Vadisi'nde Zap Suyu Kenarındaki Dağlık Alanda Bulunan Köyde Çocuklar Oyun Alanı Olmadığından Karayolunda Oynuyor.

Hakkari-Şırnak karayolu üzerinde, Zap Vadisi'nde Zap Suyu kenarındaki dağlık alanda bulunan köyde çocuklar oyun alanı olmadığından karayolunda oynuyor.

Terörden dolayı 1995 yılında asıl yerlerinden göç etmek zorunda kalan köyde şu ana kadar meydana gelen onlarca kazada 6 çocuk öldü. Dağlık arazide bulunan köyde karayolundan başka oyun yerleri olmayan çocuklar, bütün tehlikelere rağmen karayolunda oynuyor.

Hakkari'ye 40 kilometre Hakkari-Şırnak karayolu üzerinde bulunan köy, 1995 yılında terörden dolayı asıl yerlerinden boşaltılarak yol kenarına yerleştirildi.

Köyün buraya yerleştirilmesinden bu yana, özellikle çocukların karşıdan karşıya geçişi esnasında onlarca kaza meydana geldi. Meydana gelen kazalar sonucunda 6 çocuk hayatını kaybetti.

15 hane, 200 nüfuslu köyde yaklaşık 65 çocuk yaşıyor. Zap Vadisi'nde Zap Suyu kenarında dağlık alanda bulunan köyde çocuklar oyun alanı olmadığından karayolunda oynuyor.

Köy ortasında ve yol kenarlarında hiçbir önlemin alınmadığı karayolunda oynayan çocuklar, her an kazayla karşı karşıya hayatlarını sürdürüyor.

DUYARLI KÖY İMAMI, KARAYOLUNDA UYGULAMALI TRAFİK DERSİ VEREREK ÇOCUKLARI KAZALARA KARŞI KORUYOR

Merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Doğanlı köy İmam Hatibi, boş zamanlarında köydeki çocuklara karayolunda karşıdan karşıya geçmeyi uygulamalı öğreterek kazalara engel oluyor.

Hakkari'de karayolu üzerinde bulunan Doğanlı köyünde İmam Hatip Yılmaz Önal, yol üzerinde uygulamalı karşıdan karşıya geçişi çocuklara öğreterek olası kazalara karşı koruyor.

Her gün sabah evlerinde çıkan çocukları karayolu kenarına toplayan İmam Hatip Önal, hem çocukların karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmesini öğretti, hem de daha önce öğretilenlerin unutulmaması için tekrar hatırlattı.

3 yıl önce köye atanan Yılmaz Önal, köye yaptırdığı cami, tuvalet ve gasilhane ile köyün çehresini değiştirdi.

Açıklama yapan köy sakini Ethem Zirek, köylerinde yol üzerinde bulunan köylerinde onlarca kaza meydana geldiğini, bundan dolayı şu ana kadar 6 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.

Köy imamı Yılmaz Önal'ın, her gün köydeki çocuklara karayolunda eğitim vererek onları korumaya çalıştığını söyleyen Zirek, kendisine teşekkür etti.

Dağlık alanda bulunan köyde çocukların oyun alanlarının olmadığı için çocukların oyun yeri olarak karayolunu seçtiğini anlatan Zirek, bundan dolayı yetkililerden oyun parkı istedi.

Köy çocuklarından Tolga, İzzet ve Hatice Zirek adlı çocuklar ise köylerinin yol üzerinde bulunduğunu, şu ana kadar çok arkadaşlarının kaza sonucu öldüğünü belirterek kendilerinin de ölmek istemediklerini dile getirdi.

Köy İmam Hatibi Yılmaz Önal, köy çocuklarının karşıdan karşıya geçişlerinde çok büyük sıkıntılar çektiklerini belirterek, özellikle sağ ve sollarını takip etmediklerini kaydetti.

Köyde çok kaza meydana geldiğini ve çok sayıda çocuğun ya öldüğünü ya da sakat kaldığını ifade eden Önal, bundan dolayı köydeki çocukları kazalara karşı dikkatli olması için eğittiklerini sözlerine ekledi.


sondakiaka